Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nevšimneme si ich, no môžeme z nich OSLEPNÚŤ: Bežná CHYBA, ktorá vás môže pripraviť o ZRAK!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Kedy ste naposledy navštívili očného lekára? Ak v pamäti lovíte príliš dlho, je najvyšší čas zarezervovať si termín. Niektoré zo začínajúcich sa očných ochorení nebolia, dokonca ich nástup ani nevidno.

Zanedbávanie pravidelných návštev oftalmológa sa pritom môže v niektorých krajných prípadoch skončiť slepotou. Na význam prevencie poukazuje dnešný Svetový deň zraku.

Zubár raz ročne, praktický lekár tiež. Ešte k tomu kardiológ a diabetológ. Ale čo oční lekári? Zrak je naším najdôležitejším zmyslom, no návšteve u nich sa oblúkom vyhýbame. Preventívna prehliadka u oftalmológa je pritom rýchla a bezbolestná. Navyše, často môže odhaliť nástup závažného očného ochorenia, ktoré si vôbec nemusíme všimnúť. 

Čítajte tiež: Potraviny, ktoré ZNIČIA zápal v tele: Zaútočte na CHOROBY podľa odborníčky na výživu!

„V krajných prípadoch sa tieto ochorenia môžu skončiť slepotou. Ich zákernosť spočíva v bezpríznakovosti. Oči nebolia, videnie sa nezhoršuje. A práve v tomto štádiu je dôležité začať s liečbou. Zradné sú ochorenia týkajúce sa diabetických zmien na očnom pozadí, nastupujúceho sivého zákalu, zeleného zákalu (glaukómu) a ďalších. Očný lekár dokáže počas vyšetrenia tieto ochorenia podchytiť už v ranom štádiu, čo je pre výsledok liečby rozhodujúce,“ približuje význam prevencie MUDr. Radovan Piovarči, primár očnej kliniky NeoVízia.

Najčastejšie príčiny

S preventívnou prehliadkou u očného lekára sa mnohým z nás spája Snellenova tabuľka. Áno, to je tá so zmenšujúcimi sa písmenkami v každom riadku. Aj vďaka nej sa očnému lekárovi podarilo podchytiť napríklad vašu krátkozrakosť. Refrakčné chyby sú pritom podľa primára Piovarčiho jednou z najčastejších príčin, prečo sa ľudia na oftalmológov obracajú. 

„Krátkozrakosť a astigmatizmus dokážeme dnes bezpečne, bezbolestne a rýchlo riešiť femtosekundovým laserom, ďalekozrakosť špeciálnou fakickou šošovkou ICL alebo metódou PRELEX. Medzi najčastejšie očné problémy patrí sivý zákal, ktorého odstránenie je tiež bezbolestné a rýchle. Ide vôbec o najčastejšie sa realizovanú operáciu na celom svete. Z praxe ešte evidujem stareckú slabozrakosť, tzv. presbyopiu. Text je pri nej lepšie čitateľný z väčšej diaľky, preto aj ten názov. Človek zrazu nevie dobre prečítať text v novinách, telefóne či na počítači. Problémom sú nákupné zoznamy, bločky a ak sa ešte k tomu pridružia ďalšie dioptrie, diskomfort je na svete. Aj tu však pomáha metóda PRELEX,“ vymenúva uznávaný očný chirurg.

Nevšimneme si ich, no
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Aj v pandémii

Obavy z nakazenia sa novým koronavírusom spôsobujú, že v prípade prevencie dosť poľavujeme. Doktora vyhľadáme až vtedy, keď je buď situácia vážna, alebo neskoro. A to je zlé. 

„Treba si však uvedomiť, že Covid-19 nie je v súčasnosti jediným ochorením na svete a v našich končinách. Ostatné ochorenia nespia, rozvíjajú sa. Kto má genetickú predispozíciu na niektorú z chorôb, ten ju dostane bez toho, či tu tento typ koronavírusu je alebo nie. Aj lekári by mali pristupovať k danej situácii s rozvahou a neodkladať pacientov dožadujúcich sa prevencie alebo kontroly na neskôr. S odstupom niekoľkých rokov si možno všimneme, že v dôsledku súčasnej pandémie viac ľudí umrelo na iné ochorenia, prípadne sa im stav nenávratne zhoršil,“ apeluje MUDr. Piovarči.

Ako často by sme teda mali prehliadku u oftalmológa absolvovať? Podľa očného chirurga frekvencia návštev závisí najmä od veku pacienta a jeho stavu. Mladí ľudia do 25. roku života by mali očnú prehliadku absolvovať aspoň raz za dva roky. Ľudia po 40-ke aspoň raz ročne a po 60. roku života ideálne dvakrát. Na pamäti by sme mali mať aj to, že jedna krátka bezbolestná návšteva nám môže uchrániť ten najcennejší zmysel, vďaka ktorému vnímame svojich blízkych a radosti bežných dní.

Viac o téme: ZdravieOčiPrevenciaOčné choroby
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9