Slabá stránka Slovákov, kvôli ktorej sa dožijú menej ako Európania: Toto je príčinou!

Zdroj: gettyimages.com
2020-03-11 18:00:00

Slováci sa oproti Európanom dožijú v zdraví dvaapolkrát menej. Podľa výsledkov Svetovej zdravotníckej organizácie sú najčastejšou príčinou mortality nesprávne stravovacie návyky. Kým na Slovensku sa nesprávne stravuje až 30 % Slovákov, v Európe je to len 18 % Európanov. Informovalo o tom Ministerstvo zdravotníctva SR (MZ).


Komplexné riešenie prevencie

K tejto problematike už zasadla komisia ministerstva, ktorá má na starosti tvorbu, implementáciu a revíziu postupov pre výkon prevencie.

Čítajte tiež: Jedinečný trik ako odstrániť povlak a zubný kameň: Táto RASTLINA sa postará o ústne zdravie!

„Záverom zo zasadnutia komisie a víziou do budúcna je, aby sa pristúpilo ku komplexnému riešeniu prevencie zdravia občanov a zosieťovaniu hlavných aktérov v oblasti prevencie zdravia a to prostredníctvom vytvorenia určitej nadrezortnej platformy pre oblasť prevencie,“ uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Čo je cieľom národného projektu? 

Rezort zdravotníctva už pracuje na národnom projekte, ktorého hlavným cieľom je tvorba nových a inovovaných postupov pre výkon prevencie a ich zavedenie do medicínskej praxe.

„Projektový tím vytvoril postupy pre správnu výživu novorodencov, koncept Nemocníc priateľských k deťom a štandardný postup pre psychomotorický vývin dieťaťa počas pravidelných návštev u pediatra,“ dodala Eliášová. 

Novinkou je podľa nej použitie odborného prístupu pri tvorbe a implementácii, ktorý vychádza zo svetových odporúčaní.

„Národný projekt pre tvorbu postupov na výkon prevencie podporuje implementáciu rozhodnutí založených na dôkazoch do preventívnych postupov a zdôrazňuje bezpečnosť pacienta. Tím odborníkov spolu s behaviorálnymi ekonómami pripravil už prvé, pre pacientov zrozumiteľne spracované prílohy, ktoré sa venujú skríningovej mamografii, skríningu hrubého čreva a psychomotorickému vývinu,“ konštatoval odborný garant a predseda spomínanej komisie pre postupy pre výkon prevencie Jozef Šuvada.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie stravovanie Slovensko

2020-03-11 18:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Zdroj: SITA

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia