NOVINKY v boji proti KORONAVÍRUSU: ZMENA v MHD i v obchodoch

Zdroj: gettyimages.com
2021-03-03 17:49:00

Od pondelka (8. 3.) bude v obchodoch a prostriedkoch verejnej dopravy povinné nosenie respirátorov bez výdychového ventilu s klasifikáciou najmenej FFP2. Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR k povinnosti prekrytia horných dýchacích ciest.


Od 15. marca sa povinnosť nosiť respirátor rozšíri na všetky interiéry okrem vlastnej domácnosti. Informovala hovorkyňa ÚVZ Daša Račková. Výnimky z povinnosti prekrytia horných dýchacích ciest sú platné tak ako doteraz.

Čítajte tiež: KORONAVÍRUS Ako OVPLYVNIŤ reakciu tela na vakcínu? JEDNODUCHÉ spôsoby, ktoré ZNÍŽIA vedľajšie účinky!

Povinnosť nosiť respirátor bez výdychového ventilu s klasifikáciou najmenej FFP2 podľa normy STN EN 149 + A1 sa od pondelka týka obchodov, tiež mestskej hromadnej dopravy, vlakov či diaľkových autobusov.

"Medzi takéto tvárové polomasky možno zaradiť aj respirátory s označením KN95 alebo N95, ktoré boli posúdené podľa požiadaviek platných v Európskej únii. Hodnovernosť respirátora si spotrebiteľ môže narýchlo overiť podľa označenia 'CE' za ktorým nasleduje štvorčíslie," uviedla Račková.

Detailnejšie informácie o technických parametroch respirátorov vie podľa ÚVZ sprostredkovať Úrad pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo SR.

Pre tri výnimky z povinnosti nosiť respirátor stále platí povinnosť nosiť rúško. Týka sa detí do ukončenia prvého stupňa základných škôl, osôb vo väzbe alebo vo výkone trestu v zariadeniach Zboru väzenskej a justičnej stráže a zamestnancov vykonávajúcich prácu zaradenú do tretej kategórie vo faktore záťaž teplom pri práci - napríklad práca pri vysokých peciach.

"V exteriéroch bude naďalej možné mať prekryté horné dýchacie cesty nielen respirátorom, ale aj rúškom, šálom alebo šatkou," uzavrela Račková.

Čas nákupu nielen pre seniorov

Vyhradený čas pre seniorov na nákup potravín alebo drogérie bude po novom určený aj pre osoby s ťažkým zdravotným postihnutím a ich sprievodcov. Zároveň sa spresňuje definícia podmienok, za ktorých môžu liečebné kúpele alebo kúpeľné liečebne poskytovať služby. Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, ktorá upravuje činnosť maloobchodných prevádzok a služieb a organizáciu hromadných podujatí. Zmeny začnú platiť od pondelka 8. marca.

Čas od 9.00 do 11.00 h, ktorý je v potravinách a drogériách vyhradený pre osoby nad 65 rokov, bude po novom vyhradený aj pre osoby s ťažkým zdravotným postihnutím a ich sprievodcov.

"Preukazovať sa budú preukazom fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím alebo preukazom fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím so sprievodcom," spresnila hovorkyňa ÚVZ Daša Račková.

Vyhláška tiež spresňuje podmienky, za ktorých môžu liečebné kúpele alebo kúpeľné liečebne poskytovať služby. Po novom bude môcť ísť iba o liečbu, ktorá je indikovaná zo zdravotných dôvodov podľa zákona o zdravotnej starostlivosti.

"Takýmto spresnením chceme zamedziť možnému obchádzaniu, a to tak, aby kúpele nemohli využiť vlastného lekára na vypracovanie návrhov na liečbu bez reálnej indikácie, čím je možné 'kryť' wellness pobyty," dodala Račková. 

Fotogaléria


Tagy:
zdravie prevencia preventívne opatrenia koronavírus Covid-19

2021-03-03 17:49:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia