POZITÍVNY vplyv koronavírusu: Svetlá stránka, ktorá príjemne prekvapí

Zdroj: gettyimages.com
2020-04-23 20:00:00

Opatrenia, ktoré Slovensko prijalo v prvej polovici marca tohto roku v súvislosti s novým koronavírusom, sa podpísali pod spomalenie šírenia chrípky. Informoval o tom odbor epidemiológie Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Ako epidemiológovia uviedli, ochorenie COVID-19 sa rozšírilo v čase, keď je na severnej pologuli chrípková sezóna. Vývoj chorobnosti na chrípku sa na Slovensku až do objavenia prvého prípadu nového koronavírusu výrazne neodlišoval od prechádzajúcich chrípkových sezón.

Čítajte tiež: KORONAVÍRUS môže dať o sebe vedieť nečakaným spôsobom: Pozrite sa na NOHY!

"Od 11. týždňa roku 2020 sa na zamedzenie šírenia nového koronavírusu prijali v SR prvé opatrenia na celoštátnej úrovni, čo malo za následok prudký pokles chorobnosti na chrípku a chrípke podobné ochorenia už od 12. kalendárneho týždňa tohto roka," priblížili.

Poukázali na to, že kým vlani počas 12. kalendárneho týždňa lekári nahlásili 3852 ochorení, v tomto roku bolo za rovnaké obdobie nahlásených 1615 ochorení. V 16. týždni tohto roka hlásili lekári podľa ÚVZ SR 331 prípadov chrípky a chrípke podobných ochorení. V rovnakom období minulého roka ich pritom bolo nahlásených 2639 a podobné čísla sa objavujú aj v predchádzajúcich rokoch.

Čo to spôsobilo? 

Pod nižší výskyt ochorení na chrípku sa podľa odborníkov podpísali prerušenie výchovno-vzdelávacieho procesu, zákaz organizovania hromadných podujatí, povinné prekrytie nosa a úst na verejnosti rúškom, šálom, šatkou či inými prostriedkami.

Významné bolo i obmedzenie sociálnych kontaktov, vyhýbanie sa stretnutiam s rizikovými skupinami, ale aj zvýšené povedomie o potrebe dôkladnej hygieny rúk.

"Vo zvýšenej miere sa dbá na dezinfekciu priestorov, v ktorých sa zdržiava viacero ľudí. Zamestnávatelia, ktorým to podmienky umožnili, nariadili svojim zamestnancom prácu z domu. Znížil sa počet ľudí cestujúcich v prostriedkoch mestskej hromadnej dopravy," pripomenuli.

"Kým lekári obvykle v tomto čase hlásili počas predchádzajúcich chrípkových sezón počet chorých na chrípku a jej podobné ochorenia v štvorciferných číslach, v tomto roku ide o stovky," uzavreli epidemiológovia.

Fotogaléria


Tagy:
chrípka choroba prevencia koronavírus

2020-04-23 20:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia