Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Obrovský POTENCIÁL známych látok v prevencii i liečbe KORONAVÍRUSU: Ochránia SRDCE a pečeň!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Bežne dostupné ovocie a zelenina, ale dokonca aj bylinky obsahujú látky zvané flavonoidy. Vedecké laboratória sa v súčasnom období začali podrobnejšie venovať práve ich výskumu. Zistilo sa, že môžu zásadne prispieť k lepšej ochrane voči vírusom, zlepšeniu imunity a majú obrovský potenciál v podpornej ako aj v samotnej liečbe Covidu-19.


Boj proti koronavírusu, ktorý napĺňa náš každodenný život, pozostáva z preventívnych a iných nápomocných opatrení. Väčšina z nás sa ich snaží dodržiavať, a čo najviac zvyšovať svoju odolnosť voči vírusom, ako najlepšie vie. Prírodné látky zvané flavonoidy môžu zásadne prispievať k lepšej odolnosti organizmu voči vírusom, a to vrátane Covidu-19.

Čítajte tiež: ODPAD z pomarančov do LEKÁRNIČKY: Zníži CHOLESTEROL, krvný tlak a naštartuje metabolizmus!

Antioxidanty s protivírusovým účinkom

„Flavonoidy majú na človeka množstvo pozitívnych účinkov. V dnešnej dobe je dôležité vyzdvihnúť ich protibakteriálny a protivírusový účinok. Tieto prírodné látky podporujú a budujú imunitu a majú protivírusové účinky, zaraďujú sa do skupiny antivirotík a antioxidancií – vychytávajú voľné radikály. Doposiaľ zrealizované štúdie opisujú, že niektoré z flavonoidov boli identifikované ako sľubné antivírusové protilátky proti SARS a MERS na základe ich širokospektrálnej aktivity proti vírusovým infekciám,“ vysvetľuje biochemik MUDr. Oto Sova, CSc. z výskumného ústavu BOOS-BS, a dopĺňa, že ochorenie COVID-19 je spôsobené koronavírusom SARS-CoV-2.

Napríklad flavonoid kvercetín, ktorý sa bežne nachádza v čiernych ríbezliach, plodoch bazy, červenom hrozne, marhuliach, v šupke farebného ovocia a tiež v cesnaku a cibuli má významný antivírusový účinok.

„Zistilo sa, že biologicky aktívne zložky z extraktu bazy kvercetín a dihydromyricetín utlmujú činnosť vírusu chrípky, a to spôsobom, že zabraňujú vstupu vírusu do hostiteľských buniek,“ dopĺňa MUDr. Sova.

Obrovský POTENCIÁL známych látok
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ďalšou významnou látkou patriacou medzi flavonoidy je quercitrín. Ak si chcete dopriať jeho extra dávku, dajte si cibuľu. Z chutného ovocia ho nájdete v brusniciach, čučoriedkach alebo čiernych ríbezliach. Dobrým zdrojom sú aj maliny či černice. Zo zeleniny je to aj kel a brokolica. 

„Ide o derivát kvercetínu, ktorý dokáže utlmiť počiatočné štádium množenia vírusov,“ upresňuje biochemik. 

Aj v bylinkách, čaji či čokoláde

Hoci najväčším zdrojom flavonoidov sú z ovocia jednoznačne marhule, pre medicínske účely sa flavonoidy extrahujú často z byliniek.

„Keďže ovocie obsahuje veľa vody a pri jeho spracovávaní – sušení sú veľké straty, flavonoidy sa získavajú aj z rastlín, ako napr. z lopúcha, zlatovky previsnutej (Zlatého dažďa) a podobných,“ dopĺňa Oto Sova. 

Už tradičná čínska medicína využívala v liečbe infekcií úst a abscesov rastlinu Šišiak bajkalský bohatú na telu prospešné flavonoidy. Práve flavonoid baikaleín bol zodpovedný za jej výnimočnú liečivú silu. V argentínskom ľudovom liečiteľstve sa používala rastlina Aksamitník incký pre antivírusové a antibakteriálne vlastnosti jej flavonoidov ako pomoc pri infekciách. Propolis, opísaný v Starom zákone, obsahuje taktiež flavonoidy a je známy už od čias Hippokrata ako antimikrobiálny medikament na liečbu rán a vredov.

Nádej v boji proti COVID-19

Pred niekoľkým mesiacmi bola publikovaná štúdia od slovenského počítačového chemika Martina Smieška pracujúceho na univerzite vo švajčiarskom Bazileji, v ktorej skúmal takmer 700 miliónov zlúčenín a ich schopnosť inhibovať nový koronavírus. Spomedzi 678 mil. zlúčenín bola vybraná aktívna zlúčenina prírodného pôvodu menom taxifolín. Ide rovnako o nádejný flavonoid, ktorý sa bežne vyskytuje v čokoláde, víne či zelenom čaji.

Doposiaľ zrealizované štúdie poukazujú na obrovský potenciálny prínos flavonoidov v súčasnosti, nielen pre ich významný antivírusový, protizápalový a antioxidačný účinok ale nie menej dôležitý je aj ich pečeň a srdce ochraňujúci a tiež protinádorový a analgetický efekt, čo zvyšuje ich dôležitosť a váhu, aby sme ich v rámci našej životosprávy prijímali čo najviac.

Viac o téme: BylinkyOvocie ZdravieFlavonoidy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9