Buďme zlatí: Mesiac povedomia o detskej rakovine

Zdroj: gettyimages.com
2020-09-18 19:30:00

September je Medzinárodným mesiacom povedomia o detskej rakovine. Globálne iniciatívy v tomto období upozorňujú, že najlepšou prevenciou detskej rakoviny je včasná diagnostika a liečba, ktoré sú v záchrane detských životov kľúčové.

Deti, ktoré sa na Slovensku po náročnej liečbe podarilo úspešne vrátiť naspäť do života sa každoročne stretávajú na slávnostnom podujatí, ktoré má v tomto roku symbolický názov „Sme zlatí“. Nosením Zlatej stužky dnes Mesiac povedomia o detskej rakovine podporila aj prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová.  

Čítajte tiež: Krutá daň za FARBENIE vlasov? Tieto ženy sú viac OHROZENÉ ako ostatné

Zlatá stužka – globálny symbol povedomia o detskej rakovine 

Odhaduje sa, že v roku 2020 pribudne na celom svete asi 413 000 prípadov rakoviny u detí. Šancu na úspešné vyliečenie zvyšuje včasná diagnostika. Upozorniť na ňu má aj globálna kampaň Mesiac povedomia o detskej rakovine (Childhood Cancer Awareness Month – CCAM), ktorej symbolom je Zlatá stužka.

Zlatá farba symbolizuje kov, ktorý prechádza ohňom, aby sa stal tvrdším, silnejším. Deti, ktoré prekonali rakovinu tiež prechádzajú skúškou a stávajú sa tak odolnejšími. Zlato je vzácny kov, deti náš najcennejší poklad. Zlatá stužka má symbolicky pripomínať mnohé náročné prekážky, ktoré musia deti a adolescenti s ochorením rakoviny prekonať, aby sa stali silnejšími a vrátili sa naspäť do života.

Slávnostné podujatie „Sme zlatí“

Pri príležitosti Mesiaca detskej rakoviny sa 12. septembra v Bratislave uskutočnilo slávnostné podujatie Sme zlatí, ktorú pravidelne organizuje Deťom s rakovinou n.o. Už 4. rok po sebe sa tu stretli odborné autority, vyliečení pacienti a rodičia pacientov, ako aj podporovatelia združenia. Podporu podujatiu vyjadrila aj prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová. Zlatú stužku ako symbol solidarity s detskými onkologickými pacientmi jej odovzdala prednostka Kliniky detskej hematológie a onkológie doc. MUDr. Alexandra Kolenová, CSc.

„Detskí pacienti sú tí najzraniteľnejší, no zároveň z nich vyžaruje obrovská sila a nádej. V mladom veku musia prekonať náročné prekážky v boji s ťažkým ochorením a sú symbolom odvahy a sily, a zároveň vzorom aj pre nás všetkých. Obdivujem ich pre ich statočnosť a odvahu,“ uviedla prezidentka Zuzana Čaputová. „Chcem zároveň vyjadriť veľkú vďaku lekárom, lekárkam a zdravotníckemu personálu, pretože vďaka nim majú rodičia naspäť doma svoj najcennejší poklad. Za tieto zásluhy im patrí môj nevýslovný obdiv“, dodáva Čaputová.

Rodičov vyliečených pacientov ako aj samotných pacientov zaujímajú v súvislosti s ich ochorením rôzne témy týkajúce sa ďalšieho života po vyliečení. Tento rok rezonovali témy ako prevencia komplikácií liečby vďaka ochrane proti infekčným ochoreniam a očkovanie, či psychologické aspekty liečby ako aj obavy z recidívy ochorenia po vyliečení.

„Význam konferencie má viacero aspektov. Pre deti je dôležité, aby cítili spolupatričnosť a stretli sa s ostatnými deťmi, ktoré si prešli rovnako náročnou životnou skúškou. Pre rodičov sú určené odborné prednášky, ktoré informujú i pomáhajú zvládať náročné životné obdobie po návrate detí do bežného života,“ povedala prednostka doc. MUDr. Alexandra Kolenová, PhD.hovorí doc. MUDr. Alexandra Kolenová, PhD.

#Buďme zlatí, pomáhajme

Na symboliku Zlatej stužky nadväzuje aj tohtoročná výzva „Buďme zlatí, pomáhajme“, ktorej iniciátorom je nezisková organizácia Deťom s rakovinou n.o. Podporu vyjadrilo viacero známych tvárí, ako Fero Joke, Veronika Ostrihoňová, GOGO a iní (..).

Výzva je verejná a zapojiť sa môže ktokoľvek zdieľaním fotografie s ľubovoľným zlatým prvkom (časť odevu, nápoj, kozmetika) na svojom Instagramovom alebo Facebookovom profile, s použitím hashtagov #Buďmezlati a #Mesiacpovedomiaodetskejrakovine, #ChildhoodCancerAwarenessMonth. Zapojením sa do kampane, ktorá bude prebiehať počas celého mesiaca september pomôžete zvýšiť povedomie o detskej rakovine a vyjadríte solidaritu s detskými pacientmi.

Donorstvá skutočne pomáhajú

Kvalitu zdravotnej starostlivosti o detských onkologických pacientov sa výrazne darí zvyšovať aj vďaka finančným príspevkom. Nezisková organizácia Deťom s rakovinou, n.o., ktorá pôsobí na Klinike detskej hematológie a onkológie (KDHaO) od roku 2015 a je členom Childhood Cancer International (CCI), je tímom zloženým z rodičov detí liečených na onkologické ochorenie, vyliečených pacientov i zainteresovaných profesionálov. Deťom na bratislavskej onkológii pomáhajú prekonať dlhú a náročnú liečbu. 

„Vieme, čo takáto liečba prináša a ako mení každodenné fungovanie nielen pacientov, ale aj celých rodín. Finančné príspevky našich dlhodobých i jednorazových donorov preto investujeme tam, kde naozaj slúžia deťom a pomáhajú zvýšiť kvalitu zdravotníckych služieb,“ hovorí Dáša Malá Fabšíková, riaditeľka Deťom s rakovinou n.o.

Počas svojej existencie pomohlo združenie modernizovať detskú herňu, vybudovať dennú kliniku, prinášať materiálnu pomoc rodinám, ale aj vybudovať špičkovú telekonziliárnu miestnosť, ktorá umožňuje konzultácie medzinárodných tímov odborníkov online a šetrí tak slovenským pacientom čas i peniaze, pričom zároveň poskytuje možnosť second opinion z krajín, kde je liečba rakoviny na najvyššej úrovni, akú moderná medicína poskytuje. 

O združení

Nezisková organizácia Deťom s rakovinou je tímom zloženým z rodičov detí, vyliečených pacientov a zainteresovaných profesionálov. Sídli priamo na Klinike detskej hematológie a onkológie NUDCH Bratislava. Cieľom neziskovej organizácie je prispievať k inovácii Kliniky detskej hematológie a onkológie v Bratislave a zabezpečiť tak deťom s rakovinou podmienky, ktoré sú štandardom pre vyspelé krajiny EÚ. Od roku 2016 je organizácia právoplatným členom medzinárodnej organizácie Childhood Cancer International (CCI). 

O ochorení

Rakovina je hlavnou príčinou úmrtí detí a adolescentov na celom svete. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) lekári každý rok diagnostikujú rakovinu približne 300-tisíc deťom vo veku od 0 do 19 rokov. V Európe je to asi 35-tisíc detí a na Slovensku asi 180. Úspešne sa u nás darí liečiť a vrátiť do života 80 – 83 % pacientov.

Skupina úspešne vyliečených pacientov stále rastie, počet vyliečených detí na Slovensku predstavuje viac 80 % pacientov.

Fotogaléria


Tagy:
deti zdravie rakovina liečba prevencia

2020-09-18 19:30:00  |  Foto: red  |  Zdroj: Tlačová správa

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia