Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Otvorené TERASY nie sú signálom, že VÍRUS zmizol: Jedine takto ZNÍŽITE riziko prenosu NÁKAZY!

Zobraziť galériu (2)

Úrad verejného zdravotníctva SR a regionálne úrady verejného zdravotníctva v SR ponúkajú praktického sprievodcu s opatreniami a odporúčaniami pre pobyt na letných terasách prevádzok. Ich dodržiavaním chránite seba aj ostatných, minimalizujete riziko šírenia nákazy v čase uvoľňovania opatrení.

 

Príchod na letnú terasu

  • Na terasu vstúpte s nasadeným rúškom/respirátorom, vydezinfikujte si ruky a takto sa usádzajte k stolu.
  • Ak ide o prevádzku s obsluhou a personál neurčí inak, nechajte sa obslúžiť a nechoďte osobne k výčapu či pokladnici.
  • Miesto na sedenie si vyberajte tak, aby ste boli od iných hostí vzdialení aspoň dva metre.

Čítajte tiež: Ryba plávajúca v mori CHÉMIE? PRAVDA o lososovi z FARMY, ktorá vám otvorí oči!

Vo vyhláške sme neupravovali počet ani zloženie osôb za stolom na terasách. Prevádzkovateľom sa minulý rok ťažko preverovalo, či za stolom na terasách skutočne sedia osoby zo spoločnej domácnosti a vznikali tak konfliktné situácie. V súčasnej situácii však odporúčame, aby ste preferovali spoločnosť ľudí, s ktorými žijete v jednej domácnosti alebo s nimi zvyknete tráviť čas v rámci kolektívu. Pri organizácii jednotlivých posedení zohľadnite, že vírus môže mať inkubačný čas až 14 dní. Snažte sa dodržať medzi stretnutiami s rozličnými skupinami ľudí dostatočne dlhý časový odstup, aby ste nechtiac nezaniesli vírus do viacerých, inak nesúvisiacich kolektívov.

Pobyt na letnej terase

Počas návštevy

  • Dbajte na povinné dvojmetrové rozostupy medzi stolmi. Pamätajte, že konzumácia jedál a nápojov je možná iba posediačky.
  • Rúško či respirátor si zložte na čas, ktorý je nevyhnutný na jedenie či pitie. Inak ho majte na tvári nasadené: ľudia konverzujú, sú od seba v malej vzdialenosti a s tým je spojené riziko.
  • Ak si skladáte rúško/respirátor, manipulujte s ním prostredníctvom gumičiek; rúško alebo respirátor nepokladajte priamo na stôl, dajte si ho do vopred určeného priedušného obalu, papierového vrecka a podobne.
  • Buďte ohľaduplní, ak ste v spoločnosti iných ľudí, nefajčite.

Otvorené TERASY nie sú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

  • Príbor nesmie byť voľne dostupný pre zákazníkov na stoloch, k pokrmu ho musí priniesť personál zabalený do papierovej vreckovky. 
  • Samoobslužný výdaj na štýl švédskych stolov (šalátové bary, spoločné košíky s pečivom, samočapovanie nápojov a pod.) nie je povolený: jedlá a nápoje musí podávať obsluhujúci personál, reguluje sa tým kontakt zákazníkov.
  • Nie je vhodné, ak občerstvenie konzumujú viacerí ľudia z jedného taniera, misky alebo pohára.
  • V prevádzkach je, samozrejme, možné použiť toaletu. Ide o relatívne malý interiérový priestor s frekventovaným pohybom cudzích osôb, preto sa chráňte respirátorom aj „za zavretými dvermi“.
  • Toaleta musí byť vybavená tekutým mydlom a papierovými vreckovkami a hygienické zariadenia musia byť dezinfikované každú hodinu, vždy využite príležitosť poriadne si umyť ruky teplou vodou a mydlom.
  • Rešpektujte osobnú zónu iných ľudí v zúžených či stiesnených priestoroch, ako sú chodby či toalety.

Po odchode zákazníka

  • Po každom zákazníkovi je potrebné vykonávať dezinfekciu stolov a dotykových plôch, vrátane jedálneho lístka či úchopových častí stoličiek a kresiel.

Preukazovanie sa negatívnym testom či iným dokladom o výnimke

Riaďte sa vždy aktuálne platným uznesením vlády SR a vyhláškou ÚVZ SR. Ak sa výsledok negatívneho testu či iný doklad o výnimke (očkovanie, prekonanie ochorenia a iné.) pri vstupe vyžaduje, preukážte sa ním. Prosíme zákazníkov, aby boli k prevádzkovateľom a obsluhujúcemu personálu ústretoví a po vyzvaní sa bezodkladne preukázali príslušným dokladom. Prevádzkovateľ má podľa vyhlášky oprávnenie takýto doklad vyžadovať, aj doň nahliadnuť.

Prosíme verejnosť, aby nastavené opatrenia pre prevádzky dôsledne dodržiavala a aby na dodržiavanie v ich priestoroch dohliadali aj prevádzkovatelia. Znižujeme tým riziko prenosu nákazy. Zmierňovanie opatrení nie je signálom, že vírus zmizol. Stále tu medzi nami je.

Viac o téme: Letná terasaOpatreniaPrevenciaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9