Pracujete v KANCELÁRII za počítačom? Choďte na kontrolu k PROKTOLÓGOVI!

Zdroj: PR článok
2021-05-12 10:00:00

Čím je nebezpečná práca v kancelárii? Mohlo by sa zdať, že sedíte v čistučkej pracovni, netreba dvíhať ťažké predmety, v teple a pohodlí. Napriek tomu aj administratívni pracovníci sú vystavení riziku.

Po prvé, práca s technickými zariadeniami (počítače, kopírky) na zdraví nepridáva. U veľa ľudí sa objavuje bolesť hlavy, migréna. Po druhé, kancelársky prach môže vyvolať rôzne ochorenia. Je nebezpečný hlavne pre ľudí trpiacich alergiami. Po tretie, veľa hodín presedených na jednom mieste skôr či neskôr privedie k veľmi rozšírenej chorobe – k hemoroidom.  A hoci sa o tom nezvykne hovoriť, väčšina administratívnych pracovníkov už má počiatočný stupeň tohto nepríjemného ochorenia. Práve preto je potrebné raz do roka ísť na profilové vyšetrenie k proktológovi, aby sa potvrdila neprítomnosť hemoroidov, alebo aby sa zahájila liečba a tým sa vyhlo komplikáciám v budúcnosti.

Proktológia, ako samostatná disciplína, sa vyčlenila pomerne nedávno, pred 45 rokmi, kedy definitívne už bolo zrejmé, že táto oblasť je dostatočne komplikovaná a problémom konečníka by sa nemal venovať chirurg, ale samostatný odborník. Pokiaľ pociťujete v konečníku svrbenie, pálenie alebo je prítomné krvácanie – okamžite je potrebné sa obrátiť na lekára. Veď to vôbec nemusia byť hemoroidy, ale môže ísť dokonca o nádorové ochorenie, liečba ktorého si vyžaduje veľmi zodpovedný prístup. 

Proktológovia sa veľmi často stretávajú s tým, že pacient sa počas niekoľkých rokov pokúša hemoroidy vyliečiť si sám, pravidelne si kupuje čapíky a mastičky, ale bez dosiahnutia výsledku aj tak skončí u lekára. A výsledná diagnóza býva už úplne iná.

Utrpenie kvôli hanblivosti

Je tomu ťažké uveriť, ale hemoroidy sa vyskytujú  častejšie, ako prechladnutie. Okolo 80 % ľudí trpí týmto nepríjemným ochorením a mnoho z nich dokonca o tom ani netuší. Pričom každý tretí už potrebuje chirurgický zákrok, pretože iné spôsoby liečby tu už nepomôžu. Ale ak by sa pacienti pri prvých symptómoch a ťažkostiach nebáli obrátiť na lekára, hemoroidy by ľahko stratili svoje vedúce pozície v štatistike ochorení. No bohužiaľ, ľudia sa na proktológa obracajú päťkrát menej, ako na druhých odborníkov. Lekári vravia, že sa jednoducho hanbia. A práve kvôli tejto hanblivosti potom trpia.

"Ľudia sa veľmi často hanbia prísť na vyšetrenie k proktológovi. Psychicky sa veľmi ťažko odhodlávajú na podobný krok," hovorí proktológ medicínskeho centra DoktorPRO.

A vtedy idú do lekárne, popíšu svoje symptómy a tam im ponúknu lieky na hemoroidy. A potom sa bezúspešne liečia niekoľko rokov, čím zanedbávajú ochorenie. Toto je už nebezpečné pre zdravie. Človek sa môže dostať do stavu, keď už bude medicína bezmocná. To isté je aj s hemoroidmi – veľmi často sú čapíky a masti neúčinné, potrebná je spoľahlivejšia liečba. Napriek tomu pacient váha, ignoruje návštevu lekára a má všetky šance skončiť na chirurgickom stole.

Veď kým v počiatočných štádiách môžeme vyliečiť hemoroidy bez operačného zákroku, pri zanedbaných hemoroidoch už len pošleme pacienta do nemocnice. A verte, operácia je veľmi nepríjemná záležitosť. Náročné pooperačné obdobie sa môže ťahať niekoľko týždňov. Človek musí ležať na lôžkovom oddelení a vzdať sa svojho obvyklého spôsobu života. Toto by sa nestalo, ak by sa obrátil na proktológa hneď na začiatku vzniku ochorenia.

Napriek tomu, že ochorenie je tak rozšírené, väčšina ľudí si myslí, že liečba hemoroidov je nielen zahanbujúca, ale aj nie je zaužívaná. No už pri prvých symptómoch (krvácanie, bolesti, svrbenie, pálenie, vypadávanie uzlov) je potrebné ihneď sa objednať k lekárovi. Samoliečba v tomto prípade je nielen neúčinná, ale aj nebezpečná. Bez návštevy u proktológa si nemôžete byť ani úplne istí, že máte práve hemoroidy. Veď podobné symptómy sa vyskytujú aj pri iných ochoreniach konečníka. Lekár nielen, že stanoví presnú diagnózu, určí stupeň ochorenia, preverí prítomnosť sprievodných ochorení, ale stanoví aj individuálnu a maximálne účinnú liečbu. Vyšetrenie u lekára nie je také strašné, ako sa zdá na prvý pohľad. A ak sa budete riadiť všetkými pokynmi proktológa, nepríjemná choroba Vás už nebude znepokojovať.

Prečo je samoliečba nebezpečná?

Pretože pod symptómami typickými pre hemoroidy (svrbenie, bolesť počas defekácie, výtok) sa môže skrývať malígny nádor. A tak, ak sa človek lieči ľudovými prostriedkami ani netuší, že má onkologické ochorenie. S každým dňom sa situácia zhoršuje, no pacient často len pokračuje v konzumovaní  byliniek a aplikovaní čapíkov.

V inom prípade sa napríklad chorý snaží vyliečiť hemoroidy samostatne, má však análnu trhlinu. A takíto pacienti najčastejšie prichádzajú k proktológovi už so zanedbanými chronickými ochoreniami, ktoré sa liečia oveľa ťažšie. Preto, ak máte akékoľvek problémy s konečníkom, musíte navštíviť proktológa a nie iba lekáreň. Lebo iba po vyšetrení môže odborník určiť presnú diagnózu a predpísať účinnú liečbu.

Ak sa pacient obráti na lekára ešte v počiatočnom štádiu choroby, tak pri správnej liečbe môžu byť trhlina i hemoroidy vyliečené v priebehu niekoľkých procedúr. Avšak, ak je choroba v zanedbanom stave, tak vo väčšine prípadov je potrebný chirurgický zákrok. Moderné minimálne invazívne metódy nebudú efektívne.

Ak sa chcete vyhnúť hemoroidom športujte, prechádzajte sa, plávajte, navštevujte fitness, zdravo sa stravujte, prestaňte konzumovať alkohol a nefajčite. A žiadne ťažké fyzické zaťaženia! Ak cítite v konečníku nepohodlie, volajte na linku medicínskeho centra DoktorPRO Bratislava. Skúsený odborník vykoná komplexné vyšetrenie a stanoví presnú diagnózu. Pocítite zlepšenie hneď po začatí liečby! Telefonická linka centra DoktorPRO Bratislava (0-800-200-000) funguje nepretržite. Dbajte o svoje zdravie.

 

 

Fotogaléria


Tagy:
PR článok hemeroidy proktológ

2021-05-12 10:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Zdroj: PR článok

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia