Silná a bojaschopná imunita závisí aj od formy železa, ktoré užívate

Zdroj: PR článok
2020-04-03 13:00:00

V súčasnej ťažkej dobe je udržiavanie bojaschopnej imunity kľúčové. Pre pacientov s kardiovaskulárnym ochorením, so zníženou imunitou, diabetikov, pre ženy so silnou menštruáciou, starších občanov či tehotné ženy je kvalitná imunita, pripravená na boj s koronavírusom SARS CoV2 obzvlášť veľmi dôležitá.


Ochorenie COVID 19 sa často prejavuje zápalom pľúc, kedy je ohrozené zásobovanie tela kyslíkom. Na jeho dostatočný prenos potrebujete hladiny hemoglobínu v krvi v norme a k tvorbe hemoglobínu potrebujete mať dostatočné zásoby železa. Je stále čas urobiť si tieto zásoby, ale musíte dbať na správny výber železa, aby ste si neohrozili zdravú črevnú mikroflóru a tým neznížili efektivitu vašej imunity.

Črevná mikroflóra je pilierom našej imunity

Podľa odborníkov až 70-80 % celkového imunitného systému tvorí črevný systém človeka. Zloženie črevných mikroorganizmov je jedinečné u každého človeka. Z uvedeného vyplýva, že vplyv ľudského čreva na imunitu je obrovský. Je veľmi dôležité, aby sa v čreve nachádzali mikroorganizmy, ktoré sú pre našu imunitu prospešné. Na druhej strane potrebujeme eliminovať možnosť množenia nevhodných chorobných (patogénnych) mikroorganizmov, ktoré imunitu znižujú. 

Mnohé patogénne mikroorganizmy sa nachádzajú v črevnej mikroflóre aj za normálnych okolností avšak len v malom množstve. Ak im nevytvoríme podmienky na množenie, zdravé mikroorganizmy ostanú v prevahe a naša črevná mikrobiota bude zdravá a imunita bojaschopná.

Ovplyvňuje nevstrebané železo črevnú mikrobiotu?

Zdraviu prospešné Lactobacily a kmene rodu Enterobacteriace k svojmu množeniu nevstrebané železo nevyužívajú, ale patogénne kmene Bacteroides spp. či Roseburia sa množia len vďaka nevstrebanému železu v čreve. Je preto dôležité správne si vybrať prípravok na dopĺňanie železa. Ktoré železo sa v čreve hromadí?

Prípravky na dopĺňanie železa, ktoré obsahujú len nehémové železo musia byť užívané vo vysokých denných dávkach, pretože sa do tela vstrebáva len malá časť železa z takejto tabletky. Zvyšné nevstrebané nehémové železo putuje črevom ďalej a kŕmi práve baktérie závislé na železe. Keď sa tieto nevhodné baktérie rozmnožia, dostanú sa do prevahy nad prospešnými. Naša črevná flóra sa zmení, prospešné mikroorganizmy sú na ústupe a imunita stráca významný pilier. Dôkazom a fyzickým prejavom pomnoženia nezdravých baktérií v čreve je nafukovanie, kŕče, zápcha alebo hnačka.

Produkty s hémovým železom sú vhodné s viacerých dôvodov

Čo vieme o hémovom železe? Do nášho organizmu sa vstrebáva vo významne vyššej miere a zároveň napomáha vstrebávaniu aj nehémového železa. Takže ak tableta obsahuje hémové železo, denne prijímame podstatne nižšiu dávku železa, čiže v čreve zostane výrazne menej nevstrebaného železa. Tým patogénne mikroorganizmy nemajú podmienky pre rast a nepomnožia sa. Ako si teda správne vybrať produkt na dopĺňanie železa?

Našťastie, v súčasnosti existuje prípravok s obsahom fortifikovaného prírodného hémového železa – revolučný výživový doplnok Globifer forte. Vďaka lepšiemu vstrebávaniu je efektívna dávka železa v takejto tablete výrazne zredukovaná na 18 mg v porovnaní s prípravkami s nehémovým železom, ktoré obsahujú 80-300 mg železa na deň. Bol vyvinutý vedcami vo Švédsku, je vhodný aj pre tehotné ženy, deti od 12 rokov a celiatikov a tiež ho môžete užívať v kombinácii s inými liekmi. Globifer forte s obsahom fortifikovaného prírodného hémového železa kúpite aj bez lekárskeho predpisu. Doplňte si hladinu železa pomocou výživového doplnku Globifer forte tak, aby ste si svoju imunitu zachovali v dobrej kondícii.

Fotogaléria


Tagy:
imunita železo PR článok

2020-04-03 13:00:00  |  Foto: PR článok  |  Zdroj: PR článok

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia