Ktoré alergie sú u ľudí najčastejšie a ako si s nimi poradiť?

Zdroj: PR článok
2019-12-23 10:00:00

Pod pojmom „alergia“ rozumieme reakciu organizmu, respektíve jeho imunitného systému, na okolité, relatívne bežne sa vyskytujúce podnety. Môže sa jednať o všadeprítomný smog , ale tiež peľ či prach, ktoré mnohým ľuďom nespôsobujú žiadne problémy. Ktoré alergie sa u ľudí vyskytujú najčastejšie a ako ich liečiť?


Astma

Astma je chronické ochorenie dýchacích ciest. Medzi charakteristické príznaky tejto alergie patrí kašeľ, dýchavičnosť, sipot či zvieravý pocit na hrudi. Pri astmatickom záchvate dochádza k viac či menej výraznému opuchu dýchacích ciest, ktorý spôsobuje vyššie uvedené ťažkosti. Dýchacie cesty astmatikov sú nadmerne citlivé, preto aj reagujú na spúšťače, ktoré zdravie ostatných ľudí neovplyvňujú vôbec alebo len minimálne. Keď astmatik príde do kontaktu so spúšťačom, tento obvykle spôsobí zúženie dýchacích ciest pacienta. Zúženie býva spôsobené tvorbou hlienu, stiahnutím okolitého svalstva či podráždením sliznice dýchacích ciest.

Ako si poradiť s atmou? Zdravotný stav astmatika môže zhoršiť znečistený vzduch, nádcha, nachladnutie, emočné či fyzické vypätie a ďalšie faktory. Predpokladá sa, že na vzniku astmy sa podieľajú spolu s genetickými predispozíciami. Svoju genetickú výbavu neovplyvníte, no vystavovanie sa spúšťačom alergických reakcií áno. S ich identifikáciou vám pomôže lekár, podobne ako s nastavením liekov a liečby.

Atopický ekzém

Atopický ekzém či atopická dermatitída je zväčšia dlhotrvajúce ochorenie, ktoré postihuje najväčší orgán ľudského tela – kožu. Atopia sa veľmi často objavuje v rannom detstve, no nezriedka pretrváva až do dospelosti. Jej výskyt býva často spojený s výskytom sennej nádchy či astmy, pričom aj v tomto prípade hrá úlohu genetika, respektíve dedičnosť. K charakteristickým prejavom atopického ekzému patrí výskyt červených, veľmi suchých a veľmi svrbivých fľakov na pokožke (často na horných a dolných končatinách). Stav ochorenia zhoršuje najmä mechanické pôsobenie – škrabanie, šúchanie látok o pokožku, ale tiež pot či striedavé prechody zo zimy do tepla.

Ako si poradiť s atopickým ekzémom? Zdravotná starostlivosťv prípade atopickej dermatitídy je dlhodobá a liečba samotná vyžaduje veľkú dávku trpezlivosti a dôslednosti. V rannom a nie veľmi závažnom štádiu ochorenia môže pomôcť aj v lekárňach bežne „na voľno“ dostupná kozmetika, ktorá neobsahuje dráždivé látky (alkohol, parfumy) a pokožku dokáže hydratovať a vyživiť. Závažnejšia fáza ochorenia si vyžiada aplikáciu kortikosteroidov, v prípade infekcie prídu na radu antibiotiká.

Alergická nádcha

Jedná sa o zápalové ochorenie hornej časti dýchacích ciest – sliznice nosa a prínosových dutín, nezriedka spojené so zápalom očných spojiviek. Charakterizuje ho nadmerná reakcia sliznice na podnety z okolia. Samotná reakcia sliznice sa navonok prejavuje ako nádcha – dochádza k nadmernej tvorbe hlienov, upchatiu nosa a s tým spojenej strate čuchu.

Keďže sú príznaky alergie pomerne triviálne, býva toto ochorenie často ignorované ako pacientmi a ich blízkymi, tak aj odborníkmi – lekármi. Ide však o veľkú chybu, hoci mierna forma ochorenia fakticky neovplyvňuje pacienta v bežnom pracovnom či osobnom živote. To sa ale nedá povedať o stredne ťažkej až ťažkej forme, ktorá môže negatívne pôsobiť na spánok, pracovný výkon a celkový zdravotný stav jedinca. Alergickú nádchu zväčša spôsobujú roztoče, ale aj hubové či peľové alergény a môže sa objaviť v každom veku.

Ako si poradiť s alergickou nádchou? Liečbe alergickej nádchy predchádza správne diagnostikovanie ochorenia, spočívajúce na podrobnej anamnéze, doplnenej o špeciálne vyšetrenia a testy. Vo fáze liečby pomáha vyhýbanie sa dráždivým látkam (dym, roztoče, srsť domácich zvierat), v prípade strednej až ťažkej formy lekári môžu predpísať antihistaminiká či kortikosteroidy.


Tagy:
liečba alergie PR článok

2019-12-23 10:00:00  |  Foto: gttyimages.com  |  Zdroj: PR článok

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia