Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Ako spolu súvisia zuby a PĽÚCA? Nečakané pôsobenie CHRUPU na životne dôležitý orgán!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Aj v mimoriadnej situácii spôsobenej novým koronavírusom je dôležitá dôkladná ústna hygiena. Upozorňujú na to odborníci zo Slovenskej komory zubných lekárov (SKZL). Medzi ústnou dutinou a pľúcami totiž prirodzene dochádza k cirkulácii baktérií.


Ústna hygiena je nutná aj počas horúčok

Do pľúc sa vdychovaním dostávajú baktérie zo zubného povlaku a z ústnej dutiny. Pri výdychu sa baktérie z pľúc zase dostávajú do ústnej dutiny a usádzajú sa na povrchu zubov a okolitých ďasnách. 

Čítajte tiež: Toto mnohí nečakali: Potraviny, o ktorých ste nevedeli, že ich môžete zmraziť!

"Pri infekčných ochoreniach vyvolaných baktériami, ako sú nádcha, angína, zápal priedušiek a pľúc, ale najmä pri vírusových ochoreniach, ako je chrípka, ale aj COVID-19, sa výrazne zvyšuje počet infekčných častíc v ústach. Ústna hygiena je u pacientov s týmito ochoreniami najmä vo fáze horúčok znížená alebo úplne chýba," hovorí hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva pre zubné lekárstvo Neda Markovská.

Povlak na zuboch je podľa nej plný cirkulujúcich infekčných častíc z pľúc, pričom ich počet znásobuje kašeľ. 

Ako používať zubnú kefku? 

Vlákna zubnej kefky sú síce zhotovené zo syntetických vláken, napriek tomu sa na nich usádzajú baktérie pochádzajúce z ústnej dutiny, ale aj z ovzdušia. Zubnú kefku preto treba po použití dôkladne opláchnuť teplou vodou a uložiť do zvislej polohy hlavičkou s vláknami nahor, aby voľne vyschla. Na zubnú kefku nie je vhodné dávať kryt, ktorý slúži len pri transporte zubnej kefky, napríklad pri cestovaní. Ak je v rodine niekto postihnutý infekčným ochorením, treba jeho zubnú kefku oddeliť od ostatných, ktoré sú umiestnené v spoločnom pohári.

Pacientovi počas liečby infekčného ochorenia zubári odporúčajú po očistení chrupu zubnú kefku opláchnuť ústnou vodou.

Ako spolu súvisia zuby
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Zubnú kefku nikdy nedávajte očistiť do umývačky riadu alebo do mikrovlnnej rúry," upozorňujú.

Pacient po vyliečení každého infekčného ochorenia vrátane ochorenia COVID-19, aj ľudia, ktorí s ním žijú v jednej domácnosti, si nevyhnutne musia vymeniť všetky pomôcky ústnej hygieny za nové.

Zo štúdií, ktoré mikrobiologicky vyšetrili zubné kefky, vyplýva, že v prípade, že je v kúpeľni toaletná misa a WC sa spláchne pred zatvorením vrchného poklopu, niektoré baktérie a vírusy z ľudských výlučkov sa šíria vzduchom a usádzajú sa aj na zubných kefkách.

Viac o téme: ZubyChorobaústna hygienaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9