Ako VYZERÁ dobre nasadený RESPIRÁTOR? Na toto si dávajte POZOR

Zdroj: gettyimages.com
2021-03-10 18:00:00

Ak respirátor netesní, alebo neprekrýva ústa aj nos, nemôže poskytovať vyšší štandard ochrany. Dôležité je preto vybrať si veľkosť, ktorá dobre sedí na tvári. V prípade potreby sa môžu skrátiť gumičky respirátora tak, že sa na nich zaviažu malé uzlíky. Pripomenul to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.


Pri nasadzovaní respirátora je potrebné mať umyté ruky, nedotýkať sa jeho vnútornej časti a manipulovať s respirátorom iba prostredníctvom gumičiek. Dôležitá je aj úprava spony na vrchu respirátora tak, aby čo najvernejšie kopírovala kontúry koreňa nosa. 

Čítajte tiež: KORONAVÍRUS je HORŠÍ u týchto ľudí: Spočiatku ani NEVEDIA, že sú INFIKOVANÍ

"Hlbokým nádychom a výdychom sa uistite, že respirátor dobre tesní. Uvidíte, ako sa povrch respirátora v dôsledku odporu vzduchu čiastočne deformuje. Vzduch by nemal unikať po stranách. Ak máte nasadené okuliare, pri dobre tesniacom respirátore by sa nemali rosiť," spresnil ÚVZ.

Vzduch v správne nasadenom respirátore býva vlhkejší a dýchanie o trochu namáhavejšie než v prípade rúška. 

Respirátor ako infekčný materiál

S noseným respirátorom treba zaobchádzať ako s infekčným materiálom, nie je vhodné dotýkať sa jeho vonkajšieho povrchu a odkladať ho na okolité plochy.

"Nosený respirátor si snímajte opatrne, manipulujte ním iba prostredníctvom gumičiek a následne si umyte ruky," dodal ÚVZ.

Od pondelka (8.3.) platí povinnosť nosiť respirátory FFP2 v priestoroch obchodov a v hromadnej doprave. Od pondelka 15. marca sa povinnosť nosiť respirátor rozšíri na všetky interiéry okrem vlastnej domácnosti. 

Fotogaléria


Tagy:
respirátor zdravie koronavírus covid-19

2021-03-10 18:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia