Kde sa pokožka SPÁLI najrýchlejšie: Tieto časti na tele sú na tom NAJHORŠIE

Zdroj: gettyimages.com
2020-07-31 18:00:00

Ľudia, ktorí sa vystavujú slnku bez adekvátnej ochrany, sa môžu spáliť. Dlhý pobyt na slnku bez ochrany tiež môže vyvolať slnečné alergie, predčasné starnutie kože i závažné ochorenia.

"Pri opaľovaní a dlhšom pobyte na slnku preto dbajte na správnu ochranu kože. Tiež si chráňte oči slnečnými okuliarmi s UV filtrom, používajte pokrývku hlavy a voľný odev," odporúča farmaceutka Jana Varsová.

Dôležité je dodržiavať pitný režim a uprednostniť čistú či minerálnu vodu.

Čítajte tiež: Chĺpky ako záchrana? Päť prekvapivých dopadov odhodenia žiletky!

"Snažte sa obmedziť sladené nápoje, kofeín i alkohol," hovorí.

Ktoré hlavné časti tela si treba natierať? 

Pobytu na slnku sa podľa odborníčky treba vyhýbať medzi 11.00 až 15.00 h, keď je intenzita slnečného žiarenia najvyššia. Prípravok na opaľovanie treba naniesť na pokožku minimálne 30 minút pred pobytom na slnku a jeho nanášanie opakovať každé dve hodiny, prípadne po kúpaní či sprchovaní.

"Dôsledne natrite predovšetkým nos, uši, pery, priehlavky nôh, znamienka a jazvy. Práve na týchto citlivých miestach dochádza k spáleniu pokožky najrýchlejšie," tvrdí farmaceutka.

Čo robiť po opaľovaní? 

Pri nadmernom slnení hrozí aj úpal. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, horúčkou, celkovou slabosťou, závratom, zmätenosťou i vracaním.

"Po skončení opaľovania ošetrite pokožku vhodným prípravkom po opaľovaní. Je dobré mať na pamäti, že spálenie pokožky znamená veľké riziko a podľa názoru mnohých odborníkov značne zvyšuje riziko zhubného kožného nádoru – melanómu," pripomína Varsová.

Spálenie sa prejavuje červenou, bolestivou pokožkou, prípadne aj miernym opuchom.

"Pri spálení schlaďte postihnuté miesto najlepšie vodou, teda studenou jemnou sprchou, krátkym kúpeľom, alebo aj priložením studeného obkladu," odporúča Varsová.

Na postihnuté miesta je pre upokojenie kože podľa nej vhodné nanášať prípravky napríklad s obsahom panthenolu alebo aloe vera.

"Počas tohto obdobia dbajte na dostatočný príjem tekutín," radí.

Pri spálení kože je podľa nej dehydratácia veľmi častá. Pri ochrane kože pomáhajú aj antioxidanty ako zinok, biotín a vitamín C, ktoré možno počas leta preventívne užívať.

Fotogaléria


Tagy:
koža slnko zdravie prevencia spálenie

2020-07-31 18:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia