Pozor na NÁSTRAHY, ktoré striehnu na oči: Riešenie na záchranu ZRAKU!

Zdroj: gettyimages.com
2020-07-03 18:00:00

Šíriaci sa koronavírus prekazil viaceré z našich plánov. Mnohí sme sa spoliehali na to, že s nástupom vyšších teplôt sa situácia zlepší a všetko sa vráti do pôvodných koľají. Nariadenia sa síce uvoľňujú, hranice sa postupne otvárajú, no obavy vo vzduchu cítiť stále. A tak sa väčšina Slovákov rozhodla dovolenkovať toto leto doma. No aj tu na naše oči striehnu rôzne nástrahy. Pozor na jazerá aj farmy.

 

Slnečné okuliare sú povinnou výbavou počas vytúženého letného obdobia. No ak nie sú dostatočne kvalitné alebo so správnym UV filtrom, môžu náš zrak poškodiť. Preto by sme si ho mali chrániť oveľa dôslednejšie. Zvážiť by sme mali aj návštevu niektorých miest a tiež adrenalínové aktivity. Vedeli ste napríklad, že bungee jumping nie je vhodný pre krátkozrakých a že pred dlhou cestou za volantom je dôležité venovať sa aj kvalite periférneho videnia?

Čítajte tiež: Brucho ako BALÓN? Prekvapivý SPÚŠŤAČ nafukovania, o ktorom by ste povedali pravý opak!

Nie sú pohodlné

Dioptrické okuliare prekážajú pri akejkoľvek aktivite. V lete si to ich nositelia ale uvedomujú intenzívnejšie. Plávanie, beh, cyklistika, korčuľovanie, cestovanie,... Potvrdzuje to i prax očných lekárov. 

„Hoci dnes už môžeme dioptrické okuliare považovať za určitý druh šperku, z hľadiska pohodlia sú stále niečím navyše. Väčšina našich pacientov sa sťažuje, že sa im s nimi komplikovane športuje. V lete, keď sa viac hýbeme a potíme, sú často nepohodlnou prekážkou,“ prezradil primár očnej kliniky NeoVízia, MUDr. Radovan Piovarči. Navyše, dioptrické okuliare nás môžu práve počas aktivít nepríjemne zraniť. „Dioptrické sklá sú už odľahčené a nerozbitné, vďaka čomu pri náraze nevznikajú ostré črepiny. Riziko úrazu však netreba podceniť. Pri údere či nešťastnom páde pri volejbale, na horskom bicykli, či počas extrémnejších športov sa prakticky akýkoľvek rám môže prelomiť a spôsobiť poranenie ako ktorýkoľvek iný ostrý predmet,“ pokračuje lekár.

Bezpečné leto so šošovkami

Podceňovať v lete netreba ani kontaktné šošovky. Tie sú síce praktickejšie, ale s ich nosením sú spojené určité riziká. Dodržiavanie hygienických pravidiel by mal mať na pamäti každý, kto po nich siahne. MUDr. Radovan Piovarči odporúča nenosiť ich dlhšie ako po dobu, na akú sú určené a striedať ich s okuliarmi, aby si oči počas horúčav oddýchli a rohovka sa mohla zhlboka nadýchnuť kyslíka. Špeciálne opatrní by sme mali byť podľa odborníka počas pobytu pri vode či na farmách. 

„Základné pravidlo na bezpečné leto so šošovkami  znie – hlavne s nimi nechoďte do vody. Vyhýbajte sa najmä plávaniu  v bazénoch a v jazerách. Inak dobrovoľne riskujete nebezpečné očné zápaly. Vo vodách prežívajú baktérie, vírusy, chlamýdie, plesne a akantaméby. Mikroorganizmy sa vďaka kontaktnej šošovke lepšie prisajú na oko a môžu vyvolať vážne zápaly rohovky spojené s bolesťami, svetloplachosťou, začervenaním, slzením, vredmi rohovky a v ťažkých prípadoch môžu spôsobiť dokonca i slepotu. Ak už s nimi predsa len plánujete plávať, ideálne je, ak zvolíte jednorazové šošovky, ktoré po doplávaní vyberiete z oka a zahodíte,“ pokračuje MUDr. Piovarči.

Laser aj v lete

Leto je preto ideálnym obdobím, aby sme si ho užili bez okuliarov a kontaktných šošoviek. Väčšinu z nás však trápia predsudky, že absolvovať počas leta laserový zákrok nie je vhodné. Táto obava je však zbytočným prežitkom. Podľa primára očnej kliniky NeoVízia, MUDr. Radovana Piovarčiho, je v letných mesiacoch dôležité vybrať si len správnu laserovú metódu.

 „V lete sú ideálne tie, pri ktorých očný chirurg odstraňuje mínusové dioptrie femtosekundovým laserom, napríklad NeoLASIK HD alebo NeoSMILE 3D. Večer, v deň zákroku, môže pacient normálne fungovať, o sedem dní po operácii opäť športovať a približne po desiatich dňoch si už užívať leto so všetkým, čo patrí k letným radostiam – so športom aj plávaním.“

Ako zvýšiť pozornosť počas šoférovania? 

Či už dioptrické okuliare máte alebo nie, zrak počas leta značne potrápi aj niekoľkohodinové šoférovanie. 

„Na dlhých cestách klesá opakovanými stereotypnými činnosťami pozornosť. Oči sa ľahšie unavia,  vnímanie sa zhoršuje u všetkých šoférov, nielen u príležitostných. Na dlhých cestách si preto robte raz za dve hodiny krátke prestávky. Prejdite sa okolo auta, natiahnite si telo, čerstvý vzduch prospieva aj unaveným očiam. Prekontrolujte si aj periférne videnie. Z periférie môže kedykoľvek vybehnúť cyklista z bočnej cesty či chodec na prechode. Auto na diaľnici valiace sa obrovskou rýchlosťou, ktoré sa vás chystá predbehnúť, si nemusíte všimnúť len kvôli poruche periférneho vnímania,“ radí MUDr. Piovarči z očnej kliniky NeoVízia.

Ideálne preto je, ak pred cestou absolvujete preventívnu prehliadku u očného lekára. Tá môže odhaliť aj farbosleposť i ďalšie očné ochorenia.

Pozor na adrenalínové aktivity

Milovníci adrenalínu by mali zvážiť aj niektoré z populárnych aktivít. V prípade, ak ste krátkozrakí a vaše dioptrie sú vyššie ako mínus štyri, bungee jumping radšej zameňte za niečo menej nebezpečné. Oko je pri zoskoku totiž vystavené veľkým nárazom pri ktorých hrozí riziko odtrhnutia sietnice. Jedinou príjemnou nástrahou počas leta podľa lekárov je, ak vám do oka niekto padne, prípadne sa do niekoho zahľadíte.

Fotogaléria


Tagy:
leto zdravie oči prevencia zrak

2020-07-03 18:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Zdroj: Tlačová správa

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia