Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

ZHORŠIA zdravotné problémy: Dlhodobé NÁSLEDKY pandémie, s ktorými treba rátať

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Pandémia nového koronavírusu bude mať pravdepodobne dlhodobé následky v oblasti duševného zdravia ľudí po celom svete. Uvádza sa to v správe, ktorú vo štvrtok zverejnila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), píše agentúra DPA. 

Odborníci z WHO dospeli k záveru, že obavy z koronavírusu spôsobili mnohým ľuďom psychickú ujmu, bez ohľadu na to, či sa sami nakazili alebo nie. Psychiku mnohých podľa správy negatívne ovplyvnila aj sociálna izolácia počas lockdownov či obavy zo strany zamestnania a zhoršenia finančnej situácie. 

Čítajte tiež: Kávový MÝTUS, ktorý vám otvorí oči: S vplyvom KOFEÍNOVÉHO nápoja na SRDCE je to úplne inak!

"Ľudia v európskom regióne sa doslova rúcajú pod tlakom (ochorenia) COVID-19 a jeho následkov," povedal regionálny riaditeľ WHO pre Európu Hans Kluge. 

Psychické zdravie ľudí a pocit duševnej pohody budú podľa neho zrejme nepriaznivo ovplyvňovať aj dlhodobé zdravotné problémy, ktoré sa u časti ľudí vyskytujú po prekonaní koronavírusového ochorenia COVID-19. 

ZHORŠIA zdravotné problémy: Dlhodobé
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Obnova po pandémii

Úrady v jednotlivých krajinách by preto mali prehodnotiť formy a úroveň poskytovania starostlivosti o duševné zdravie a pripraviť prípadné reformy v tejto oblasti.

"Je to šanca, ktorú si nijaká krajina nemôže dovoliť prepásť, ak chceme (dosiahnuť) lepšiu a razantnejšiu obnovu (po pandémii)," zdôraznil Kluge, podľa ktorého by duševné zdravie a zabezpečenie pocitu psychickej pohody mali byť považované za základné ľudské práva.

Viac o téme: PandémiaDuševné zdravieKoronavírus
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9