Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Rakovina krčka maternice: vo svete na ústupe, u nás na vzostupe! Prečo?

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: gettyimages.com)

Aj jedna je príliš veľa. Na Slovensku zomiera zbytočne vyše 200 žien ročne na ochorenie, proti ktorému už máme očkovanie a úplne jednoduchú prevenciu. Chýba nám osveta, zodpovednosť, aj upgrade skríningových metód.

Ochrana pred vírusmi je téma týchto dní, no kým rúško na tvári sme do svojho života zaradili bez problémov, návštevu gynekológa desaťtisíce Sloveniek podceňujú a odkladajú.

„Bohužiaľ, na preventívne cytologické vyšetrenie chodí pravidelne len niečo vyše 20 % žien, čo je veľmi málo. Do ambulancií gynekológov prichádzajú neraz po desať a viacročnej absencii, väčšinou už s neklamnými znakmi rozvinutého onkologického ochorenia,“ konštatuje prezident Slovenskej gynekologicko-pôrodníckej spoločnosti Doc. MUDr. Martin Redecha, PhD.

Včasná vakcinácia

Rakovina krčka maternice má preukázaný infekčný pôvod spôsobený vírusom HPV, za čo v roku 2009 získal Švajčiar Harad zur Hausen Nobelovu cenu. Vírus je v populácii úplne bežný, a mnohé jeho typy zdolá imunita bez problémov sama. No pár je mimoriadne agresívnych. Preto je dôležité chrániť proti nebezpečnými onkogénnymi typmi HPV už tinedžerov, vakcína totiž najlepšie funguje pred začatím sexuálneho života, aby mali vytvorené protilátky skôr, ako sa môžu nakaziť. Od januára 2019 je HPV vakcinácia zahrnutá do odporúčaného očkovania pre deti v 13. roku života. Očkovať sa môže už od 9 rokov.

„Je nepovinné, ale hradené poisťovňou. Je to len na rozhodnutí rodičov,“ vysvetľuje detská lekárka MUDr. Elena Prokopová, hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva SR pre všeobecnú starostlivosť pre deti a dorast.

MUDr. Elena Prokopová, pediatrička, hlavná odborníčka MZ SR pre odbor primárna pediatria. (FOTO: NIE RAKOVINE)
Zobraziť galériu (4)
MUDr. Elena Prokopová, pediatrička, hlavná odborníčka MZ SR pre odbor primárna pediatria. (FOTO: NIE RAKOVINE)  (Zdroj: NIE RAKOVINE)

Týka sa to aj dievčat aj chlapcov, muži vírus prenášajú na všetky potenciálne partnerky a HPV u nich môže spôsobiť rakovinu konečníka, penisu, dutiny ústnej alebo genitálne bradavice. V krajinách, kde je zaočkovanosť detí vysoká (Austrália, vyše 80 percent), sa darí rakovinu krčka maternice eliminovať na minimálne čísla.

Účinný skríning a moderné diagnostické metódy 

Cytologický ster z krčka maternice je nevyhnutná súčasť prevencie u dospelých žien, no ako upozorňuje Jana Pifflová Španková, prezidentka NIE RAKOVINE, nemusí to stačiť: „Stáva sa, že vykazuje falošnú negativitu aj u žien, kde sa už vyvíja karcinóm krčka maternice. Štandardne vykonávané vyšetrenie onkologickou cytológiou, resp. Pap testom, dokázateľne nemá takú citlivosť ako moderné HPV testovacie metódy.“

Najmodernejšou je HPV genotypizačný test, ktorý pracuje na báze DNA a dokáže včas identifikovať 14 vysokorizikových HPV typov (vrátane HPV 16 a HPV 18, ktoré spôsobujú približne 70 % všetkých prípadov rakoviny krčka maternice.) Okamžité výsledky slúžia pre ďalší manažment pacientky a šetria vzácny čas v liečebnom alebo preventívnom pláne. HPV DNA test, ktorý u nás nie je hradený zo zdravotného poistenia, dokáže vylúčiť možné ochorenie na tri až päť rokov alebo naopak odhaliť príčinu ochorenia ešte skôr, než sa rozvinie.

Rakovina krčka maternice: vo
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: NIE RAKOVINE)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V českej vedeckej štúdii Libuše, ktorej sa zúčastnilo 2410 žien sa ukázalo, že novou metódou skrínigu s využitím HPV genotypizačného testu sa zachytilo 4krát viac ťažkých prednádorových zmien ako štandardným Pap testom.

Ide o život

Ministerstvo zdravotníctva v týchto dňoch spúšťa organizovaný pozývací cytologický skríning, ako súčasť aktívnej prevencie.

„Nárok naň majú ženy vo veku 23 – 64 rokov. Prvé dva odbery cytológie sa uskutočnia v ročnom intervale, v prípade negatívneho nálezu sa pokračuje v trojročnom intervale do veku 64 rokov. Žena dostane zo zdravotnej poisťovne pozvánku do ambulancie k jej vlastnému zmluvnému praktickému gynekológovi. Ak ho nemá, môže navštíviť najbližšiu gynekologickú ambulanciu v mieste svojho bydliska,“ vysvetľuje MUDr. Mária Rečková, riaditeľka Národného onkologického inštitútu.

Pacientska organizácia NIE RAKOVINE zároveň podporuje kampaň osvetovou road šou, ktorá sa začína už 12. septembra v Bratislave v Avion Shopping Parku. Ďalšie miesta a dátumy, ako aj všetky informácie nájdete na www.nierakovine.sk.

Správnou edukáciou, prevenciou a  účasťou na skríningu ochráňme seba, aj zdravie svojich dcér, synov a všetkých členov našich rodín. 

Rakovina krčka maternice: vo
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: NIE RAKOVINE)

Viac o téme: Rakovina krčka maternice
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9