Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Púšťanie KLIMATIZÁCIE sa vám môže nepríjemne vypomstiť: Vplyv na šírenie vírusov!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Púšťať, či nepúšťať klimatizáciu? Odpoveď závisí od toho akú klimatizáciu používate. Odborníci radia klimatizáciu s recyklujúcim vzduchom nepoužívať vôbec, ak sa v miestnosti nachádza viac ako jedna osoba.

Existuje predpoklad, že chladný vzduch prospieva prežitiu Covidu-19. Najlepšou prevenciou proti šíreniu vírusu stále ostáva umývanie rúk, nosenie rúšok, vyhýbanie sa preplnených priestorov a posilňovanie imunity.

Čítajte tiež: JEDLO, po ktorom budú mastné VLASY a lupiny preč: Zmenia KORUNU krásy na nepoznanie

Existujú dva typy klimatizačných jednotiek: klimatizácie, ktoré nasávajú vzduch zvonku a následne ho aj von odvádzajú, a klimatizácie, ktoré recirkulujú ten istý vzduch. Druhé menované by sa mali používať s otvorenými oknami, aby sa minimalizovalo riziko šírenia Covidu-19, čo odporúčajú aj mnohí odborníci.

Ideálne klimatizáciu nepoužívať vôbec

Dr. Fitzgerald, odborník na klimatizácie z Londýna, sa domnieva, že klimatizácie recirkulujúce ten istý vzduch môžu spôsobovať šírenie vírusových častíc, nakoľko nasávaný vzduch z miestnosti prechádza cez chladiace špirály a následne je posielaný späť do miestnosti. Pustená klimatizácia s otvorenými oknami síce zvýši náklady na chladenie, avšak výrazne dopomôže k zníženiu šírenia vírusu.

Autorizovaný odborník taktiež dopĺňa: „Ak nemôžete otvoriť okno, pravdepodobne by ste tento priestor nemali využívať, ak sa tam nachádza viac ako jedna osoba.“

Vírusy a baktérie sa všeobecne pohybujú v priestore v zmysle prúdenia vzduchu a preto sa môžu šíriť a šíria aj klimatizáciou. Rozvirujú ich aj sušiče rúk, vlasov alebo iné podobné zariadenia. Ako prvá choroba sa šírila "legionárska nemoc" v sedemdesiatych rokoch minulého storočia v Paríži klimatizáciou. Preto sa v opatreniach odporúčalo vypnúť všetky ventilačné zariadenia,“ dopĺňa MUDr. Oto Sova, CSc., z vedecko-výskumného ústavu BOOS-BS.

Púšťanie KLIMATIZÁCIE sa vám
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Odborníci sa v poslednom období obávajú používania klimatizácií aj z dôvodu nedávneho prepuknutia koronavírusu medzi hosťami v reštaurácii v čínskom meste Guangzhou. Hostia sedeli pri troch samostatných stoloch a predpokladá sa, že práve prúdiaci vzduch zo zapnutej klimatizácie medzi nimi rozšíril vírus.

MUDr. Sova odporúča skôr vetrať a klimatizáciu nepúšťať vôbec: „Nie silným prievanom, ale radšej častejšie a kľudným tempom.“ 

Čerstvý vzduch je totižto čistiacim prostriedkom a znižuje riziko infekcie.

V prípade pustenej klimatizácie napríklad v kancelárii nezabránia nasadené rúška úplnej eliminácii vniknutia vírusov do tela: „Všeobecne pôsobia ochranne len čiastočne pri nižšej koncentrácii vírusov, akým je otvorený priestor alebo ulica. Pôsobia hlavne  tým, že od zdroja nákazy zabraňujú prenosu do priestoru - moje rúško chráni teba, tvoje mňa. Nosenie rúšok je samozrejme účinným spôsobom boja, nakoľko obmedzuje vnikanie vírusov do organizmu a znižuje ich počet,“ dopĺňa vedec. 

Rovnako radí dodržiavať aktuálne odporúčania odborníkov, aby sa znížili dopady prípadnej druhej vlny.

Šírenie vzduchom 

Skupina 200 svetových vedcov žiada a nalieha na Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO), aby uznala možnosť prenosu vírusu Covid -19 aj vzduchom. Podľa súčasných smerníc WHO sa vírus šíri primárne prostredníctvom kvapôčiek z nosa alebo z úst, a preto najlepšou preventívnou stratégiou stále ostáva umývanie rúk, nosenie rúšok a sociálna izolácia. Vedci apelujú aj na zabezpečenie vetrania budov a znižovanie preplnenosti verejných priestorov.

Priestory plné ľudí ako reštaurácie, kluby či kostoly, kde nie je zabezpečené vetranie a prísun čerstvého vzduchu, predstavujú riziko prenosu choroby zo vzduchu. Vedci  uvádzajú, že jednotlivec šíri okolo seba tepelný oblak, a ak napríklad človek sedí v rušnom bare alebo reštaurácii, kde musí kričať, tepelný oblak sa šíri oveľa rýchlejšie ako za normálnych okolností. Už jeden človek sediaci pod klimatizačnou jednotkou môže spôsobiť, že sa infikovaný oblak bude šíriť po celej miestnosti. Zároveň sa predpokladá, že vírusu prospievajú chladné podmienky a ochladzovanie dokonca umožňuje vírusu prežiť.

MUDr. Oto Sova odporúča strániť sa preplnených priestorov a posilňovať imunitu, nielen v lete, ale v každom ročnom období správnou životosprávou, a to prísunom čerstvej zeleniny a ovocia pre vitamín C, mliečnych výrobkov bohatých na vápnik a zinok a opaľovaním sa pre prísun vitamínu D. Dôležité sú aj flavonoidy, konkrétne vitamín B2 a nápomocné sú aj saponíny, ktoré obmedzujú množstvo vírusov v organizme tým, že znižujú povrchové napätie na stenách vnútorných orgánov, čím znemožňujú ich priľnutie. Zamedzením priľnutia sa redukuje ich množstvo a náš imunitný systém ich dokáže ľahšie likvidovať. MUDr. Oto Sova odporúča aj obmedzenie alkoholu a fajčenia, ktoré imunitu výrazne nabúravajú. 

Viac o téme: KlimatizáciaZdravieKoronavírus
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9