Veľký PREHĽAD, čo robiť po ZÁPLAVÁCH a zachrániť sa: TIPY priamo od odborníkov!

Zdroj: gettyimages.com
2021-05-19 18:00:00

Správnym konaním nielen počas záplav, ale aj po ich ústupe, možno znížiť počet zdravotných poškodení u ľudí a možno výrazne ovplyvniť dopad následkov. Úrad verejného zdravotníctva SR preto zverejňuje odporúčania, ktoré zahŕňajú zásady likvidácie následkov po záplavách a základné hygienické požiadavky, ktoré treba dodržiavať.

 

Základné hygienické požiadavky

Umývanie rúk, dezinfekcia rán

Ruky si umývajte často a dôkladne mydlom. Toto jednoduché a základné hygienické pravidlo je jedným z najdôležitejších opatrení, ktoré vám umožní chrániť si zdravie počas sanácie a obnovy vašich domovov. Umývajte si ruky vždy po styku s predmetmi, ktoré boli v kontakte so záplavovou vodou alebo kalmi. Rovnako vždy pred konzumáciou jedla a pitia, pred a po použití toalety a predtým, než sa dotýkate svojej tváre.

Každé zranenia a odreniny treba okamžite ošetriť a vydezinfikovať. Rovnaké pravidlo platí aj pri rozškrabaných štípancoch od hmyzu a záderoch, pretože do tela sa môže dostať infekcia. Pozor si treba dávať aj na zanesenie infekcie do očí a nosa pri pretieraní očí, čistení nosa a celej tváre – používajte jednorazové papierové vreckovky. Pri rozsiahlejšom zranení je mimoriadne dôležité kontaktovať a vyhľadať lekára.

Čítajte tiež: JEDLÁ, ktoré najviac ŠKODIA vaječníkom: Tieto potraviny ich NIČIA a prispievajú k vzniku rakoviny

Pitná voda, voda zo studne

Na pitie a varenie zásadne používajte len vodu, ktorej zdravotná bezpečnosť je spoľahlivo overená. Vodu z verejného vodovodu a rovnako vodu zo studne (aj po sanácii) je možné na pitie, varenie a umývanie používať až vtedy, ak bola oficiálne potvrdená jej zdravotná bezpečnosť. Dovtedy treba používať vodu z náhradných zdrojov (balená voda, dovoz vody cisternami). Kvalitu vody v studni si dajte preveriť uskutočnením chemického a mikrobiologického vyšetrenia aj vtedy, ak vaša studňa priamo zaplavená nebola.

Potraviny

Zaplavené poľnohospodárske plodiny

Všetky poľnohospodárske plodiny dlhodobo zaplavené čo i len čiastočne povodňovou vodou, kalmi a bahnom, treba považovať za zdraviu škodlivé.

Zaplavené potraviny

Nejedzte potraviny zaplavené vodou, kalom a bahnom. Ide o akékoľvek otvorené balenia potravín, vrátane neotvorených v papierovom obale alebo s viečkom z voskového papiera či s netesniacim plastovým viečkom. Rovnako nepoužívajte na ďalšie spracovanie vrecúškové balenia korenín, bylín a čajov, tiež múky, obiloviny, cukor a kávu vo vrecúškach i vo vreciach či všetky potraviny v papierových, látkových a celofánových obaloch (soľ, cereálie, cestoviny, ryža, sušienky, čokoláda) – a to aj v prípade, ak by vyzerali ako suché a neporušené.

Výnimku tvoria hermeticky balené potraviny v skle, kovových obaloch a tuhých plastových obaloch – rovnako v prípade, ak nejavia známky poškodenia (tvarové deformácie, čitateľnosť etikiet, možné porušenie originality balenia). Záplavou zasiahnuté hermeticky balené a nepoškodené potraviny je potrebné pred ich opätovným uvedením do obehu dôkladne mechanicky očistiť a následne umyť pod tečúcou pitnou vodou. Ak sa použije povrchová dezinfekcia obalov, je možné použiť len vhodné dezinfekčné prostriedky a postupovať podľa pokynov na etikete dezinfekčného prostriedku. Následne je však vždy potrebné povrch obalu dôkladne umyť pod tečúcou pitnou vodou.

Jesť a piť je možné len vo vyhradených a vydezinfikovaných miestach, predtým je potrebné odložiť ochranné pomôcky, vydezinfikovať a umyť si ruky. Jedlo nenechávajte voľne uložené bez prikrytia. Nekonzumujte ani potraviny z nefunkčných chladničiek po viac ako 2 hodinách a z nefunkčných mrazničiek po viac ako 4 hodinách.

Ak máte akékoľvek pochybnosti o bezchybnosti potravín, obráťte sa na príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva a v prípade zdravotných ťažkostí (nevoľnosť, bolesti brucha, hnačka, teploty) už po prvých príznakoch kontaktujte vášho lekára. Počiatočné ľahké zdravotné príznaky nikdy nepodceňujte.

Zásady likvidácie následkov záplav

Počas likvidácie následkov povodní používajte ochranné prostriedky ako gumené rukavice, gumený plášť, pevná nepremokavá obuv. Ochranné prostriedky je nevyhnutné po použití vyčistiť a vydezinfikovať, nemožno zabúdať na dôkladné umytie rúk. Dezinfekčné prostriedky treba používať podľa pokynov a odporučení výrobcov. Práce s dezinfekciou vykonávajte v priestoroch, ktoré majú zabezpečené dostatočné vetranie, používajte respirátor.

Zásady vysúšania domu alebo bytu

V miestnostiach urobte prievan otvorením okien a dverí. Ak je možné, použite ventilátory a teplovzdušné zdroje.

Upratanie a dezinfekcia domu alebo bytu

Odstráňte všetko bahno a nečistoty z povrchov mechanickým očistením a dôkladným umytím vodou, rovnako odstráňte akýkoľvek zvlhnutý interiérový materiál (tapety a opadávajúce omietky na stenách). Nábytok, podlahy, steny, nádoby, dopravné prostriedky dezinfikujte vhodným dezinfekčným prostriedkom (najčastejšie na báze chlóru) a nechajte pôsobiť podľa návodu. Dezinfikované predmety prichádzajúce do styku s potravinami nezabudnite opláchnuť pitnou vodou, rovnako napríklad aj hračky. Konečnú úpravu miestností – maľovanie, nátery a opravy vykonávajte vždy až po vysušení a po odstránení plesní dezinfekciou.

Pred dezinfekciou akéhokoľvek povrchu sa dôkladne zoznámte so spôsobom riedenia použitého dezinfekčného prostriedku podľa návodu na obale.

Čistenie a dezinfekcia šatstva a bielizne

Silne znečistenú bielizeň namočte na 4 hodiny do vhodného dezinfekčného prostriedku, menej znečistenú bielizeň približne na 1 hodinu. Bielizeň po dezinfekcii vyperte obvyklým spôsobom za použitia pracieho prášku. Pozor, pretože dezinfekčné prostriedky môžu mať aj bieliace účinky, preto cennejšie šatstvo, ktoré nie je vhodné dezinfikovať, vysušte, vykartáčujte a nechajte vyčistiť v profesionálnej čistiarni.

Dezinfekcia odpadových sifónov a žúmp

Počas dezinfekcie odpadových sifónov a žúmp použite na to určené dezinfekčné prostriedky. Po skončení upratovacích činností si dôkladne umyte ruky.

Odstraňovanie živočíšnych odpadov

S odpadmi a rozkladajúcimi sa telami živočíchov sa smie manipulovať len s pomocou ochranných a pracovných pomôcok ako ochranné pracovné odevy, plastové alebo gumené rukavice, plastové vrecia či potrebné nástroje (vidly, háky). Živočíšne odpady je potrebné vždy prísne separovať a likvidovať v súčinnosti s orgánmi štátnej veterinárnej a potravinovej správy prostredníctvom kafilérnej služby – v záplavových oblastiach je neprípustné zakopávanie uhynutých zvierat do zeme.

Fotogaléria


Tagy:
záplavy zdravie prevencia

2021-05-19 18:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Zdroj: Tlačová správa

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia