Reagujú vaše ZUBY na teplé alebo studené CITLIVO? Za bežným javom môže byť vážny PROBLÉM

Zdroj: gettyimages.com
2021-08-03 18:00:00

Horúce letné dni nás zvádzajú k tomu, aby sme si dali krásne vychladený nápoj, prípadne zmrzlinu. Ibaže zuby tým veľmi trpia. Samozrejme, to neznamená, že v zime sú v bezpečí.

Teplotný stres – to je to, čomu sú zuby malých aj veľkých, mužov aj žien vystavované každý deň až do konca života. Tento stres však zvyčajne nevyvoláva vonkajšia teplota, ale teplota stravy alebo nápoja, ktoré konzumujeme.

Čítajte tiež: Najlepšia VEČERA podľa ODBORNÍKA: Zaistí dobrý SPÁNOK a zvýši inteligenciu!

Povrch zubov tvorí tvrdá sklovina, pod ktorou je mäkší dentín. Obe tieto vrstvy reagujú na zmenu teploty, avšak dentín rýchlejšie. 

„Pri náhlej zmene teploty sa rozťahuje či kontrahuje rýchlejšie ako sklovina, čo spôsobuje vznik malých praskliniek a trhliniek na povrchu skloviny,“ vysvetľuje MDDr. Zuzana Jánošíková zo súkromnej bratislavskej zubnej kliniky Dr. Martin.

Prasklinka ako problém

Prasklinka znamená narušenie najtvrdšej, ochrannej časti zuba, čo môže viesť k ďalším problémom. 

„Ak zub reaguje na teplé alebo studené citlivo, môže to signalizovať viacero problémov,“ potvrdzuje lekárka. Nielen zubný kaz, ale aj zápal nervu či ochorenie paradontu. „Až 80 % citlivostí zubov sa prejavuje citlivosťou práve v krčkovej oblasti zuba. Ale teplotný stres nemusí byť jedinou príčinou,“ upozorňuje odborníčka z Dr. Martin.

Podľa nej za tým môže byť aj nesprávna technika umývania zubov, agresívna zubná pasta, nevyhovujúca zubná výplň, ale aj škrípanie zubami.

Kedy treba vyhľadať pomoc?

Ak zuby reagujú na teplé či studené nápoje citlivo, určite treba navštíviť lekára, aby odhalil príčinu. Ak precitlivenosť pokračuje aj po jej odstránení, existujú ďalšie možnosti. 

Z. Jánošíková odporúča používať zubné pasty znižujúce citlivosť zubov, zuby pravidelne floridovať, používať vhodné medzizubné pomôcky, v prípade škrípania zubov používať dlahu proti škrípaniu zhotovenú u zubného lekára a samozrejme preventívne prehliadky a  pravidelnú dentálnu hygienu. 

Určite neodporúčam skúšať rôzne ,zaručené‘ babské recepty. Problém vieme riešiť aj ambulantne, a to tak, že na zuby nanesieme desenzibilizér, ale nie je to dlhodobé riešenie,“ objasňuje MDDr. Jánošíková.

Už navždy bez zmrzliny?!

Aby sme sa v lete nemuseli vzdať chladených drinkov či zmrzliny a v zime zase šálky horúceho čaju a zároveň minimalizovali riziko, že nám popraská zubná sklovina, treba podľa lekárky zuby pravidelne a správne čistiť, primerane sa starať o hygienu a stav svojich ďasien a nestriedať extrémy – po teplom jedle si napríklad nedať okamžite studený nápoj. Pri studených nápojoch pomáha aj pitie cez slamku.

K opatrnosti však doktorka Jánošíková nabáda aj pri konzumácii sladkých a sýtených nápojov či ovocných štiav, ktorých si v lete dopriavame o niečo viac.

 „Pôsobením kyselín dochádza k zubnej erózii, teda strate tvrdých zubných tkanív bez bakteriálnej infekcie. Poškodené tkanivo sa však už nedokáže zregenerovať, dá sa iba nahradiť. Či už fotokompozitnou výplňou, fazetou alebo korunkou – podľa rozsahu straty tvrdých zubných tkanív a estetických preferencií pacienta,“ hovorí Z. Jánošíková z Dr. Martin.

Dobrou prevenciou zubnej erózie je dopriať si po každom sladkom nápoji alebo jedle niekoľko dúškov vody. A potom, samozrejme, zuby správne vyčistiť, nie však skôr ako za 20 min.

Fotogaléria


Tagy:
leto zdravie zuby nápoje

2021-08-03 18:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Zdroj: Tlačová správa

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia