NAJRIZIKOVEJŠIE diagnózy na Slovensku, ktoré spúšťajú BOJ o zdravie: V hlavnej úlohe RAKOVINA

Zdroj: gettyimages.com
2021-02-04 05:00:00

V Európe pribudne každý rok 3,7 milióna nových prípadov a 1,9 milióna úmrtí v dôsledku rakoviny. Spoločnosť si vo štvrtok 4. februára pripomína už 21. raz Svetový deň boja proti rakovine. Aj Slovensko sa osvetovými aktivitami zapája do oblasti prevencie.

Organizátorom svetového dňa je od roku 2000 Únia pre medzinárodnú kontrolu rakoviny - Union for International Cancer Control (UICC). Ide o najväčšiu medzinárodnú organizáciu aktívnu v boji proti rakovine, ktorá združuje viac ako 1000 členských organizácií zo 160 krajín. Medzi jej členov patria aj ministerstvá zdravotníctva, výskumné inštitúty, liečebné centrá a pacientske organizácie.

Čítajte tiež: HOROSKOP zdravia na február 2021: Tieto ZNAMENIA môžu PREKVAPIŤ zdravotné KOMPLIKÁCIE!

Únia pre medzinárodnú kontrolu rakoviny a jej partneri z rôznych sektorov sa zaviazali k podpore a vyzývaniu vlád v jednotlivých krajinách, aby do svojich programov zapracovali programy zaoberajúce sa globálnym bremenom rakoviny a ďalších neprenosných chorôb.

Slovákov s rakovinou pribúda

Ako uviedla výkonná riaditeľka Ligy proti rakovine (LPR) Eva Kováčová, v rámci Slovenska pribúda každoročne vyše 30.000 ľudí s rakovinou. Podľa Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) patria medzi najrizikovejšie diagnózy na Slovensku zhubný nádor hrubého čreva, a to rovnako u mužov, ako aj u žien. Najčastejšou diagnózou u žien je karcinóm prsníka, nasleduje kolorektálny karcinóm a karcinóm maternice. U mužov je najčastejší kolorektálny karcinóm, nasleduje zhubný nádor pľúc a prostaty. Nádorové ochorenia postihujú viac ženy ako mužov.

Vzdelávacia aplikácia

Šéfka ligy priblížila, že napriek obdobiu, keď sa v dôsledku pandémie nového koronavírusu preventívne programy dostali do úzadia, Asociácia európskych líg proti rakovine (ECL) pripravila novú aplikáciu.

"Jej cieľom je práve v rámci prevencie informovať o rizikových faktoroch a prevencii rakoviny. WASABY je vzdelávacia aplikácia, ktorá pomáha mladým ľuďom porozumieť posolstvám Európskeho kódexu proti rakovine a poskytuje kľúčové rady, ako dodržiavať zdravý životný štýl," povedala.

Prežívajú náročné obdobie

Podľa jej slov práve pre pandémiu je aktuálne obdobie pre ľudí s rakovinou mimoriadne náročné a rizikové. V rámci prispôsobených aktuálnych projektov a aktivít sa môžu pacienti a ich blízki obrátiť na bezplatnú onkoporadňu či napríklad na bezplatnú sieť onkopsychológov.

Podľa ligy sa problémy onkologických pacientov počas pandémie nového koronavírusu, keď musia byť v izolácii, viažu najmä na ich psychické prežívanie.

LPR za posledné obdobie neevidovala zo strany pacientov ani ich blízkych situácie, keď by bol pacient reálne ohrozený dostupnosťou liečby. Aj za nepriaznivých okolností sa podľa Kováčovej vždy hľadali všetky dostupné možnosti, ako pacienta neohroziť a poskytnúť mu nevyhnutnú zdravotnú starostlivosť. Prípady sa podľa jej slov riešili individuálne.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie rakovina prevencia nádorové ochorenie

2021-02-04 05:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia