POZOR na tento kuchynský RIAD: Nie je určený na styk s POTRAVINAMI!

Zdroj: gettyimages.com
2021-02-26 18:00:00

Uvádzanie plastových výrobkov obsahujúcich bambus či iné nepovolené prísady na trh je nelegálne. Upozorňuje na to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR s tým, že tieto výrobky (najčastejšie bambus-melamínové výrobky) nespĺňajú požiadavky európskych predpisov stanovujúcich požiadavky na materiály a predmety určené na styk s potravinami.


Informovala o tom hovorkyňa úradu Daša Račková.

Čítajte tiež: PRELOMOVÉ zistenie, ktoré odhalilo RIZIKO: Ako DLHO vydrží KORONAVÍRUS na OBLEČENÍ!

"Výroba, dovoz a distribúcia týchto výrobkov na trh v SR je nelegálna vzhľadom na to, že obsahujú nepovolené a doposiaľ neschválené rastlinné vlákna (najčastejšie bambusové vlákna), ktoré nie sú v súlade s európskymi predpismi. Ide prevažne o kuchynský a stolový riad, ako sú napríklad opakovane použiteľné taniere, misky a takzvané poháre 'to go'," spresnil ÚVZ SR.

Nesmú zavádzať spotrebiteľov

Na výrobu plastových materiálov a predmetov prichádzajúcich do styku s potravinami môžu byť použité iba látky uvedené v zozname povolených látok Únie. Výrobky z plastov obsahujúce vlákna z bambusu a ďalších nepovolených prísad nespĺňajú ustanovenia nariadenia Európskeho parlamentu a Rady, ani nariadenia Komisie.

"Zároveň sa niektoré z týchto výrobkov na trhu predávajú ako tzv. udržateľné, recyklovateľné a prírodné, často s označením: biologicky rozložiteľné, ekologické, organické či prírodné, v niektorých prípadoch dokonca ako 100 % bambus, čo nezodpovedá skutočnej povahe výrobku," upozornil úrad s tým, že označovanie, reklama a prezentácia materiálu či predmetu nesmú byť zavádzajúce pre spotrebiteľov.


Tagy:
zdravie plastový riad bambusové vlákna

2021-02-26 18:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia