Veľký potenciál VČELIEHO produktu: Do 60 minút zničí membrány rakovinových buniek!

Zdroj: gettyimages.com
2020-09-02 18:30:00

Jed včiel medonosných dokáže zabiť ťažko liečiteľné agresívne bunky rakoviny prsníka, pričom má minimálne účinky na zdravé bunky v tele. Vyplýva to z najnovšej štúdie vedcov zo západnej Austrálie, zverejnenej v utorok v medzinárodnom lekárskom časopise npj Precision Oncology. V stredu o tom informovala agentúra DPA.


Bádatelia z Lekárskeho výskumného ústavu Harryho Perkinsa v austrálskom meste Perth otestovali protirakovinové účinky jedu 312 včiel a čmeliakov, vysvetľuje DPA.

Toxín ako zabijak agresívnych buniek

Jed čmeliakov napriek vysokej koncentrácii nedokázal rakovinové bunky zabiť, jed včiel však preukázal "pozoruhodný účinok," píše sa na webstránke inštitútu.

Čítajte tiež: ODPAD, ktorým sa pripravujete o veľa: Zvyšky z tejto ZELENINY vyriešia mnohé zdravotné problémy!

"Jed bol mimoriadne silný," napísala vedúca výskumu Ciara Duffyová. "Melitín je schopný do 60 minút úplne zničiť membrány rakovinových buniek," vyjadrila sa o novom objave.

Významná zložka jedu - toxín melitín - vo veľkom zabíjal agresívne bunky najmä pri trojitej negatívnej forme rakoviny prsníka, pričom nepoškodzoval zdravé bunky. Trojitý negatívny karcinóm predstavuje 10-15 percent všetkých prípadov rakoviny prsníka.

V súčasnosti neexistuje komplexná účinná liečba zameraná na tento typ onkologického ochorenia - na liečenie sa vo väčšine používa kombinácia rôznych chemoterapií.

Účinná kombinácia v zmenšovaní rastu nádoru

Štúdia sa taktiež zamerala na to, či melitín môže byť použitý v kombinácii s liekom docetaxel, ktorý sa podáva pri chemoterapii na liečbu agresívnych druhov rakoviny prsníka. Podľa vedkyne Duffyovej melitín narúša štruktúru bunkových membrán, čo umožňuje vniknutiu tohto toxínu priamo do buniek a zrýchľuje tým ich zabitie.

Technika kombinácie melitínu a docetaxelu bola "nesmierne účinná v zmenšovaní rastu nádorov u myší," priblížila Duffyová. Rakovina prsníka je celosvetovo najrozšírenejším typov rakoviny u žien.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie jed včely rakovina prsníka

2020-09-02 18:30:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia