ČÍSLO, ktoré by ste si mali pamätať: Toto množstvo KOFEÍNU nepreťaží organizmus

Zdroj: gettyimages.com
2020-04-09 17:00:00

Efektívnejšie spaľovanie tukov, zvýšenie športového výkonu aj lepšia činnosť srdca. Kofeín je pre tieto schopnosti oceňovaný nielen u športovcov, ale aj u širokej verejnosti. Najnovšie výskumy dokazujú, že sa nemusíme báť ani dlhodobej konzumácie kofeínu.

Telo sa však po určitej dobe stáva odolným voči jeho účinkom, preto je dobré si od neho občas dať pauzu.

Tein, matein I guaranin

Kofeín sa vyskytuje nielen v káve, ale taktiež aj v ostatných potravinách. Práve východzia surovina určuje názov tejto látky.

Čítajte tiež: Chcete zahnať vlčí hlad? Tento druh RYŽE vás zachráni pred VYJEDANÍM z chladničky

„V čaji nájdeme teín, v guarane guaranín a v čaji yerba maté je to mateín. Chemicky ide o rovnakú látku – kofeín,“ vysvetľuje Jíří Skála, výživový poradca a fitnes tréner.

Už v praveku ľudia vedeli, že konzumácia určitých rastlín zjednodušuje prácu a zlepšuje náladu. Neskôr prišli na to, že účinok kofeínu sa násobí zaliatím horúcou vodou, napr. v káve či čaji. 

S kofeínom schudnete rýchlejšie

Po užití kofeínu sa v tele zvyšuje hladina adrenalínu, hormónu, ktorý nám pomáha prekonať stresovú situáciu. Následkom toho sa zintenzívňuje činnosť srdca a stimuluje organizmus, predovšetkým centrálna nervová sústava. Kofeín taktiež podporuje vylučovanie tukov z tkaniva. Vďaka tomu dochádza počas športu k väčšiemu odbúravaniu tukov a jednoduchšiemu chudnutiu.

Kofeín predlžuje športový výkon a zvyšuje bdelosť pri dlhom tréningu. Práve pre túto vlastnosť je cenený u športovcov, ktorí po ňom často siahajú v guaranových tabletách alebo káve. Skvelý je aj v prípade, že nie ste športovec. Účinok však nie je trvalý, preto odporúčam si z času na čas dať pauzu od kávy a neskôr sa k nej znova vrátiť,“ dodáva Jíří Skála.

Zdraviu prospešnejší viac, ako sa predpokladalo

Kofeín má pre naše telo viacero zdravotných benefitov. Okrem zvýšenia výkonu, oddialenia únavy, predovšetkým tej psychickej, dochádza k uvoľneniu svalov a zlepšenia dýchania. Kofeín zbystruje myslenie a pomáha koncentrovať sa v náročných situáciách.

„Niektorí ľudia sa boja, že po pravidelnej konzumácií kávy budú mať príliš vysoký tlak alebo zaťažené obličky. Pravdou je, že dlhodobé pitie naopak podporuje činnosť cievnej sústavy a nepreťažuje ju. Rovnako to platí o obličkách, časom prestávajú byť kofeínové nápoje pre organizmus močopudné. Zdraviu prospešné sú 3-4 šálky kávy či čaju, čo zodpovedá 230-408 mg kofeínu na deň. Ten v tele pôsobí až 6 hodín, preto je dobré dať si posledný dúšok popoludní. Vtedy sa čaju a kávy naozaj báť nemusíme,“ uzatvára Skála.

Doplňte energiu a proteíny

Ak sa snažíte o redukciu hmotnosti, alebo sa len jednoducho chcete stravovať zdravšie, káve alebo čaju sa vyhýbať nemusíte. Stavte radšej na zdravšiu formu, ktorá vám vďaka minimu cukru postráži líniu a vy tak môžete pustiť starosti z hlavy a len si vychutnať lahodnú proteínovú ľadovú kávu alebo matcha čaj. Ak chcete mať svoj nápoj naozaj zdravý, zabudnite na sladenie.

Biely ani trstinový cukor, med či iné sladidlá by nemali byť vmiešané do nápoja, pretože sa z neho razom stane kalorická bomba, ktorá vám v ceste za chudnutím naozaj nepomôže. Najideálnejšie je preto vypiť nápoj bez sladidiel, mlieka či smotany a nechať tak vyniknúť jeho pravú chuť, ” odporúča Jíří Skála.

Fotogaléria


Tagy:
kofeín účinky chodnutie

2020-04-09 17:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Zdroj: Tlačová správa

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia