Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

MINERÁL, ktorý zabráni tvorbe MOČOVÝCH kameňov: V ktorých potravinách ho nájdete?

Zobraziť galériu (2)

Vápnik podporuje kostné zdravie, jeho pozitívne zdravotné účinky sú však širokospektrálne. „Tento minerál sa okrem významnej stavebnej funkcie zúčastňuje na kontrakcii svalových vlákien vrátane tých v srdci, optimalizácie procesu trávenia či prenosu nervových vzruchov. Ako dôležitá súčasť procesu zrážania krvi je potrebný pri akomkoľvek zranení,“ hovorí všeobecná lekárka a odborníčka na výživu Alexandra Frolkovičová.

Min

Dôležitý pre každého

Vápnik ovplyvňuje rast kostí, preto treba u detí a mládeže dbať na jeho dostatočný príjem. Na vápnik by však nemali zabudnúť ani tehotné ženy, pretože približne 80 percent všetkého vápnika v kostiach novorodencov sa do nich zabuduje počas tretieho trimestra matkinho tehotenstva. Na dostatočný príjem vápnika by mali dať pozor aj seniori, lebo vo vyššom veku začína postupne rednúť kostná hmota a zvyšuje sa riziko osteoporotických zlomenín.

Čítajte tiež: Zničenú IMUNITU spoznáte podľa týchto znakov: Dá o sebe vedieť spôsobmi, ktoré by ste si nevšimli!

Kde ho nájdeme? 

Najbohatším zdrojom vápnika je podľa lekárky mlieko a mliečne výrobky, teda živočíšne produkty, avšak nachádza sa aj v rastlinných potravinách, najmä v strukovinách, sóji a výrobkoch z nej, napríklad v tofu. Tiež v brokolici, špenáte, kapuste, bylinkách, napríklad petržlenovej vňati, pažítke či bazalke, ale aj orechoch a semenách.

MINERÁL, ktorý zabráni tvorbe
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Na močové kamene

Ľudí podľa štatistík najčastejšie trápia močové kamene tvorené vápnikom. Príjem vápnika však nezvyšuje riziko ich vzniku.

„Ak vápnik prijímame v jeho prirodzenej forme, teda ak je súčasťou našej stravy, v ideálnom prípade tej rastlinnej, riziko tvorby močových kameňov znižujeme,“ tvrdí Frolkovičová. 

Viac o téme: ZdravieMinerálPrevenciaVápnik
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9