Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

OVISNUTÉ viečka nie sú len estetickým PROBLÉMOM: Hrozí ZHORŠENIE zraku!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Nikto nepochybuje o tom, že oči sú okná do duše. Alebo menej poeticky povedané, veľa o nás povedia už na prvý pohľad. Viete však, čo hovoria oči s ovisnutými viečkami? Prosia o pomoc.

Kožné previsy na horných alebo dolných viečkach, prípadne na oboch naraz, netrápia len ľudí vo vyššom veku. Veľa v tom zohráva genetika. A bez ohľadu na vek ide o problém, ktorý spôsobí ďalší problém. 

Čítajte tiež: NARASTAJÚ prípady poškodenia PEČENE z užívania DOPLNKOV výživy: Ako tomu PREDÍSŤ?

„Prekážka vo forme ovisnutej kože obmedzuje periférne videnie, oči sú namáhané viac, ako treba, unavené a následne sa môže zhoršovať aj zrak,“ hovorí MUDr. Jana Kubicová-Košťálová z Chirkoz Medical Clinic.

Zároveň vzniká aj problém estetický, ak človek musí doslova vyťahovať a podvedome mračiť čelo, aby lepšie videl. Robí si tak ďalšie zbytočné vrásky.

Čo s tým?

Riešení je viacero. 

„Pri veľkom zovšeobecnení by sa dalo povedať, že u mladších ľudí, ktorí majú vysokú elasticitu dobre hydratovanej kože, sa dá problém vrások v okolí očí, ako aj na čele riešiť buď aplikáciou botulotoxínu, alebo kyseliny hyalurónovej. Až keď je koža naozaj veľmi vyťahaná a často zriasená, odporúčame chirurgický zákrok, stav viečok však treba posúdiť pri osobnej konzultácii. Niekedy to ide aj z fotky, ale táto môže skresľovať, preto je naozaj vhodnejšia osobná návšteva v ordinácii,“ vysvetľuje lekárka.

V praxi sa často stretáva s tým, že aj mladší ľudia chcú svoj problém s ovisnutými viečkami vyriešiť chirurgicky, pretože si myslia, že sa ho už navždy zbavia. Ale to je omyl. Čas nikoho z nás nešetrí, koža stále slabne, stenčuje sa, stráca elasticitu. 

OVISNUTÉ viečka nie sú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

V prípade tzv. kruhov pod očami postačí niekedy aplikovať kyselinu hyalurónovú, pričom ošetrenie je s odstupom niekoľkých mesiacov nutné opakovať. Ani výsledok chirurgického zákroku netrvá naveky, aj keď má dlhodobejší efekt. Všetci starneme, gravitácia pôsobí a, samozrejme, veľa závisí od genetických faktorov, ako aj miery starostlivosti o pokožku. Chirurgické odstránenie nadbytočnej kože z horných alebo dolných viečok sa výrazne odzrkadlí na tvári, táto pôsobí mladšie a sviežejšie. Zákrok sa realizuje väčšinou u klientov vo veku okolo 40 rokov (niekedy aj skôr podľa individuálneho zhodnotenia stavu) a odporúča sa vykonať maximálne dvakrát v priebehu života,“ upozorňuje MUDr. Jana Kubicová-Košťálová z Chirkoz Medical Clinic.

Stopnime čas!

Invazívny aj neinvazívny zákrok estetického chirurga môžu do istej miery oddialiť vhodné krémy na výživu a posilňovanie kože, dostatočná hydratácia a tvárová joga či iné cviky určené na posilnenie svalov tváre a špeciálne očného okolia. Dámy by si mali dávať pozor na mejkap, očné tiene a líčidlá a najmä na ich šetrné odstraňovanie. Vatový tampón s odličovacím prípravkom by sa mal na očné partie s jemnou kožou iba prikladať a opatrne pritláčať, aby sa pokožka zbytočne nenaťahovala a násilne nešúchala.

Ako veľmi to bolí?

Možno vás to prekvapí, ale aj chirurgické odstraňovanie prebytočnej kože okolo očí sa robí v lokálnej anestézii.

„My operujeme vždy bez použitia celkovej anestézie, pretože najmä pri dolných viečkach je nevyhnutná spolupráca pacienta pri posúdení množstva kože, ktorá má byť odstránená. Väčšinou operujeme horné aj dolné viečka súčasne, čo ušetrí pacientovi dni, keď nemôže ísť do práce a doliečuje sa doma. Keďže zákrok býva spojený s opuchmi a modrinami v okolí očí, je nevyhnutný určitý čas na rekonvalescenciu. Nie každý je stotožnený so skutočnosťou, že pôjde v takomto stave do práce a medzi ľudí.“ 

Jazvy po zákroku nevidno. Horné viečko sa robí v záhybe, takže rez je úplne schovaný. Jazvička spodného viečka zase dokonale zapadne medzi jemné vrásky smiechu okolo očí. 

„Väčšina plastických zákrokov je vymyslená a robená tak, aby boli jazvy zamaskované. Tým, že jazvičky po operácii viečok schovávame medzi prirodzené vrásky pod okom a v okolí očí, je vhodné nechať tento zákrok na vek, keď už tieto vrásky máme, ale nie je to podmienka,“ radí MUDr. Kubicová-Košťálová.

V každom veku a každom ročnom období

Po zákroku môže ísť pacient domov. Na viečkach bude mať buď bandáž, ktorú si nechá až do ďalšieho rána, čo chráni pooperačné rany, chladí, obmedzuje tvorbu opuchov a modrín, alebo mu postačia tmavé okuliare s prekrytím očí. 

 

„Samozrejme, pred prepustením mu oči ošetríme antibiotickými kvapkami, aby boli chránené voči infekcii, a doma si pacient prikladá chladivé gély alebo špeciálne chladiace okuliare,“ vysvetľuje lekárka. Niekto má po tomto zákroku okolo očí väčšie či menšie modriny, niekto opuchy. „Je to veľmi individuálne, pretože niektorí pacienti majú oboje, niektorí iba opuch alebo iba modriny a niektorí dokonca takmer nič.“ To sú skúsenosti z praxe.

Operácia očných viečok sa dá robiť v každom ročnom období, aj keď podľa ďalších skúseností lekárky sú na to o niečo vhodnejšie chladné mesiace, nakoľko v teple je výskyt opuchov a modrín podstatne častejší. 

„Po zákroku sa odporúča stráviť niekoľko dní (aspoň 4) v domácom prostredí pre možnosť zanesenia infekcie do operačných rán. Navyše v zime, keď je veľký rozdiel medzi teplotami vonku a vnútri, môže dochádzať k výraznejším zmenám prekrvenia pokožky, a tým i výraznejším opuchom či modrinám, čo hojeniu rán moc neprospieva.“

Aplikácii mejkapu sa treba vyhýbať aspoň 2 týždne, kým jazvy dostatočne spevnejú, keďže pri jeho odstraňovaní je nutné používať rôzne odličovadlá (potenciálne alergény), dochádza k mechanickému dráždeniu šúchaním rán a navyše existuje možnosť zanesenia infekcie do nich. A potom? Opäť žiarivý pohľad veľkých očí, ktorým nič nebráni vo výhľade!

Viac o téme: OperáciaOčné viečka
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9