Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Spúšťače KŔČOVÝCH žíl, ktoré môžu spôsobiť vážne komplikácie: Čo všetko je za ich vznikom

(Zdroj: gettyimages.com)

Kŕčové žily nie sú iba kozmetický problém, ich neliečenie môže spôsobiť vážne komplikácie. Toto ochorenie postihuje ženy štyrikrát častejšie ako mužov.

"Príčinou môžu byť hormonálne zmeny v tehotenstve, dlhodobé sedenie alebo naopak státie, obezita či dedičné faktory ako poruchy väziva alebo oslabené cievne steny," vysvetľuje Dalibor Panuška z ambulancie cievnej chirurgie v Nemocnici Zvolen.

Čítajte tiež: PREJEDZTE sa k dobrému SEXU: Ako rozdúchať ohnivú ISKRU v posteli!

Nie je medicínky vysvetlená

Kŕčové žily, teda varixy, sú v nej častou diagnózou. Mali by byť správne sledované, liečené konzervatívne a prípadne v správny čas aj operované, napriek tomu, že celosvetovo až u 60 percent operovaných pacientov sa tento problém objaví znova.

"Z týchto prípadov je len asi tri-šesť percent spôsobených nesprávnou liečbou. Ostatné recidívy sú z toho dôvodu, že chronická žilová nedostatočnosť je stále nie celkom medicínsky pochopená a vysvetlená," tvrdí Panuška. "Nezriedka aj u mladých ľudí môžu byť neliečené varixy zdrojom dlhoročného utrpenia, chorobnosti až invalidity," uvádza nemocnica v tlačovej správe.

Ortopedické stoličky Spinergo vybavené systémom Move & Stop zabraňujú poškodeniu chrbtice a pomáhajú pri bolesti chrbta.

Viac o téme: ZdravieKŕčové žily
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9