Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Jeden z najčastejších MÝTOV, ktorý vás môže pripraviť o ZRAK: O tomto by ste mali vedieť!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Neliečený sivý zákal spôsobuje v krajných prípadoch slepotu a predsa sa nájdu takí, ktorí jeho liečbu naďalej odkladajú. Dávno neplatí, že odstránenie sivého zákalu je úzko spojené s jeho dozretím.

Naopak. Čím skôr sa pre zákrok rozhodnete, tým je jeho odstránenie jednoduchšie a rýchlejšie. Obavy z bezbolestnej a bezpečnej operácie nemusíte mať ani počas súčasnej koronakrízy. Opatrenia sa síce sprísňujú, no to nie je dôvod na hazardovanie so svojím zrakom. Veď ním vnímame ním až 80 % informácií. Navyše, odstránenie sivého zákalu je plne hradené všetkými zdravotnými poisťovňami.

Čítajte tiež: Ako liečiť KORONAVÍRUS doma? ODBORNÍK radí, ako si pomôcť bez lekára!

Týka sa aj mladších

Pozorovanie okolitého sveta akoby cez mliečne sklo. Tak opisujú kvalitu svojho zraku ľudia, ktorých postihla katarakta – vekom podmienené ochorenie. Podľa renomovaného očného lekára je tento stav vyvolaný prirodzenými procesmi v orgáne zraku. 

„Vplyvom nich sa môže šošovka zakaliť takmer každému. Najčastejšie sa so sivým zákalom stretávame u ľudí, ktorí majú nad 60 rokov, no vzhľadom na hektický životný štýl, nie sú výnimkou ani mladší. Zrak je naším najdôležitejším zmyslom, a tak akákoľvek zmena môže výrazne ovplyvniť naše bežné fungovanie. Človek so sivým zákalom nielenže vidí horšie, ale prichádza aj o množstvo dôležitých podnetov. Prestáva sa hýbať a komunikovať s okolím. Veľmi skoro sa uňho môže prejaviť aj demencia,“ prezradil o diagnóze MUDr. Radovan Piovarči, primár očnej kliniky NeoVízia.

Čím skôr, tým lepšie

Oční lekári dnes už len krútia hlavami nad mýtom, ktorý je so sivým zákalom spätý. Žiadne dozrievanie, dôležité je odstrániť ho čo najskôr. 

„Len tak je možné prinavrátiť človeku patričnú kvalitu videnia, a tým pádom aj života. Operácia sivého zákalu je dnes bezbolestná, bezpečná, rýchla, hradená zdravotnou poisťovňou a hlavne – je to najčastejšie sa realizovaná operácia vôbec,“ pokračuje skúsený očný chirurg.

Jeden z najčastejších MÝTOV,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Strach je zbytočný

Sivý zákal negatívne ovplyvňoval aj každodenný život obľúbenej speváčky evergreenov, Aleny Valentínyovej. 

„Obmedzenia som vnímala snáď pri všetkom. Zle sa mi pracovalo s počítačom, zle sa mi čítalo. Prichádzala som o radosť z cestovania, z vnímania bežných vecí,“ spomína si.

Dnes je už po zákroku a jej život sa neopísateľne zmenil. 

„Som opäť šťastná. Môžem fungovať naplno a je to fantastické. Úprimne, strach zo zákroku som vôbec nepociťovala. Naopak, nevedela som sa ho dočkať. Skúsenosť s pánom primárom majú viacerí členovia mojej rodiny, takže som presne vedela, do čoho idem. Okrem toho mi pán doktor všetko dopodrobna vysvetlil a oboznámil ma aj s protiepidemickými opatreniami na klinike,“ pokračuje speváčka.

Strach zo zákroku je neopodstatnený aj podľa primára očnej kliniky NeoVízia, MUDr. Radovana Piovarčiho. 

„Pani Alenka je jasným príkladom toho, že obavy nám nemôžu brániť v krajšom a lepšom pohľade na svet. Operácia sivého zákalu je bezpečná a patrí k najčastejšie vykonávaným operáciám vôbec. Naši pacienti sa nemusia obávať ani súčasnej pandémie, nakoľko sme prijali všetky dôležité opatrenia. Je dôležité uvedomiť si, že odkladanie operácie má výrazne negatívny vplyv na kvalitu videnia. Čím dlhšie so sivým zákalom žijeme, tým je zrelší a nebezpečnejší. A obzvlášť počas pandémie je dôležité prijímať všetky informácie na 100 %.“

Jeden z najčastejších MÝTOV,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Priebeh zákroku

A ako vlastne zákrok prebieha? Zákrok je predovšetkým bezbolestný, len v kvapkovom miestnom znecitlivení oka. Dnes sa môžete rozhodnúť, či podstúpite tzv. „klasický zákrok“, ktorý má pevne v rukách operujúci lekár (očný chirurg), alebo pre kombinovaný tzv. „laserom asistovaný zákrok“. 

Operácia sivého zákalu pomocou femtosekundového laseru je chirurgmi preferovaná najmä pri komplikovanejších prípadoch, ako aj u určitých pridružených diagnóz, kedy je považovaná za veľmi bezpečnú s výrazne zníženým rizikom prípadných komplikácií. 

Výhodou operácie sivého zákalu je i skutočnosť, že vás zároveň dokáže zbaviť všetkých dioptrií aj astigmatizmu. Monofokálne šošovky, ktoré v plnej sume hradia všetky zdravotné poisťovne, odstránia zákal aj okuliare do diaľky.

Trifokálne šošovky dodávajú špeciálne pohodlie na všetky tri cieľové vzdialenosti – diaľku, strednú (počítačovú) vzdialenosť a blízku (čítaciu) vzdialenosť. Cieľ každého zákroku je však rovnaký - odstrániť zakalenú šošovku a nahradiť ju novou. Už na druhý deň po operácii sivého zákalu môžete bezproblémovo fungovať a užívať si radosti bežného života po päťdesiatke.

„Slová na opísanie života po zákroku sa hľadajú ťažko. Nádherný, neuveriteľný, fantastický,... Kým to človek neuvidí na vlastné oči, neuverí,“ dodáva s úsmevom Alena Valentínyová, ktorá sa pri výbere očnej kliniky, rozhodovala na základe odporúčania blízkych.

Viac o téme: ZdravieChorobaOčiPrevenciaSivý zákal
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9