Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

SMUTNÁ bilancia na Slovensku: Stovky žien ročne ZBYTOČNE zomrú na túto CHOROBU

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ročne podľahne rakovine krčka maternice 230 Sloveniek a 600 žien na ňu ochorie. Pritom na túto chorobu, spôsobenú vírusovou infekciou HPV, existuje očkovanie. Pri príležitosti Medzinárodného dňa povedomia o HPV o tom informovala prezidentka aliancie Nie rakovine Jana Pifflová Španková.

 

"Kombináciou moderného skríningu, vhodnej liečby a vakcinácie sa dá rakovine krčka maternice účinne predísť," povedala.

Zdôraznila, že rakovina krčka maternice je jedinou rakovinou, voči ktorej funguje očkovanie. V prevencii zohrávajú dôležitú úlohu pravidelné prehliadky u gynekológa a vyšetrenie steru krčka maternice.

Čítajte tiež: DETOXIKUJTE svoje telo v rekordne KRÁTKOM čase: Preč so ŠKODLIVÝMI látkami vďaka týmto TIPOM!

Je za tým ľudský papiloma vírus

Priblížila, že ľudský papiloma vírus (HPV) je najčastejším pôvodcom infekcií v oblasti genitálií. Prenáša sa najmä pohlavným stykom. Opakovane sa s ním stretáva až 80 percent sexuálne aktívnej populácie. Týka sa to rovnako žien aj mužov. Asi u približne 20 percent infikovaných môže nákaza onkogénnymi typmi HPV prepuknúť do ohrozujúceho alebo smrteľného ochorenia.

SMUTNÁ bilancia na Slovensku:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Rakovina krčka maternice je najčastejším druhom rakoviny spojeným s HPV. Ľudský papiloma vírus tiež stojí za nezhubnými, ale genitálnymi bradavicami, ktoré môžu ovplyvniť nielen fyzické zdravie, ale môžu tiež priniesť psychické a sociálne problémy, upozornila Pifflová Španková.

Prognóza do roku 2050

Doplnila, že podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) by sa do roku 2050 mohol znížiť počet nových prípadov ochorenia o viac ako 40 percent a zabrániť s tým súvisiacich 5 miliónom úmrtí. Ide o kombináciu očkovania, skríningu a liečby. V rámci tejto stratégie by malo byť 90 percent dievčat do 15 rokov zaočkovaných proti HPV.

Skríning krčku maternice by malo absolvovať 70 percent žien vo veku do 35 rokov a opäť do veku 45 rokov a 90 percent žien diagnostikovaných s ochorením krčka maternice by malo mať prístup k liečbe.

Viac o téme: ZdravieChorobaRakovinaPrevenciaRakovina krčka maternice
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9