Mnohí sa obávajú skôr rakoviny konečníka ako tohto: Zanedbávanie vedie až k otvoreným RANÁM!

Zdroj: gettyimages.com
2020-09-22 18:00:00

Hemoroidy, ľudovo nazývané aj zlatá žila, patria k najrozšírenejším civilizačným ochoreniam 21. storočia. Pre postihnutého predstavujú psychický stres spojený s bolesťou a obmedzeniami, najmä v pokročilejších štádiách ochorenia. K príčinám ich vzniku patria genetika, obezita, sedavý spôsob života či zlá životospráva.

 

„Väčšinou k nám prídu ľudia, ktorí už majú vážnejšie ťažkosti. Ani nie kvôli tomu, že by sa hanbili, ale skôr preto, že tento problém nepokladajú zo začiatku za závažný. Príznaky ochorenia v každodennom živote podceňujú so zdôvodneniami, že ide o následok dlhého sedenia alebo nedostatočného pitného režimu. Ide skôr o nevedomosť o ochorení a neinformovanosť o tom, kedy treba navštíviť lekára,“ hovorí všeobecná lekárka pre dospelých Soňa Ostrovská.

Čítajte tiež: Nevinný ZLOZVYK, ktorým urýchľujete MASTENIE vlasov: Bežná vec ako škodca bohatej hrivy

Hemoroidy sú normálne anatomické štruktúry, konkrétne žilové pletence nachádzajúce sa v konečníku. V súvislosti s vekom alebo rizikovými faktormi však dochádza k degenerácii a ochabovaniu cievnych stien. K žilovému ochoreniu označovanému ako hemoroidy dochádza vtedy, keď sa žily zväčšia a zapália.

Koho sa môžu týkať? 

„Objavujú sa u ľudí, ktorí často trpia hnačkami alebo chronickou zápchou. Z profesií sú kvôli dlhému sedeniu ohrození šoféri a ľudia, ktorí zdvíhajú ťažké predmety,“ hovorí Ostrovská.

Hemoroidy sú podľa lekárky aj častým problémom tehotných žien a môžu sa objaviť aj ako dôsledok pôrodu. Nezanedbateľným rizikovým faktorom je aj stres a emočné napätie.

„Napriek tomu, že športovci sa hýbu, aj tí často s hemoroidmi bojujú, napríklad pri cyklistike, fitness, silových, vodných či jazdeckých športoch,“ doplnila Ostrovská.

Ochorenie by sa nemalo podceňovať

Poznamenala, že ľudia sa skôr obávajú rakoviny konečníka, ale aj následky hemoroidov môžu byť veľmi vážne.

"Na začiatku je len mierna bolesť, pridáva sa krvácanie, zápal, opuch, mokvanie, silná bolesť, trombóza, otvorené rany, ktoré sa ťažšie hoja, trvalé poruchy vyprázdňovania – až sem môže zájsť zanedbávanie či podceňovanie hemoroidného ochorenia," varuje.

Liečba

Hemoroidy sa dajú účinne liečiť režimovými opatreniami, konzervatívnou alebo chirurgickou liečbou.

"Začiatočné štádiá sa dajú dobre zvládnuť konzervatívnou liečbou, ktorá môže byť lokálna alebo celková. Do tejto skupiny patria rôzne lieky a zdravotnícke pomôcky obsahujúce kombináciu liečiv a účinných látok, ktoré miernia bolesť a majú protizápalové účinky," vysvetlila lekárka.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie choroba hemeroidy

2020-09-22 18:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia