Desatoro, aby ste si exotickú dovolenku naplno užili

2019-12-06 18:00:55

Cestovanie do exotických krajín je čoraz populárnejšie. Chorvátsko nám už začína byť malé. Medzi populárne destinácie patria mnohé krajiny Ázie. Ako to však spraviť, aby nás v cudzine nedobehli nepríjemnosti, ktoré môžu mať pôvod v kultúrnych rozdieloch alebo napríklad v zákerných črevných ťažkostiach?

Ako sa hovorí, šťastie praje pripraveným. Ani ľudia s tou najdobrodružnejšou povahou by nemali podceňovať riziká, ktoré so sebou prináša turistika za hranice nášho kontinentu. Pripravili sme pre vás desatoro zásad, vďaka ktorým si cestu užijete na maximum a vaše spomienky budú mať podobu fotografií z Lonely Planet, a nie príšerných historiek o stratených dokladoch alebo potrebe vyhľadať lekársku pomoc.

1. Pred odchodom si zistite maximum informácií o odporúčaných očkovacích vakcínach pre vašu destináciu. Nikto si z ciest predsa nechce doviezť namiesto suveníru týfus alebo žltú zimnicu.

2. Keď cestujete na dovolenku, črevná bakteriálna mikroflóra môže stratiť svoju prirodzenú rovnováhu. Za to môže napríklad konzumácia lokálnej vody a potravín, ktoré môžu byť kontaminované vírusmi alebo baktériami, najmä ak cestujete do exotických destinácií. Alebo možno len zjete niečo, na čo vaše črevá nie sú zvyknuté. Medzi faktory, ktoré môžu ovplyvniť rovnováhu črevnej mikroflóry, patrí napríklad aj zmena klímy alebo stravy, stres spojený s cestovaním alebo zlé hygienické návyky v mieste pobytu. V týchto prípadoch zmena črevnej mikroflóry môže narušiť pokojný priebeh vašej dovolenky. Z tohto dôvodu je vhodné aktívne dopĺňať črevnú mikroflóru a tak udržiavať jej prirodzenú rovnováhu. Výživový doplnok PROBIARON® obsahuje biologicky aktívne kvasinky Saccharomyces boulardii na doplnenie normálnej črevnej mikroflóry, ako aj vitamíny A, B6, B12 a D na podporu správneho fungovania imunitného systému. Vitamíny B6 a B12 navyše pomáhajú aj znižovať únavu a vyčerpanie. 

 3. Víza a povolenia sú základ. Pre istotu si všetky dokumenty skopírujte. Určite je lepšie, ak na sociálnych sieťach zdieľate fotku s hashtagom „Z miestnych krás strácam hlavu“ ako „Stratil som pas“.

4. Zaobstarajte si tlačeného sprievodcu. Áno, na internete nájdete všetko, ale v niektorých odľahlých oblastiach nenájdete internet. Navyše, sprievodca vám dá punc turistu, a to je pre komunikáciu s miestnymi vždy pozitívom.

5. Zabudnite na reči o politike. Tie sa vám nemusia vyplatiť ani na našom vidieku, a tým menej na ázijskej ulici. Ak vás zaujíma politická situácia v danej krajine, naštudujte si ju z literatúry, berte ju do úvahy, ale s miestnymi sa púšťajte iba do debát na nezávažné konverzačné témy, ako napríklad počasie.

6. Náboženstvo má v Ázii podobu životného štýlu. Navyše tu môžete naraziť na vyznávačov všetkých svetových náboženstiev – od kresťanstva cez islam až po hinduizmus či budhizmus. Rešpektujte miestne zvyky, ktoré si predtým môžete zistiť alebo odpozerať. Napríklad zatiaľ čo sa v našich končinách vyzúvame pri vstupe do obydlia, v Ázii je dobré vyzuť sa pri vstupe do svätyne. Pre ženy na mnohých miestach platí povinnosť šatky na hlave. Jednoducho, na návšteve je dobré sledovať zvyky hostiteľa.

7. Pozor na alkohol! Nie, to nie je žiadna moralistická kázeň, ale odporúčanie. V mnohých krajinách – najmä moslimských – existujú obmedzenia jeho konzumácie a predaja. Najlepšie bude dať si pohárik až na šťastný návrat.

8. Idete loviť zážitky, no s lovom zvierat, morských živočíchov alebo so zberom kvetov buďte opatrní. Nález zakázaných živočíšnych alebo rastlinných objektov vo vašom kufri môže skončiť vysokými pokutami, ale aj pobytom v neobľúbenom penzióne menom „väzenská cela“.

 9. Možno sa snažíte obmedziť používanie plastových obalov. No v Ázii radšej na svoju fľašu na vodu z kohútika zabudnite. Doprajte si výhradne balenú vodu, ktorá eliminuje zdravotné riziká.

10. Skôr ako vyrazíte za dobrodružstvom a poznaním, zaregistrujte sa na stránke Ministerstva zahraničných vecí SR. Získate tak bezplatnú službu poskytovania dôležitých informácií, včasného varovania pred hroziacim nebezpečenstvom a pomoc v núdzových situáciách. V prípade vzniku krízovej situácie vás bude ministerstvo  kontaktovať SMSkou alebo telefonicky. Vo svojom mobile môžete využiť aj bezplatnú aplikáciu SVETOBEŽKA, kde nájdete konkrétne informácie a rady ako postupovať v núdzových situáciách v zahraničí, koho kontaktovať ako prvého, kam sa obrátiť po pomoc, ktoré pravidlá dodržiavať. V neposlednom rade obsahuje zoznam všetkých slovenských diplomatických zastúpení vo svete s príslušnými telefonickými a e-mailovým kontaktmi, voliteľnými priamo z menu aplikácie. SVETOBEŽKA funguje aj v režime offline.

Želáme vám šťastnú cestu a radostný návrat!

Viac informácií o optimálnom udržiavaní črevnej mikroflóry nájdete na probiaron.sk.

Pre okamžité získanie výživového doplnku PROBIARON® kliknite sem.

Advertisement

Fotogaléria

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia