Účinná kombinácia, ktorá dá do poriadku imunitu: Telo sa bude brániť pred infekciami!

Zdroj: gettyimages.com
2020-03-27 16:00:00

Na scéne je nová infekcia. Aj keď sú najrizikovejšou skupinou najmä seniori nad 60 rokov, fakt je, že koronavírus ohrozuje široké spektrum ľudí.

Vyvolávanie paniky nikomu neprospieva, obzvlášť, ak na nás číha taká hrozba, akou je COVID-19, proti ktorého šíreniu už aj vláda Slovenskej republiky zaviedla všetky možné preventívne opatrenia. V rovnakom duchu by ku koronavírusu mali pristupovať aj jednotlivci. Ide totiž o vírusové ochorenie, ktoré sa zaraďuje medzi kvapôčkovú infekciu. Neúčinkujú naň antibiotiká a overená očkovacia látka zatiaľ neexistuje. 

Čítajte tiež: Najlepšie POTRAVINY, ktoré ochránia pľúca pred koronavírusom: Vďaka nim prekonajú aj infekcie

Ochorenie pripomínajúce chrípku

Ochorenie sa prenáša dotykom či slinami, pričom príznaky nákazy sú horúčka, zápal, bolesti svalstva, únava a suchý kašeľ - teda veľmi podobné klasickej chrípke. Väčšina ľudí, ktorí sa nakazia, má prejavy iba mierne a postupne sa zotaví. Problém však nastáva u starších, u osôb s oslabenou imunitou či s pridruženými chronickými ochoreniami. Vtedy je väčšia pravdepodobnosť vážnejšieho priebehu ochorenia. Aktuálne štatistiky hovoria o tom, že počet nakazených sa každé tri dni zdvojnásobí, čo v praxi znamená, že ak máme dnes celkovo piatich nakazených, tak za mesiac toto číslo narastie na počet 5-tisíc – samozrejme, ide o len o predpoklady. Z tohto dôvodu lekári apelujú na dve kľúčové veci – dodržiavanie karanténnych opatrení a posilňovanie imunitného systému.

Doprajte si oddych od spoločnosti

Ak nemusíte tráviť čas vo väčšom spoločenstve ľudí, tak to nerobte. Obklopujte sa nanajvýš svojimi príbuznými, no nemáme na mysli usporadúvanie hromadných rodinných osláv. Jeden chorý totiž dokáže nakaziť v priemere dvoch ďalších ľudí. Obmedzte preto pohyb medzi väčším množstvom ľudí. Ešte väčšou výzvou je však pre každého z nás posilňovanie imunity, ktoré by malo byť kľúčové za každých okolností.

Zapracujte na imunite

Bez ohľadu na vírusy by malo byť posilňovanie imunity samozrejmosťou počas celého roka. Úprava jedálnička tiež nie je na škodu. Do stravy zaraďte doplnky, ktoré idú ruka v ruke s dobrou obranyschopnosťou tela. 

Jednou z osvedčených možností, ako na oslabenú imunitu, je beta glukán. Je schopný aktivovať imunitný systém, optimalizovať jeho funkcie do normálnej a prirodzenej úrovne, čo vedie k tomu, že telo sa dokáže brániť pred infekciami,“ radí Adrián Doboly, odborník na imunitu z biotechnologickej spoločnosti Natures.

Zdravá, pravidelná a vyvážená strava má rovnako nezanedbateľný, pozitívny vplyv na našu imunitu. Dáta z celoeurópskeho Edenred FOOD Barometra pritom ukazujú, že až tretina ľudí si v zamestnaní nerobí prestávku na obed. Práve určité spomalenie tempa v týchto dňoch tak môže pomôcť. Prieskum tiež ukázal, že zdravé stravovanie je aj za štandardných okolností dôležité až pre 80 % zamestnancov, pričom na Slovensku je to až 83 %.

Hnacím motorom imunity je taktiež vitamín D, ktorého má po zime až 80 % populácie akútny nedostatok. 

„Nielen v týchto dňoch, ale najmä priebežne počas roka odporúčam užívanie výživových doplnkov s obsahom vysokoúčinného beta glukánu extrahovaného z čerstvej hlivy ustricovej v kombinácii s vitamínom C a vitamínom D,“ dodáva odborník na imunitu.

Nezabúdajte pritom ani na pobyt na čerstvom vzduchu, otužovanie studenou sprchou a v neposlednom rade je základom silnej imunity dostatočný prísun čerstvej zeleniny a ovocia. Denne by ste mali zjesť približne 500 gramov. Stravu si obohaťte aj o omega-3 mastné kyseliny. V prvom rade však obmedzte fajčenie a užívanie alkoholu!

Ako si posilniť imunitný systém?

- správnou hygienou

- športom a pohybom na čerstvom vzduchu

- dostatočným spánkom

- vyváženou stravou

- užívaním prípravkov s obsahom beta glukánu

- dostatočným príjmom vitamínu D a C, omega-3 mastných kyselín

- otužovaním priebežne počas celého roka

- v súčasnej situácii sa vyhýbajte veľkému množstvu ľudí

Fotogaléria


Tagy:
vírus imunita prevencia koronavírus

2020-03-27 16:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Zdroj: Tlačová správa

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia