Šetrná novinka v liečbe bolesti chrbta a ďalších bolestí

Zdroj: PR článok
2021-01-19 10:00:00

Bolesti chrbta, hlavy, bolesť pri menštruácii alebo bolesti zubov. Snáď každý z nás ich už niekedy zažil a vie, ako nám vedia znepríjemniť  život. Obmedzujú nás v činnosti aj v pohybe a prakticky sa im nedá vyhnúť.

Aj preto sú spôsoby, ako bolesť tíšiť, predmetom intenzívneho výskumu, predovšetkým v oblasti farmakoterapie. Čerstvou novinkou v našich lekárňach je liek novej generácie proti bolesti. Jedná sa o voľnopredajný liek, ktorý obsahuje novú účinnú látku zvanú dexibuprofén. Pôsobí rýchlo a efektívne priamo v mieste bolesti.

Bolesť je nepríjemný zmyslový aj pocitový zážitok. Je pre nás obrannou reakciou a varovaním pred hroziacim alebo skutočným poškodením tkanív, preto by sme ju nikdy nemali ignorovať. Medzi najčastejšie typy bolesti patria bolesti zubov, hlavy, menštruačné bolesti alebo bolesti pohybového aparátu. Veľmi časté a nepríjemné sú tiež bolesti chrbta. S tými sa niekedy stretne až 80 % dospelej populácie a patria medzi desať najčastejších príčin návštevy lekára. Dôvody treba hľadať predovšetkým v súčasnom životnom štýle, ktorý sa vyznačuje jednostranným dlhodobým preťažovaním určitých skupín svalov, statickou prácou a minimom pohybu. Bolesti chrbta sa rozhodne neoplatí podceňovať, pretože v priebehu času sa môžu stať chronickými a následná liečba je potom oveľa zložitejšia. Navyše sa nezaobíde bez spolupráce s lekárom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


V prípade akútnej bolesti si od nej často môžeme uľaviť sami, najčastejšie pomocou voľnopredajných liekov. V dnešnej dobe sa proti miernej až stredne silnej bolesti používajú najčastejšie lieky zo skupiny tzv. nesteroidných antireumatík (NSA). Celosvetovo najpoužívanejšou liečivou látkou z tejto skupiny je ibuprofén. Použitie nových technológií umožňuje kryštalizáciou racemickej zmesi ibuprofénu vyrobiť dexibuprofén, ktorý je aktívnym enantiomérom ibuprofénu, t.j. iba jeho pravotočivú formu. Novinka na trhu dexibuprofén sa v klinických štúdiách ukazuje ako šetrný voči tráviacemu traktu. Metabolizmus dexibuprofénu je v porovnaní s racemickým ibuprofénom jednoduchší. K vyvolaniu žiaduceho efektu postačuje nižšia dávka, a to 200 mg.

Prečo je to dôležité? 

"Pri liečbe bolesti je zásadným faktorom nielen účinnosť lieku a rýchlosť jeho pôsobenia, ale tiež minimalizácia vedľajších účinkov," hovorí MUDr. Marek Hakl, PhD, z brnianskeho Centra liečby bolesti Medicinecare, a dodáva: "Hoci majú nesteroidné antireumatiká svoje stále miesto pri riešení akútnej bolesti a patria k základnej výbave domácich lekárničiek, ich dlhodobé užívanie môže u niektorých pacientov zvýšiť riziko potenciálnych nežiaducich účinkov. Liek na báze dexibuprofénu je účinným a šetrným variantom. Z klinického hľadiska je výhodou jeho rýchlejší presun do kĺbovej tekutiny, čo je prínosom najmä v liečbe bolesti chrbta a pohybového aparátu."1

 

 

 

 

 

 

 

 



Nový liek s obsahom dexibuprofénu

Novým registrovaným liekom s účinnou látkou dexibuprofén na slovenskom trhu je Ibolex® 200 mg. Možno ho užívať pri miernej až stredne silnej bolesti rôzneho pôvodu. Pretože sa Ibolex® 200 mg rýchlejšie presúva do kĺbovej tekutiny, pôsobí rýchlo priamo v mieste bolesti pri liečbe bolesti chrbta a pohybového aparátu. Uľaví však tiež od bolesti zubov, hlavy, pri menštruačnej bolesti alebo pri bolesti sprevádzajúcej prechladnutie a chrípku.

Ibolex® 200 mg je dostupný vo forme filmom obalených tabliet, ktoré sa užívajú s jedlom alebo bez jedla a zapíjajú sa pohárom vody či inou tekutinou. Užíva sa vždy 1 tableta, maximálna denná dávka sú 3 tablety, pričom časový odstup medzi jednotlivými dávkami by mal byť najmenej 6 hodín.
Bez konzultácie s lekárom sa Ibolex® 200 mg nesmie užívať dlhšie ako 4 dni a nie je vhodný ani pre deti a mladistvých do 18 rokov.

Ibolex® 200 mg filmom obalené tablety, 20x200 mg, je liek na vnútorné použitie. Obsahuje dexibuprofén. Pozorne si prečítajte písomnú informáciu pre používateľa a poraďte sa s lekárom alebo lekárnikom.

MAT-SK-2000643 - 1.0 - Dátum vypracovania:12/2020

Hakl, Marek. Uvedenie lieku Ibolex na trh. Tlačová konferencia Sanofi. Praha. 14.10.20

Fotogaléria


Tagy:
zdravie bolesti chrbát PR článok dexibuprofén Ibolex

2021-01-19 10:00:00  |  Foto: PR článok  |  Zdroj: PR článok

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia