Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Doplnky výživy, ako spaľovače tuku či aminokyseliny, sú vhodné na novoročné predsavzatia

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Jacob Lund / Shutterstock.com)

Začiatok nového roka býva obdobím, keď si veľa ľudí plní novoročné predsavzatia. Medzi najčastejšie predsavzatia sa radí snaha začať žiť zdravšie, viac športovať a lepšie sa stravovať. Ruka v ruke idú v tomto prípade doplnky výživy.

Ak sú dôležité v „normálnom“ stave bez pravidelného športu (vitamíny, minerály, zinok...), tak po tom, ako človek začne športovať, rastie ich význam priam dvojnásobne. Ak začnete športovať, tak je telo v prvom momente (najmä v zime) paradoxne náchylnejšie na to, aby ste ochoreli, pretože je to imunitný šok. Toto riešia aminokyseliny, ktoré majú veľa ďalších priaznivých účinkov. A pre rýchlejšie výsledky sú zase vhodné spaľovače tukov. Všetko však ide ruka v ruke…

Dve kategórie spaľovačov tukov

Spaľovače tukov už na základe svojho názvu predstavujú prísľub, že dokážeme rýchlejšie a efektívnejšie schudnúť. Delia sa na dve základné kategórie: 

  • termogenické,
  • lipotropné.

Termogenické spaľovače tuku sú postavené na princípe zvyšovania telesnej teploty (maximálne do 0,5 stupňa Celzia). Sú určené najmä pre ľudí, ktorí športujú a práve pri športe sa chcú zbaviť prebytočného tuku a znížiť svoju telesnú hmotnosť. V praxi to funguje tak, že vďaka termogenickému spaľovaču tukov spáli človek pri rovnakej telesnej námahe viac kalórií a viac sa vypotí. Takéto prípravky sa odporúčajú užiť pred tréningom, aby stihli zaúčinkovať nielen počas tréningu, ale aby v ideálnom prípade účinkovali ešte aj po tréningu.

Lipotropné spaľovače tukov využívajú stopové prvky, rastlinné extrakty či vlákninu na to, aby redukovali chuť do jedla. Fungujú teda na opačnom princípe a mali by zafungovať aj v prípade menšej telesnej aktivity. Zmyslom lipotropných spaľovačov tukov je zabrániť ukladaniu prebytočného tuku v organizme.

Doplnky výživy, ako spaľovače
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Andrii Zastrozhnov / Shutterstock.com)

Aminokyseliny aj pre imunitu

Novým „januárovým cvičencom“, ako sa hovorí nováčikom vo fitnescentrách, tréneri zdôrazňujú potrebu dobrej imunity. Ak telo nie je naučené na pravidelný šport, môže byť v prvých dňoch a týždňoch náchylnejšie na to, aby prepadlo nejakej chorobe. Súčasťou budovania imunity sú aj aminokyseliny, ktoré je ťažké v optimálnej miere získať len zo stravy. Tiež nie je ideálne jesť len potraviny s vysokým obsahom bielkovín, ako mäso, vajcia či tvaroh. 

Poznáme dva typy aminokyselín:

  • esenciálne,
  • neesenciálne.

Esenciálne aminokyseliny dokáže organizmus získať len z potravy a výživových doplnkov, naopak, neesenciálne si dokáže aj samo vyrobiť. Pre športovcov i bežných ľudí sú teda z pohľadu doplnkov výživy či stravovania ako takého podstatnejšie esenciálne aminokyseliny. Slúžia nielen na zlepšenie imunity, ale aj na urýchlenie regenerácie či zvýšenie svalovej hmoty pri cvičení.

Pod skratkou BCAA rozumieme komplexné aminokyseliny, ktoré sa skladajú z troch esenciálnych aminokyselín – valín, leucín a izoleucín. Toto je univerzálna voľba pre amatérskych i profesionálnych športovcov. Zaujímavou možnosťou sú vaječné aminokyseliny z vaječných žĺtok. Aminokyseliny dnes môžete konzumovať prostredníctvom kokteilov, práškov (ako proteíny) či tabliet.

Doplnky výživy, ako spaľovače
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: chris_tina / Shutterstock.com)

Ruka v ruke so zdravým životným štýlom

Spaľovače tukov i aminokyseliny sú vítanými výživovými doplnkami pri akomkoľvek športe či telesnej aktivite. Lipotropné spaľovače tukov dokonca fungujú aj bez výraznejšej fyzickej aktivity. Určite však platí, že účinky týchto doplnkov, ktoré sú samé o sebe prospešné, idú ruka v ruke so zdravým životným štýlom. Ideálne je skombinovať zdravý životný štýl, pohyb, šport a s nimi aj výživové doplnky. Potom môžu prísť želané výsledky. Uvažujete aj vy o týchto výživových doplnkoch alebo viete o niekom, koho by potešil takýto darček? Tak možno nájdete aj zľavové kódy na aminokyseliny či spaľovače tukov. Pre tých, ktorí sa v januári chystajú žiť zdravšie a športovať, je to dobrý a užitočný darček.

Viac o téme: ChudnutiePR článokDoplnky výživy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9