Odborníci UPOZORŇUJÚ na jednu vec počas zaspávania: CHYBA, ktorá vás oberie o SPÁNOK

Zdroj: gettyimages.com
2021-03-24 18:00:00

Ku kvalitnejšiemu spánku prispieva večerný oddych, pravidelnosť, ale aj prostredie v spálni. V posteli by sa nemalo ležať, ak sa v nej nespí. Na sociálnej sieti to uviedol Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava.

"Dlhší spánok cez víkend nevynahradí nedostatok spánku z predošlého týždňa. Človek si takto akurát privodí tzv. sociálny jet-lag, ktorý sa môže negatívne prejaviť na zdraví," vysvetľuje RÚVZ.

Čítajte tiež: Pre mnohých NEPODSTATNÝ problém, v skutočnosti KORONAVÍRUS: Aj takto sa môže PREJAVIŤ

Večer pred spaním sa odporúča vyhľadávať uvoľňujúce aktivity, napríklad čítanie či počúvanie hudby.

Krátke zdriemnutie môže podľa hygienikov zvýšiť výkon, bdelosť a zlepšiť náladu. Zdriemnuť si však treba krátko a len do tretej hodiny popoludní. Neskorší spánok by mohol spôsobiť ťažšie zaspávanie. Spánok by nemal byť dlhší ako desať až 20 minút.

Čo pomôže k lepšiemu spánku? 

V spálni je ideálna teplota na spánok okolo 20 stupňov Celzia.

"Môže sa však meniť v závislosti od fyziológie, veku a pohlavia človeka. V kúrených podmienkach a pri veľkom množstve oblečenia má telo problémy uvoľniť teplo, a teda aj zaspať," vysvetlili hygienici.

K lepšiemu spánku môže pomôcť i pohodlný matrac a vankúš.

"Ľudia trpiaci nespavosťou často sledujú čas, preto otočte hodiny tak, aby ste na ne nevideli a netrápili sa počas zaspávania tým, koľko je hodín," navrhujú odborníci.

Keď nemôžete zaspať

V posteli sa nemá ležať, ak sa v nej nespí.

"Ak aj po 20 minútach ležania v posteli bdiete alebo začínate pociťovať úzkosť či nepokoj, vstaňte, venujte sa nejakej relaxačnej činnosti, kým nebudete opäť ospalí. Pocit úzkosti pre neschopnosť zaspať zaspávanie ešte viac sťažuje," uviedli.

Ľudia s problémami so spánkom by mali tiež stráviť aspoň hodinu ráno na slnečnom svetle a zhasínať svetlá pred odchodom do postele.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie spánok

2021-03-24 18:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia