Ako NABUDIŤ prirodzenú OCHRANU organizmu proti ochoreniam? Toto je NAJÚČINNEJŠIA prevencia!

Zdroj: gettyimages.com
2021-01-07 18:00:00

Mýty o očkovaní môžu v spoločnosti pretrvať desiatky rokov, a to aj napriek vedeckým štúdiám, dokazujúcich ich nepodloženosť. Preto je dôležité overovať si fakty. Na sociálnej sieti ministerstva zdravotníctva na to upozornila epidemiologička Alexandra Bražinová. 


Očkovanie ako najväčší výdobytok vedy

Koncom 20. storočia v súvislosti s očkovaním proti osýpkam vznikla fáma, ktorá pretrváva doteraz, že toto očkovanie sa spája so vznikom autizmu.

Čítajte tiež: Vyčistite si PĽÚCA od toxínov a nikotínu už za pár DNÍ: Chytíte druhý DYCH bez použitia liekov!

"Mýty sa dnes ľahko a rýchlo rozšíria a potom nasleduje pracné vysvetľovanie vedcov, ktorí sa snažia veľkými štúdiami dokázať, že sa to nezakladá na pravde. Napriek dôkazom a faktom o účinnosti vakcín mnohé mýty však pretrvávajú naďalej," poukázala Bražinová. 

Očkovanie pritom podľa odborníčky spolu s antibiotikami a zlepšením hygieny patrí k najväčším výdobytkom vedy. Zdôrazňuje, že očkovanie je spôsob, ako nabudiť prirodzenú ochranu organizmu proti ochoreniam a je to aj najúčinnejšia prevencia. 

História očkovania

Prvú vakcínu vynašiel britský lekár a chirurg Edward Jenner koncom 18. storočia. Bola to očkovacia látka proti pravým kiahňam.

"Doktor zistil, že keď vezme hnis z pľuzgiera u ľudí, ktorí ochoreli podobným, ale miernym ochorením tzv. kravskými kiahňami a naočkuje tým zdravého človeka, človek si vybuduje imunitu a nemôže už ochorieť na ťažšie a smrteľné ochorenie pravé kiahne," priblížila Bražinová.  

Slovo vakcinácia pochádza práve z toho vynálezu, po latinsky krava je "vacca" a slová vakcína a vakcinácia tak pochádzajú z ochorenia od kráv, ktoré sa prenieslo na ľudí.

"Mýty spojené s očkovaním sú rovnako staré ako samo očkovanie. Prvý mýtus vznikol práve s prvou vakcínou, kedy sa ľudia báli, že im z tejto vakcíny narastú rohy alebo kravská papuľa," opísala epidemiologička.

Dodala, že na úrovni vtedajších vedomostí je to podobné ako s mýtmi v súčasnosti, ktoré ohľadom vakcín pretrvávajú. 

Fotogaléria


Tagy:
zdravie očkovanie mýty

2021-01-07 18:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia