NENÁPADNÝ problém, ktorý môže vyvolať KRVÁCANIE do mozgu: Nemusíte o tom vedieť!

Zdroj: gettyimages.com
2020-12-09 18:00:00

Hypertenzia, teda vysoký krvný tlak, patrí k najzávažnejším celospoločenským problémom. Ide o faktor, ktorý sa podpisuje pod kardiovaskulárnu úmrtnosť a chorobnosť.

 "Celosvetovo má viac ako jeden z troch dospelých vysoký krvný tlak, zdravotný stav, ktorý spôsobuje asi polovicu všetkých úmrtí na mozgové príhody a srdcové choroby, a je zodpovedný za odvrátiteľné predčasne úmrtia," upozornila Slovenská nadácia srdca. 

Čítajte tiež: Ohrozuje vás INFARKT? Zistite podľa svojej KRVNEJ skupiny, ako na tom budete zdravotne!

Poškodzuje dôležité orgány

Platí, že čím vyšší je krvný tlak, tým väčšie je i riziko poškodenia srdca a krvných ciev v základných orgánoch, ako je mozog a obličky. Ak nebude hypertenzia pod kontrolou, môže to podľa Slovenskej nadácie srdca viesť k infarktu a zväčšeniu srdca, čo dokáže spôsobiť srdcové zlyhanie. Na krvných cievach môžu vzniknúť výdute (aneuryzmy) a slabé miesta, ktoré sa upchávajú a praskajú. Nekontrolovaný tlak v cievach vie spôsobiť krvácanie do mozgu a mŕtvicu.

"Bolesti hlavy, zvonenie v ušiach, 'muchy' v očiach, pocit nervozity a napätia, i takto sa dokáže prejaviť hypertenzia, keď krvný tlak presiahne normu, t. j. hodnoty nad 140/90 mmHg. Nerozpoznaná alebo zanedbávaná hypertenzia spôsobuje urýchlené a nezvratné starnutie tepien a poškodzuje tiež životne dôležité cieľové orgány," vysvetlila primárka ambulantného oddelenia Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb v Bratislave a správkyňa Slovenskej nadácie srdca Ivana Šoóšová. 

Negatívne faktory

Vysoký krvný tlak sa častejšie vyskytuje u mužov ako u žien a objavuje sa okolo 40 roku života. Vysokým rizikovým faktorom, ktorý sa môže podpísať pod hypertenziu, je obezita.

"Takmer 50 percent hypertonikov má nadváhu a 40 percent je liečených na vysoký cholesterol,“ priblížila Šoóšová.

Ďalšími negatívnymi faktormi sú fajčenie, priveľa alkoholu, nedostatok pohybu či neustály stres. Dospelí by mali mať pravidelne kontrolovaný krvný tlak a mali by poznať jeho hodnoty. Ak sú vysoké, ich kroky by mali smerovať priamo k obvodnému lekárovi. K zníženiu tlaku pomôže podľa nadácie zmena životného štýlu, zrieknutie sa fajčenia, zdravá strava či zníženie príjmu soli.

Fotogaléria


Tagy:
hypertenzia vysoký krvný tlak

2020-12-09 18:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia