Psychológ VARUJE na to, čo nás čaká: Krutý NÁSLEDOK pandémie ochorenia COVID-19!

Zdroj: gettyimages.com
2020-09-21 18:00:00

O samovraždu sa vlani na Slovensku pokúsilo 743 osôb. Dobrovoľne ukončiť svoj život sa rozhodli prevažne muži, pri samovražedných pokusoch bol podiel mužov a žien vyrovnaný.

Odborníci poukázali na to, že ľuďom v kritickej situácii môže pomôcť napríklad krízová linka.

"Svetová zdravotnícka organizácia varuje, že jedným zo sekundárnych následkov pandémie ochorenia COVID-19 bude nárast počtu samovrážd. Mimoriadna situácia poukázala na zvýšenú potrebu liniek pomoci, dištančných služieb a na nutnosť systematickej podpory liniek pomoci na Slovensku," uviedol zakladateľ internetovej linky pomoci IPčko.sk a psychológ Marek Madro.

Čítajte tiež: Zistená CHEMIKÁLIA v energetických nápojoch, ktorá tam nemá čo robiť: Toto v skutočnosti pijete!

Podľa jeho slov v Českej republike je financovanie a zvýšenie finančných prostriedkov pre dištančné formy pomoci súčasťou ich národného akčného plánu, ktorý na Slovensku neexistuje v žiadnej podobe a poskytovanie dištančných služieb na linkách pomoci je záležitosťou mimovládnych organizácií, občianskeho aktivizmu a suplovaním činnosti štátu.

Kto si najčastejšie siahol na život?

Ako vyplýva zo štatistík Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI), siahnuť si na život sa pokúsili muži aj ženy najčastejšie vo veku od 30 do 39 rokov, z toho 95 mužov a 60 žien. U detí do 14 rokov bolo zaznamenaných 41 pokusov o samovraždu, z toho 34 dievčat a sedem chlapcov, a 89 pokusov vo veku od 15 do 19 rokov, z toho 59 dievčat a 30 chlapcov.

Motívom činu samovražedných pokusov boli podľa štatistík NCZI predovšetkým rodinné problémy, (42,8 percenta), ďalej osobné konflikty (15,5 percenta) a existenčné problémy (12,1 percenta). Vlani na Slovensku spáchalo samovraždu 498 osôb, z toho 416 mužov a 82 žien. Len za posledný polrok 2020 zaznamenali v občianskom združení IPčko 20.000 kontaktov. Viac ako 3051 ľudí s myšlienkami na samovraždu a 1417 ľudí v situácii, keď išlo o život a zdravie, a z toho 114 na koľajniciach.

Plány do budúcna

Na Slovensku podľa Madra aktuálne chýba akýkoľvek strategický plán, ktorý by sa systematicky venoval napĺňaniu cieľov pre znižovanie počtu samovrážd.

Reformu starostlivosti o duševné zdravie ohlásilo Ministerstvo zdravotníctva SR ako jednu zo svojich priorít. V pláne má vytvorenie centier duševného zdravia založených na fungovaní multidisciplinárnych tímov, podporu denných psychiatrických stacionárov a zvýšenie dostupnosti odborných vyšetrení v ambulanciách.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie samovražda štatistika Slovensko

2020-09-21 18:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia