FAJČENIE bez dymu a škodlivých látok? Žiadne sci-fi, ale ZÁCHRANA pre ľudí so slabou vôľou

Zdroj: gettyimages.com
2021-05-25 18:00:00

Mnohí zvyknú pripisovať tabaku a nikotínu škodlivé účinky fajčenia a s nimi súvisiace riziko vzniku mnohých chorôb. O to viac prekvapí fakt, že sú v tom nevinne! Hlavným páchateľom je niečo iné, na čo upozorňuje unikátny projekt "Svet bez dymu". 

Už desiatky rokov vedci po celom svete skúmajú príčiny ochorenia, ktoré má na svedomí fajčenie. Ročne sa podpisuje pod približne 6 miliónov vyhasnutých životov po celom svete, čo je viac ako dvojnásobok oproti doterajším úmrtiam na nový koronavírus. 

Dym ako hlavný problém

Napriek tomu, že škodlivé dopady cigariet sú všeobecne známe, vo svete je stále približne rovnaký počet fajčiarov, ako pred desiatimi rokmi. Rôzne typy rakoviny, srdcovo-cievne ochorenia, astma, chronická obštrukčná choroba pľúc, neplodnosť, cukrovka, mŕtvica – to je len zlomok toho, čo spôsobuje fajčenie. 

Menej známe sú však vedecké poznatky o tom, ako vznikajú škodlivé účinky pri fajčení. Práve tabak a nikotín sa často skloňujú s cigaretami a považujú sa za vinníkov, ktorí robia z tejto neresti škodlivý zvyk. Je pravda, že nikotín vyvoláva závislosť na cigaretách, no jeho účinky nie sú karcinogénne. 

V skutočnosti sa hlavný problém skrýva inde. Príčinou ochorení súvisiacich s fajčením je dym, teda horenie tabaku a následné vdychovanie škodlivých pevných častíc, ktoré počas neho vznikajú. Ak si zapálite cigaretu, tabak začne horieť a tým vzniká dym, ktorý je plný toxických látok. Pri spaľovaní tabaku sa uvoľní vyše 6000 rôznych látok, z ktorých približne 100 je označených za škodlivé a potencionálne škodlivé, vrátane rakovinotvorných. 

Pre lepšiu predstavu dym z cigarety obsahuje okrem iného oxid uhoľnatý, arzén, benzén, ťažké kovy ako olovo a kadmium, kyanovodík a ďalšie chemikálie. Tie tvoria decht a usádzajú sa v tele fajčiara. Aj to je dôvod, prečo niektoré tabakové spoločnosti odporúčajú ľuďom, aby nefajčili. Skoncovať úplne s fajčením je teda riešením, ako si zachrániť život. 

Realita je však úplne iná. Seknúť s cigaretami zo dňa na deň dokáže veľmi málo fajčiarov. Podľa poznatkov z praxe s odvykaním asi len 4% fajčiarov dokážu svoju závislosť z vlastnej vôle opustiť aspoň na 12 mesiacov. S odbornou pomocou sa darí prestať 35 % fajčiarom. Vyžaduje si to ale náročnú, často aj viac-krát opakovanú liečbu, ktorá spočíva v kombinácii viacerých medicínskych a psychologických postupov.  

Vízia bez dymu

Pomôcť by mohla náhrada cigariet, ktorá predstavuje zdravšiu alternatívu. Veda totiž ponúka aj moderné možnosti, ako sa tohto zlozvyku zbaviť. Existujú bezdymové riešenia, ktoré sú pre zdravie lepšou voľbou, a o ktorých informuje jedinečné laboratórium „Svet bez dymu“. Toto originálne laboratórium od spoločnosti Philip Morris približuje víziu sveta bez dymu a približuje dospelým fajčiarom a ich blízkym vedu a výskum, ktoré stoja za modernými bezdymovými nikotínovými alternatívami, ktoré pomáhajú zlepšiť kvalitu života pomocou odstránenia cigaretového dymu.

Tak má verejnosť dostupné doterajšie vedecké poznatky zrozumiteľnou, miestami nevšednou formou, ktorá má pomôcť pochopiť a vybudovať dôveru k menej škodlivým alternatívam v porovnaní s fajčením klasických cigariet. Okrem interaktívnej webovej stránky sa unikátne laboratórium virtuálneho fiktívneho vedca a profesora Dohorela nachádza v Bratislave na námestí pri obchodnom centre Eurovea. Po návšteve laboratória alebo jeho virtuálnej podoby každý zistí, čo je hlavným problémom u cigaretách!

Philip Morris International (PMI) sa výskumu a vývoju bezdymových alternatív cigariet venuje viac ako dvadsať rokov s ambíciou umožniť dospelým fajčiarom, ktorí by inak pokračovali vo fajčení cigariet, prechod na menej rizikový variant. Do vývoja a vedy v tejto oblasti investovala PMI viac ako 8 miliárd USD a vo svojom švajčiarskom vývojovom centre zamestnáva viac ako 430 vedcov, inžinierov a expertov. Tí sa okrem výskumu podieľajú na vôbec najrozšírenejších klinických štúdiách v tabakovom a nikotínovom priemysle na svete. 

„Veríme, že každý dospelý fajčiar má právo na prístup k vedecky podloženým informáciám o bezdymových alternatívach, ktoré sú pre jeho zdravie, oproti klasickým cigaretám, preukázateľne lepšou voľbou. Preto v snahe informovať širšiu verejnosť o výsledkoch vedeckého pokroku sme na tomto poli prišli s iniciatívou „Svet bez dymu“. Prostredníctvom tejto aktivity  sa dospelým slovenským fajčiarom snažíme názorne vysvetliť rozdiel medzi horením a zahrievaním tabaku, čo horenie so sebou prináša a prečo nastal čas zvážiť lepšie alternatívy. Najmodernejšie technológie 21. storočia nám dnes túto šancu dávajú,“ hovorí Petr Šedivec, generálny riaditeľ Philip Morris Slovensko. 

Čím sú výnimočné náhrady cigariet, ktoré so sebou prinášajú menšie riziká? Zariadenie, ktoré len nahrievajú tabak, produkuje v priemere až o 95% menej škodlivých látok! Zrátané a podčiarknuté, pre zníženie škodlivín je preto najdôležitejšie odstrániť samotný proces horenia. 

Zážitok z návštevy laboratória

Redakcia z Vysetrenie.sk absolvovala na vlastnej koži návštevu laboratória. Zostali sme v nemom úžase nielen z informácií, ktoré sme sa dozvedeli o škodlivosti fajčenia, ale celkovo zo zážitku. Dozvedeli sme sa, aké sú riziká spojené s fajčením klasických ciagriet, čo sa deje pri procese spaľovania tabaku, ale i princípy fungovania moderných bezdymových alternatív v porovnaní s klasickými cigaretami.

Zaujímavú atmosféru vytváral virtuálny popularizátor vedy profesor Dohorel, s ktorým sme sa rozprávali cez obrazovku. Vďaka využitiu technológie Motion Capture mohla ožiť postava Dohorela, ktorého hlas bol prepožičaný slovenským hercom Petrom Gecíkom. Technológia zaznamenáva pohyby tela a hlavy, ktoré sú následne prenesené na dopredu vytvorený digitálny model. Vďaka tomu sme sa mohli naživo porozprávať s virtuálnou postavou. 

Ak by ste to chceli zažiť na vlastnej koži, môžete navštíviť laboratórium do zajtra 26. mája! Nestíhate?  So „Svetom bez dymu“ a profesorom Dohorelom sa môžete zoznámiť aj na svetbezdymu.sk

Fotogaléria


Tagy:
dym zdravie cigarety fajčenie laboratórium prevencia

2021-05-25 18:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka  |  Zdroj: red, Tlačová správa

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia