Krutá realita na vianočných trhoch: Kapustnica po dátume spotreby a potraviny na podlahe!

Zdroj: gettyimages.com
2019-12-20 19:30:00

Pracovníci Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR vykonali počas tohtoročnej mimoriadnej kontroly vianočných trhov po celom Slovensku od 27. novembra do 17. decembra spolu 731 kontrol.

Odborní pracovníci regionálnych úradov verejného zdravotníctva (RÚVZ) v SR skontrolovali 440 stánkov, pričom nedostatky odhalili v 35 prevádzkach. Pochybenia našli vo všetkých krajoch.

Podľa hlavného hygienika SR Jána Mikasa však zistili len menej závažné hygienické nedostatky.

"Vyhovujúca úroveň hygieny a rovnako aj technické zabezpečenie je výsledkom nielen každoročne sa opakujúcich kontrol s cieľom chrániť ľudí pred alimentárnymi nákazami, ale aj spolupráce s organizátormi vianočných trhov," tvrdí.

Čítajte tiež: Kedy sa v noci prebúdzate? Podľa hodiny odhalíte, ktorý telesný orgán trpí!

Organizátorov jednotlivé RÚVZ opakovane usmerňujú vo veci dodržiavania hygienických požiadaviek vyplývajúcich z platnej legislatívy.

"V bežných kontrolách budeme v jednotlivých mestách pokračovať počas celého trvania vianočných trhov," povedal Mikas.

Aké nedostatky našli? 

Najvyššie percento zariadení so zistenými nedostatkami bolo počas tohtoročnej mimoriadnej celoslovenskej kontroly v Bratislavskom kraji. Hygienici zistili nedostatky v desiatich zo skontrolovaných 63 zariadení, teda v 15,9 percenta. V Prešovskom a Žilinskom kraji zistili hygienici pochybenia zhodne len v jednom zariadení z približne 70 skontrolovaných, čo predstavuje 1,5 percenta. 

Najčastejšie prevádzky používali potraviny neznámeho pôvodu a hotové pokrmy bez nadobúdacích dokladov a bez uvedenia času dohotovenia a dodania. Tiež nevhodne skladovali potraviny, ktoré majú byť uložené v chlade, prípadne skladovali potraviny a polotovary na podlahe. Viaceré potraviny a suroviny určené na prípravu občerstvenia, napríklad mäsové prípravky, bryndza plnotučná, plesňový syr a kapustnica, boli po dátume spotreby. Okrem toho v prevádzkach nebola zabezpečená tečúca teplá a studená voda na umývanie rúk a pracovných nástrojov, zamestnanci nepoužívali vhodný pracovný odev a pokrývku hlavy, pracovník priamo v stánku fajčil a ďalšie. 

Úrady uložili za zistené nedostatky spolu 32 blokových pokút v celkovej sume 3191 eur.

Fotogaléria


Tagy:
potraviny zdravie vianočné trhy Vianoce

2019-12-20 19:30:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia