VIDEO Vynechali ste PREVENTÍVKU u tohto lekára? Podľa odborníka sa vám to môže kruto VYPOMSTIŤ

Zdroj: NIE RAKOVINE
2021-06-02 18:00:00

Doc. MUDr. Erik Kúdela PhD - zástupca prednostu Gynekologicko-pôrodníckej kliniky JLF UK a UNM - odborník vo výskume HP, cervikálnych prekanceróz a rakoviny krčka maternice, hovorí o rizikách a prevencii v súvislosti s vírusom HPV vo video kampani „Povedz NIE RAKOVINE krčka maternice“.

 

Rakovina krčka maternice je onkologické ochorenie, ktoré sa spája s vírusovou infekciou. Ide o vírus HPV– ľudský papilomavírus – prenášaný pohlavným stykom, s ktorým sa za život stretne viac ako 80 percent populácie. 

Infekcia HPV nemusí znamenať katastrofu 

Poznáme vyše 150 typov HPV, no nebezpečných je len niekoľko z nich. Do kategórie „veľmi nebezpečné“ sa radia 16 a 18, ktoré súvisia až s 99 percentami prípadov rakoviny krčka maternice. Iné typy týchto vírusov môžu spôsobovať medzi ženami i mužmi ďalšie ochorenia, napríklad nepríjemné genitálne bradavice.

Prevencia je najúčinnejším prostriedkom ochrany zdravia

Ochorenie krčka maternice je vo svojich začiatkoch bezpríznakové, preto nie je vylúčené, že k jeho odhaleniu dôjde až v pokročilom štádiu. Hlavným dôvodom sú zanedbávané gynekologické prehliadky, ktorých ignorácia sa vám môže kruto vypomstiť.

Rakovina krčka maternice by pritom vôbec nemusela existovať. Kľúčovou je v tomto prípade vakcinácia - na Slovensku je však miera zaočkovanosti proti HPV mimoriadne nízka. Odpoveď na otázku, akými typmi vakcín je možné na Slovensku očkovať ako aj informácie o ďalších formách prevencie, sa dozviete vo VIDEU.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie rakovina rakovina krčka maternice

2021-06-02 18:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Zdroj: Tlačová správa

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia