Veľké VYKUROVANIE sa nevypláca: Takto sa vám môže vypomstiť!

Zdroj: gettyimages.com
2020-11-10 18:00:00

Peľová sezóna je na konci už niekoľko týždňov, v nadchádzajúcom období však môžu alergikov potrápiť alergény vnútorného prostredia. Informovala o tom hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.

Výkaly roztočov ako problém

Tolnayová upozornila, že obzvlášť počas pandémie nového koronavírusu v dôsledku karanténnych opatrení trávime viac času vo svojich obydliach, čím sa vystavujeme väčšiemu množstvu inhalačných alergénov. Medzi najčastejšie patria najmä roztoče.

Čítajte tiež: Muž jedol 48 hodín len VAJCIA: Takéto ZMENY v jeho tele spôsobila šialená diéta!

Exkrementy roztočov si udržiavajú schopnosť alergizovať človeka až jeden rok,“ uviedla Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie RÚVZ v Banskej Bystrici, ktoré sa ako jediné venuje laboratórnej diagnostike prítomnosti alergénov roztočov v bytovom prachu.

Sami o sebe roztoče nie sú pre človeka nebezpečenstvom, problémom sú ich výkaly.

Alergény jednotlivých druhov roztočov nie sú celkom totožné, ale sú si veľmi blízke a spôsobujú v organizme skrížené reakcie. U alergikov, predovšetkým u detí, môžu vyvolať ťažké a dlhotrvajúce astmatické ťažkosti, zápaly nosnej sliznice, nádchy, prípadne zápaly očných spojiviek,“ konštatovala Lafférsová.

Čo prispieva k výskytu roztočov? 

Podľa zistení RÚVZ v Banskej Bystrici je výskyt roztočov častejší vo vlhkých starých domoch s lokálnym vykurovaním. K zvyšovaniu výskytu roztočov však prispieva aj vyššia vlhkosť v zateplených panelových domoch. Do bytov sa roztoče dostávajú pasívne na rôznych predmetoch vrátane ľudského oblečenia. Optimálna teplota na ich vývoj je od 22 do 25 stupňov Celzia, vzdušná vlhkosť okolo 70 až 80 percent.

Fotogaléria


Tagy:
alergia roztoče

2020-11-10 18:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia