Kvôli KORONAVÍRUSU sa zabúda na iné CHOROBY: Ako VZKRIESIŤ narušenú ochranu tela pred vírusmi!

Zdroj: gettyimages.com
2020-12-18 06:00:00

Všetci sa trasú pred koronou, ale v zimnom období nás ohrozujú aj iné vírusy, ktoré dokážu poriadne potrápiť. Najlepším liekom na chorobu je prevencia, a tak neváhajte a podporte svoju imunitu s tipmi, o ktoré sa s nami podelila známa odborníčka na výživu Zdenka Havettová. Ide aj o vaše zdravie!


Dlho varený vývar

Doprajte si aspoň raz týždenne dlho varený vývar z kvalitného mäsa. Pod dlho vareným vývarom rozumieme minimálne 8 hodín. 

„Pre vegánov a vegetariánov zase odporúčam vývar zo strukovín, ktorý je treba doplniť o obilniny. Správna kombinácia strukovín, obilnín a orechov zabezpečí dostatočný príjem všetkých esenciálnych aminokyselín,“ radí odborníčka a garantka projektu Ide o tvoje zdravie.

Čítajte tiež: JEDOVATÁ krása Vianoc: NEPODCEŇUJTE vianočnú ružu, jej pestovanie sa vám môže VYPOMSTIŤ

Fermentovaná zelenina

Fermentované potraviny, ako napríklad kyslá kapusta, patria medzi najzdravšie poklady našej kuchyne. Fermentácia, je prirodzený proces kvasenia, ktorým sa násobia živiny v potravinách. Prírodne kvasené potraviny patria k tým najzdravším, ktoré môžeme do svojho jedálnička zaradiť. 

„Už naše staré mamy a ich mamy využívali túto metódu konzervovania veľmi často. Bol to efektívny spôsob ako zásobiť rodinu počas celej zimy hodnotnými vitamínmi,“ prezrádza.

Kvalitné bielkoviny

V zimnom období treba dbať najmä na dostatok bielkovín – rastlinných a živočíšnych a to vo forme mäsa, vajec, rýb a strukovín. Tie rastlinné sú najmä hrach, fazuľa, cícer a šošovica, z ktorých si vieme pripraviť chutné polievky, kaše i prívarky. Mäsové pokrmy je veľmi vhodné kombinovať práve s vyššie spomínanou fermentovanou zeleninou.

Korenie života

Vyčarujte si typicky vianočnú atmosféru pomocou voňavých korenín ako klinček, škorica, badián, kardamóm, aníz a vanilka. Okrem iného, tiež blahodárne pôsobia aj na naše zmysly. Môžete ich pridať do rôznych raňajkových kaší, nákypov, medovníčkov, zákuskov a koláčov. Pri varení bielej ryže, vyskúšajte do hrnca vložiť jeden až dva klinčeky, získate tak jemný orientálny nádych.

Šípky

Ak ste využili jesenné obdobie na zber a sušenie šípok, určite sa vám to už vyplatilo. 

Šípky sú unikátne pre vysoký obsah vitamínu C, betakarotén, ale aj ďalšie vitamíny a minerály,“ prízvukuje Zdenka Havettová.

Na prípravu šípkového čaju, treba plody len rozdrviť, zaliať studenou vodou a nechať 30 minút lúhovať. Následne čaj krátko povaríme a scedíme.

Zabudnite na zmrzlinu

A neplatí to len pre zmrzlinu. Vyhýbajte sa potravinám s vysokým obsahom rafinovaného cukru, sladkostiam, polotovarom, dopekaným polotovarom a hotovým jedlám. Čas venovaný príprave domáceho jedla, je tou najlepšou investíciou pre vás a vaše zdravie. Zapojte do prípravy jedál a pečenia koláčikov aj svoje deti a vytvorte si tak nezabudnuteľné spomienky na spoločné chvíle.

Polievky

Už naše staré mamy hovorili: „polievka je základ“. Polievka je naozaj základ dňa. 

V tomto ročnom období vaše telo najviac poteší mäsová, zeleninová alebo strukovinová polievka. Možno trochu netradične môžete vyskúšať polievku aj na raňajky. Aj keď sa nám to môže zdať trochu exotické, naši predkovia kedysi dávno jedávali na raňajky teplé kaše a husté polievky,“ pripomína odborníčka.

Jednoduchosť vo výbere jedál

Tešiť sa pevnému zdraviu budete práve vtedy, ak stavíte na jednoduchosť a striedmosť vo výbere jedál. Najviac sa k tomu priblížite, ak sa sústredíte na sezónne a lokálne potraviny. V oblasti, v ktorej človek žije, rastie prevažne také ovocie a zelenina, ktoré v danom ročnom období aj potrebujete. To znamená, že výber ovocia a zeleniny by sme z väčšej časti mali podriadiť ročnému obdobiu.

Pečenie

Zimné ročné obdobie je rovnako vhodné na nákypy pečené v rúre. Je to veľmi jednoduchý spôsob ako si pripraviť jednoduché a rýchle jedlo a zároveň sa zahriať. Využiť pri tom môžete rôzne druhy obilnín ako pšeno, pohánka, amarant, naturálna ryža, polenta, či koreňovú zeleninu a vajíčka.

Oddychujte

Na prvý pohľad to so zdravou výživou nesúvisí, ale s naším životným štýlom a podporou imunity áno. Zimné obdobie slúži najmä odpočinku. Nájdite si preto čas na dobrú knihu, vychutnajte si šálku teplého čaju alebo skladajte puzzle, čokoľvek pri čom môžete dobre zrelaxovať a dobiť si baterky. Kedysi dávno, naši predkovia v zime toľko nesvietili, viac odpočívali a spali, skúste sa nimi inšpirovať.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie imunita choroby vírusy

2020-12-18 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Zdroj: Tlačová správa

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia