Vieme ako správne užívať vitamín C! Pomôžu Vám pri tom diagnostické prúžky

Zdroj: inPHARM
2021-03-22 10:00:00

Výskumy ukazujú, že prevažná väčšina populácie má nedostatok vitamínu C. Potvrdili to aj lekári na Slovensku a v Čechách. Ako ste na tom vy, si môžete zistiť sami doma, pomocou testovacích prúžkov Uro C Kontrol.

Podľa výsledku testu sa dá nastaviť optimálne dávkovanie na zabezpečenie všetkých fyziologických procesov, ktorých sa vitamín C v organizme zúčastňuje. Ako vieme, je palivom pre imunitné bunky, ktoré práve v čase pandémie je potrebné udržovať v pohotovostnom režime. Výrazným spôsobom prispieva aj pri znižovaní alergickej reakcie.

Alarmujúci nedostatok vitamínu C

Mnohí z nás dobre poznajú príbehy námorníkov z dávnej minulosti, ktorí trpeli na rôzne choroby v priebehu dlhých plavieb, kedy nemali dostatok vitamínu C v strave. Tento problém však nie je ani zďaleka minulosťou. Niektorí lekári začali hladinu vitamínu C u pacientov vyšetrovať a zistili jeho časté nízke hladiny, čo vysvetľovalo rôznorodé problémy u pacientov.  Napríklad, pán doktor Boris Hruškovič imunoalergológ z Bratislavy zistil, že približne 25 % jeho pacientov má výrazne zníženú hladinu vitamínu C, pričom u niektorých bola hladina takmer na hranici skorbutu, tzn. veľmi nízka.

Hladiny vitamínu C sledovali aj v nemocnici v Ostrave pod vedením doktora Jána Boženského – primára detského oddelenia. Zistili, že 89 % detí má väčší, či menší nedostatok vitamínu C. Zaujímavé bolo, že najmenší nedostatok vitamínu mali mále deti do 6 rokov, len 12 %. Ako povedal doktor Ján Boženský, u mladších detí sa rodičia snažia dohliadnuť na ich stravovacie zvyklosti, ale akonáhle idú deti do školy, situácia sa rýchlo zhorší. Deti často siahajú po sladkých nápojoch a iných sladkostiach, konzumujú málo ovocia a ešte menej zeleniny. Sú tiež vystavené väčšiemu stresu v škole. Najväčší nedostatok zaznamenali u detí s obezitou. Podobné výsledky sa potvrdili aj u dospelých v Prahe.

Vitamín C – pomáha imunite aj lepšiemu rozmýšľaniu

Vitamín C je pre telo nenahraditeľná látka, ktorá sa aktívne zapája do celého radu fyziologických procesov. Ak ho je v tele málo, biele krvinky trpia jeho nedostatkom, pričom nedokážu naplno bojovať s infekciou. Vitamín C pomáha aj pri alergiách, má priamy vplyv na zníženie vysokej hladiny histamínu, zodpovedného za viaceré alergické prejavy, ako je opuch a svrbenie.

Únavový syndróm, depresívne sklony, poruchy koncentrácie, zápalové reumatické ochorenia, srdcovo-cievne ochorenia,  krvácavé prejavy na ďasnách, problematické hojenie rán, osteoporóza atď. Pri všetkých týchto problémoch dokáže vitamín C pomôcť. Podieľa sa totiž na tvorbe kolagénu, tvorbe žlčových kyselín, neurologických mediátorov, antioxidačných pochodoch a ďalších biochemických reakciách v našom tele. Je preto dôležité dopĺňať ho v dostatočnom množstve. 

Ako ste na tom s vitamínom C vy? Zistíte to rýchlo a jednoducho.

Aby ste vedeli koľko potrebujete „céčka“ do tela pridať, môžete si urobiť orientačný test vitamínu C v moči.

V balení lipozomálneho vitamínu C – LIPO C ASKOR sú pribalené viaceré testovacie prúžky URO C kontrol. Stačí namočiť testovací prúžok do odobratého moču na 1-2 sekundy.  Po 30 sekundách sa Vám testovací prúžok sfarbí. Ak bude sfarbený do nejakého odtieňa zelenej farby, tak máte vitamínu C menej ako je optimálne, ak bude sfarbený do žlta, tak máte vitamínu C dostatok.

Najlepšie je merať si hladinu vitamínu C ráno po zobudení, alebo s dostatočným odstupom (6 a viac hodín) od užitia vitamínu C. Potrebné dávky v dnešných časoch sú od 500 mg do 6 gramov, podľa výsledku testu.

 

 

 

 

 


Ako zabezpečiť dostatočné vstrebávanie vitamínu C do organizmu

Bežný vitamín C rozpustný vo vode má obmedzenú schopnosť prenikať cez črevnú stenu do krvi. Potrebuje na to aktívne prenášače (sodíkové ióny), a preto pri jednorazovej dávky vitamínu C sa ho do krvi vstrebe maximálne 200 mg a zvyšok sa z tela vylúči. Avšak táto dávka nášmu organizmu väčšinou nestačí, hlavne keď ho máme nedostatok.

Lipozomálna forma vitamínu C

Na to, aby naše telo bolo schopné absorbovať väčšie množstvá vitamínu C, vedci vyvinuli lipozomálnu formu vitamínu C.

Spočíva v obalení každej molekuly vitamínu C vrstvou prírodných fosfolipidov, teda látok, z ktorých sú tvorené aj naše bunečné membrány.  Tento tukový obal umožňuje vitamínu C ľahký prestup cez črevnú stenu do lymfatického systému a do krvi, čo zabezpečuje dosiahnuť niekoľkonásobne vyššiu hladinu vitamínu C v krvi. Navyše sa v krvi postupne uvoľňuje a tak je dostupný pre bunky v priebehu 12 hodín po podaní.

Príbehy z ambulancie

30 ročná pacientka navštevujúca ordináciu doktora B. Hruškoviča (imunoalergológ) mala od útleho veku atopický ekzém. Trpela tiež na celoročne upchatý nos, pričom bola u nej realizovaná operácia prínosových dutín. Z laboratórneho vyšetrenia sa u nej zistila aj histamínová intolerancia a veľmi znížená hladina vitamínu C. Až keď lekár pacientke pridal k štandardnej liečbe lipozomálny vitamín C vo vyšších dávkach, stav ženy sa do 3 mesiacov výrazne zlepšil.

Doktorka A. Englerová (onkologička), tiež spomína, že samostatnou skupinou, ktorá potrebuje vitamín C dodávať sú onkologický pacienti. Pri pravidelnom podávaní vyšších dávok vitamínu C ako prvé u nich pozorovala zvýšenie množstva energie, chuti do života, zlepšenie psychiky, rovnako ako aj chuti  do jedla, pokles onko-markerov a lepšie zvládanie chemoterapie. Vitamín C jednoznačne zvyšuje kvalitu života pacienta, a to je pre neho to najdôležitejšie, preto na to netreba zabúdať.

Viac informácií na www.lipocaskor.sk, alebo na www.akodlhsiezit.sk.

PharmDr. Katarína Sidorová

Fotogaléria


Tagy:
PR článok vitamín C

2021-03-22 10:00:00  |  Foto: inPHARM  |  Zdroj: PR článok

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia