OČKOVANIE, na ktoré by mali myslieť tínedžeri: Podľa odborníka tak možno predísť TRAGÉDII!

Zdroj: gettyimages.com
2021-06-07 18:00:00

Vakcinácia proti HPV vírusom je veľmi efektívnou prevenciou viacerých nádorových ochorení, nielen rakoviny krčka maternice. Na Slovensku sa ročne sa u nás objaví až 900 novodiagnostikovaných prípadov rakoviny súvisiacej s vírusom HPV.

Ide o rakovinu krčka maternice, penisu, vagíny, konečníka, vulvy, ústnej dutiny a nosohltanu- sú to teda ochorenia týkajúce sa oboch pohlaví.

Očkovanie má preto zmysel už v tínedžerskom veku pred začiatkom pohlavného života u dievčat i chlapcov. U tínedžerov je totiž vysoká pravdepodobnosť, že pred začiatkom sexuálneho života ešte nebudú nakazení HPV. U mladých ľudí, ktorí už sú sexuálne aktívni, sa  táto nákaza viac nedá vylúčiť. Vďaka zvýšenej imunitnej odpovedi je vakcína v období 12 až 13 rokov najúčinnejšia!

Deväťvalentná vakcína obsahuje 9 najbežnejších typov HPV, ktoré spôsobujú viacero druhov rakoviny a genitálne bradavice. Je to jediná priama najširšia ochrana pred HPV infekciami. Deti v 13.roku života majú vakcínu čiastočne hradenú zo zdravotného poistenia.

Rakovina krčka maternice je vakcináciou 100 percentne preventabilná. Na Slovensku je bohužiaľ miera zaočkovanosti proti HPV nízka, hoci na rakovinu krčka maternice, ktorá sa spája s HPV vírusom, u nás ročne ochorie až 600 žien a až jedna tretina z nich aj zomrie.

Odpoveď na otázku, prečo je vakcinácia aj ekonomicky výhodná  a prečo sa očkovanie proti HPV týka každého sa dozviete vo VIDEU. O téme prehovoril prof. MUDr. Mgr. Miloš Jeseňák PhD., MBA, Dott.Ric., MHA, FAAAAI- pediater imunológ alergiológ, primár Oddelenia klinickej imunológie a alergológie UNM a JLF UK v Martine.

Fotogaléria


Tagy:
video očkovanie rakovina krčka maternice

2021-06-07 18:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Zdroj: Tlačová správa

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia