Hrdinovia modernej doby nemajú čas na bolesť

2021-07-16 10:00:00

Mnohí z nás sú v poslednej náročnej dobe doslova "hrdinovia všedných dní". Obsluhujeme deti pri dištančnej výučbe, varíme, pečieme, udržiavame domácnosť v prevádzkyschopnom stave, robíme zábavu, sme tréneri, a kto má šťastie, ten sa môže venovať náročným pracovným úlohám na home office.

 

Domov však pripomína skôr cirkus než kanceláriu. Iní z nás zase musia, bohužiaľ, prežívať najrôznejšie straty, či už na poli pracovnom či osobnom, alebo prechádzajú enormným pracovným vypätím. Odreagovať sa spôsobom, na ktorý sme zvyknutí, nie je mnohokrát možné. Nefungujú športoviská, kurzy, kluby, divadlá, kiná ani reštaurácie. Niekedy nás teda zaskočí bolesť – ale čas s bolesťou je čas premárnený.

Zvládame to, ale naša hlava nie

Väčšina ľudí spomínaný dyskomfort zvláda obdivuhodne, ale daňou za to je zvýšený stres, horší a kratší spánok, keď po nociach dobiehame pracovné zadania. Trávime viac času pri počítači, pretože okrem kolegov sa cez neho chceme spájať aj s priateľmi a vzdialenou rodinou. Menej času máme na seba a svojich blízkych, čo si vyčítame. A potom prichádza nechcená spoločníčka – bolesť hlavy. Ponúka sa nazvať ju "bolesť hlavy 21. storočia", pretože jej príčiny, ako nedostatočný spánok, nadmiera stresu a digitálnych technológií, sú neblahými trendmi modernej doby. Negatívne ovplyvňuje jasné myslenie, zhoršuje pamäť, znižuje mieru koncentrácie, pozornosti, motivácie, schopnosť riešiť problémy, argumentovať, vnímať. Optimálne samozrejme je, keď sa podarí myslieť na prevenciu a bolesť vôbec nevznikne, alebo sa ju podarí rozohnať v počiatku. Strážiť by sme si mali pitný režim, časté prestávky, občasné pretiahnutie či aspoň krátku prechádzku na čerstvom vzduchu. Spánok by mal trvať 8 hodín, v tmavej a chladnej miestnosti. Môžeme tiež vypozorovať potravinové spúšťače bolesti, ako niektoré druhy nápojov, umelých prísad v jedlách či napr. čokoládu alebo aromatické syry, a vyhnúť sa im.

Rýchla úľava je možná

Niekedy to však skrátka nejde. Alebo nás bolesť hlavy prepadne po dlhom nosení respirátora. Našťastie však riešenie môžeme mať vždy po ruke. Pre rýchlu a šetrnú úľavu cielenú priamo na bolesť hlavy vedci vyvinuli nový liek Ibalgin® Plus. Obsahuje unikátnu kombináciu dvoch účinných látok – ibuprofénu a kofeínu. Vďaka kombinácii účinných látok môže táto “dvojitá sila” rýchlo uľaviť od bolesti, aby naša hlava bola znovu “fit” a my sme sa mohli opäť sústrediť, precízne riešiť pracovné úlohy, vrátiť deťom drvivú porážku v pexese alebo si len zaslúžene a bez bolesti odpočinúť. Hrdinovia modernej doby nemajú čas na bolesť. Strácame tým čas na seba, na rodinu i na prácu. Čas strávený s bolesťou je čas premárnený.

Káva problém nevyrieši

Možno si hovoríte, že keď nám môže pomôcť ibalgin a kofeín, postačí bežné analgetikum a šálka kávy. To možno nie je dobrý nápad. Za neškodnú dávku sa považuje dávka do 400 mg kofeínu denne pre dospelých a 200 mg pre tehotné ženy. Kde je teda problém? V tom, že netušíte, koľko kofeínu obsahuje šálka kávy, ktorú sa chystáte vypiť! Môže to byť 50 mg, 75 mg, 150 mg aj 200 mg a v extrémnych prípadoch aj viac. Neviete, na čom ste. S Ibalgin® Plus áno, obsahuje práve 100 mg kofeínu. Máte teda presný prehľad a viete, že tabletka Ibalgin® Plus obsahuje dostatočné množstvo kofeínu k posilneniu analgetického účinku a súčasne nepresahuje jeho bezpečný limit.

Dnešná ťažká doba bude raz minulosťou. Čoskoro budeme žiť zase naplno a na zlé časy zabudneme. Ako každá zlá skúsenosť aj táto doba môže však každému človeku priniesť niečo, čo mu zostane. Môžu to byť napríklad zdravé návyky, s ktorými dobre zvládneme budúce krízy. Naučíme sa relaxovať a športovať len s tým, čo máme k dispozícii doma, na záhrade či v prírode; naučíme sa, že k životu bez bolesti hlavy napomáha pitný režim, zdravá strava, čerstvý vzduch, primeraný pohyb a dôležitý je najmä dostatok spánku. A zapamätáme si, že keď už bolesť hlavy alebo napríklad zubov príde, je zbytočné márniť s ňou čas a "nefungovať". Ibalgin® Plus môžeme mať vždy po ruke. Tabletka samozrejme nie je dlhodobé riešenie – každá dlhodobá bolesť patrí do ordinácie lekára – ale ako krátkodobé riešenie pri "bolesti hlavy 21. storočia" nám môže pomôcť žiť život kvalitnejšie.

Ibalgin® Plus je liek na vnútorné použitie. Pozorne si prečítajte písomnú informáciu pre používateľa a poraďte sa s lekárom alebo lekárnikom.

Ibalgin® 400, filmom obalené tablety, 24/48x400 mg je liek na vnútorné použitie. Obsahuje ibuprofén. Pozorne si prečítajte písomnú informáciu pre používateľa a poraďte sa s lekárom alebo lekárnikom.

MAT-SK-2100409 – 1.0 – Dátum vypracovania: 06/2021





Aupark Tower
Einsteinova 24
851 01 Bratislava
Slovenská Republika
Tel.: (+421) 233 100 100
Fax: (+421) 233 100 199
E-mail: recepcia@sanofi.com
www.sanofi.sk

Fotogaléria


Tagy:
PR článok

2021-07-16 10:00:00  |  Foto: PR článok  |  Zdroj: PR článok

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia