Bolesť zuba: Čo ju okrem kazu zapríčiňuje?

Zdroj: PR článok
2020-08-03 10:00:00

Bolesť zubov nás vie poriadne potrápiť. No radšej žiť s nimi ako bez, však? Pozrite sa, ktoré ochorenia ohrozujú vaše zuby a ako im predchádzať.

Bolesť vo všeobecnosti nie je nič príjemné, no bolesť zubov dokáže potrápiť až extrémnou intenzitou. Pálčivá a bodavá bolesť sa objaví častokrát nečakane a my rýchlo hľadáme čo na bolesť zubov. Prirodzene siahneme po utlmujúcich liekoch.

Tie síce na chvíľu uľavia od bolesti, no ani zďaleka neriešia jej príčinu.

Bezodkladná návšteva stomatológa je preto tým najlepším riešením. Naše zuby totiž môžu trpieť rôznymi závažnými ochoreniami okrem zubného kazu.

Príčiny bolesti zubov

Zubný kaz patrí medzi najčastejšie príčiny bolesti zubov a určite je to prvá diagnóza, ktorá napadne väčšine z nás, ak sa začne hlásiť boľavý zub.

Zubný kaz dokáže naozaj potrápiť a najhorší je dlhodobo neliečený stav, kedy infekcia prenikne hlboko do zubného tkaniva - dentínu pod zubnou sklovinou. Dochádza k zápalu zubnej drene - pulpitíde. Vtedy sa bolesť objavuje už aj pri konzumácií teplých, studených, kyslých alebo sladkých potravín a donúti k návšteve zubnej ambulancie každého, kto ju doteraz odkladal.

Okrem zubného kazu však existuje rad ďalších ochorení, či už zubov, ďasien alebo ústnej dutiny, ktoré na seba upozorňujú nepríjemnou bolesťou.

Zápal ozubice - periodontitída

Vzniká, keď sa zubný kaz dostane až ku koreňu zubu a do ozubice, čo sú väzivové vlákna medzi koreňom zuba a kosťou. V týchto miestach je hojné množstvo ciev a nervov, ktorých podráždenie vyvoláva ostrú bolesť pri poklepaní na zub. Bolesť zuba pri akútnej periodontitíde je zvyčajne dlhá a nepretržitá.

Zápal okostice

Pri zápale okostice sa objavuje náhla, ale krátkodobá opakujúca sa, bodavá, pulzujúca bolesť zubov sprevádzaná opuchom tváre, zväčšenými lymfatickými uzlinami a zvýšenou teplotou. 

Ochorenie vzniká, keď infekcia zo zubu prenikne do kosti pod okosticu - blanu, ktorá kryje kosť.

Zápal je sprevádzaný okrem bolesti a opuchu aj prítomnosťou hnisu v postihnutej oblasti.

Zápal ďasien - gingivitída

Zápal ďasien je dôsledkom nesprávnej ústnej hygieny. Nielen domácej, ale predovšetkým pravidelnej profesionálnej dentálnej hygieny.

Príčinou zápalu je bakteriálna infekcia z usadeného povlaku, ktorý sa dostal do priestoru medzi zubom a ďasnom a po čase vznikol zubný kameň.

Typickými príznakmi je bolestivosť a citlivosť zubov, krvácanie pri čistení, začervenie a opuch. Neliečený zápal môže viesť až k strate zubu. 

Parodontitída

Parodontitída alebo inak povedané paradentóza vzniká rovnako ako zápal ďasien z baktérií v nahromadenom zubnom povlaku, ktorý vedie k vzniku zubného kameňa a zápalu ďasien.

Parodontitída je na rozdiel od zápalu ďasien chronické infekčné ochorenie a vážne ohrozuje závesný aparát zubov.

Prerezávanie zubov múdrosti

Prerezávanie zubov múdrosti môže byť tiež veľmi bolestivý proces, sprevádzaný opuchmi a zvýšenou teplotou, ktorý často vyžaduje návštevu zubára.

Dentikly 

Dentikly sú zvápenatené útvary guľovitého tvaru, ktoré vznikajú v dreňovej dutine zuba. Prejavujú sa silnými bolesťami v oblasti úst a tváre. Sú ťažko identifikovateľné, preto je nutné spraviť röntgen všetkých, aj na pohľad zdravých zubov. 

Staré alebo poškodené zubné výplne

Stará, poškodená alebo vypadnutá zubná výplň môže odhaliť vnútro zubu a spôsobiť podráždenie sprevádzané bolesťou. Rovnaká situácia môže vzniknúť aj v prípade starých, poškodených alebo nevhodných koruniek. 

Prevencia

Prevencia je najlepší liek na akúkoľvek chorobu a platí to aj v prípade ochorení ústnej dutiny. Vždy je lepšie ochoreniu predchádzať ako liečiť následky.

Zdravie zubov a ústnej dutiny úzko súvisí s pravidelnou hygienou a preventívnymi prehliadkami u zubného lekára.

Zuby by sme si mali čistiť minimálne 2x denne. Netreba vynechať zubnú niť a medzizubné kefky. Ani tá najdrahšia ústna voda nedokáže nahradiť mechanické čistenie a je skôr kozmetickým doplnkom.

Pravidelná návšteva zubného lekára odhalí prípadné ochorenia zubov v počiatočnom štádiu a ich včasnou liečbou predídete väčším problémom v budúcnosti.

Pacienti, ktorí pravidelne absolvujú preventívnu prehliadku u zubného lekára majú navyše rôzne výhody, bonusy a nárok na preplatenie niektorých zubných zákrokov, ktoré hradí zdravotná poisťovňa.

Profesionálna dentálna hygiena je rovnako dôležitá ako návšteva zubného lekára. Dentálna hygienička / hygienik vám počas ošetrenia odstránia usadený zubný kameň a vysvetlia správnu techniku čistenia zubov.

Aby ste sa aj v domácom prostredí vedeli o zuby príkladne starať a bolestivým ochoreniam sa vyhli oblúkom.


Tagy:
zuby PR článok bolesti zubov

2020-08-03 10:00:00  |  Foto: PR článok  |  Zdroj: PR článok

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia