Vitamín C priamo do ŽILY: VÝHODY infúzneho podávania, ktoré vás presvedčia!

Zdroj: gettyimages.com
2020-11-28 18:00:00

Tento rok nás prekvapilo vyjadrenie amerického prezidenta Donalda Trumpa, podľa ktorého by mali vedci uvažovať nad tým, ako ľuďom podať intravenózne dezinfekciu. Myslí si, že by tak bolo možné poraziť koronavírus.

Vedci aj lekári však jeho návrh zmietli zo stola. Na Slovensku sa však už dlhšie týmto spôsobom aplikuje vitamín C. O čo ide?

Čítajte tiež: 6 najčastejších CHÝB pri príprave LOSOSA: Toto s KOŽOU ryby už NEROBTE!

Rýchlejšie sa vstrebá do organizmu

Na imunitu sa lekárom naprieč celým svetom osvedčuje vitamín C, aplikovaný pacientom priamo do ich krvného obehu. Ani zďaleka pritom nejde o novinku či medicínsky objav. Kyselina askorbová, ako sa vitamín C odborne nazýva, vždy bola a bude dôležitou mikroživinou pre naše telo. Snáď každý vie, že vitamín C je úzko spojený s naším imunitným systémom. 

„Okrem toho je nenahraditeľný pri hojení rán, tvorbe kolagénu, posilňovaní cievneho systému, odbúravaní škodlivých látok a prospieva tiež nášmu psychickému zdraviu,“ vymenúva benefity vitamínu C lekárka MUDr. Janka Holešovská, MBA.

Samozrejme, závisí to od celkového stavu pacienta a množstva dávky. Podľa štatistík sa v mnohých nemocniciach podávajú dávky vyššie aj niekoľkonásobne, než je odporúčaná denná dávka. Výhodou infúzneho podávania vitamínu C je najmä jeho rýchlejšie vstrebanie sa do organizmu. A tiež množstvo, ktoré sa do krvného obehu takto dostane.

Naštartuje imunitu

Ako konkrétne však pomáha vitamín C ľudskej imunite? 

Kyselina askorbová pomáha naštartovať prirodzené ochranné mechanizmy nášho imunitného systému, napríklad fagocytózu. Ide o proces, počas ktorého dochádza k ničeniu potenciálnych patogénov. Vitamín C tiež pomáha redukovať histamín a znižuje aj zápalovú aktivitu v organizme. Samozrejme, je tu dlhý zoznam konkrétnych procesov, ktoré vysvetliť nie je jednoduché,“ vysvetľuje ľudskou rečou MUDr. Holešovská.

Účinky na pokožku

Ľudia vyhľadávali intravenózne podávanie vitamínu C ešte pred pandémiou nového koronavírusu. Nielen pre jeho pozitívne účinky na náš imunitný systém, ale aj ako anti-aging nástroj. 

Zlepšuje syntézu kolagénu, elastínu a kostnej matrix. Znižuje aktivitu osteoklastov a zvyšuje aktivitu osteoblastov. Za mňa by som vyzdvihla tiež jeho pozitívne účinky aj na celkový bunkový metabolizmus,“ dodáva MUDr. Janka Holešovská.

Komu sa neodporúča? 

Samozrejme, že ani podávanie vitamínu C intravenózne nie je vhodné pre každého. Neodporúča sa ľuďom,  ktorí majú zhoršenú funkciu obličiek prípadne sa u nich prejavuje zhoršený metabolizmus železa.

Fotogaléria


Tagy:
dezinfekcia vitamín C koronavírus

2020-11-28 18:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Zdroj: Tlačová správa

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia