Experti porovnávali európske zdravotné štatistiky: Skončili sme tretí od konca

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2019-07-26 00:01:00

V hodnotení zdravia za peniaze je Slovensko na chvoste. Inštitút ekonomických a spoločenských analýz INESS zverejnil index zdravie za peniaze 2019. Z 26 krajín, európskych členov Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD), sme skončili tretí od konca.

Analytici INESS spracovali 23 ukazovateľov, medzi ktoré patrili očakávaná dĺžka života, úmrtnosť matiek, ale aj výskyt osýpok zo svetových databáz. „Nikde neexcelujeme, sem-tam sme okolo priemeru,“ zhodnotil výsledky analytik INESS Martin Vlachynský. Prvé priečky obsadili Grécko, Taliansko a Španielsko. Za Slovenskom skončili Švajčiarsko aj Litva.

Čítajte viac: Vedci skúmajú, ako predĺžiť život Slovákov: Čísla, ktorými sa prepadávame na dno rebríčka

Grécko, ktoré podľa tejto metodiky vedie, sa na čelo podľa analytika dostalo najmä vďaka bezprecedentnému poklesu výdavkov za posledných osem rokov. Dopady tohto riešenia však podľa Vlachynského ukáže až čas. Ako ďalej vysvetlil, nízke umiestnenie Švajčiarska (predposledné) a Luxemburska (piate od konca) je spôsobené tým, že vysoká kvalita je zaplatená veľmi vysokými výdavkami.

Najlepšie obstáli severské krajiny

V nominálnych výsledkoch obstáli najlepšie štáty Nórsko, Švédsko, Holandsko, Island a Dánsko. Dobré výsledky veľmi bohatých krajín nie sú podľa Vlachynského prekvapením. Preto ich prevážili výdavkami na zdravotníctvo, upravenými o priemerné mzdy v hospodárstve. Takto upravený index berie do úvahy bohatstvo jednotlivých krajín, ale aj rôzne výšky miezd, ktoré sú podľa INESS v zdravotníctve výraznou nákladovou položkou.

Aby sa postavenie Slovenska zlepšilo, INESS navrhuje zhodnotiť a následne zvýšiť kvalitu vykazovaných dát týkajúcich sa zdravotného stavu a výsledky systematicky porovnávať s tými zahraničnými. Podľa inštitútu tiež treba na odbornej úrovni pripraviť realistické ciele slovenského zdravotníctva a zoradiť ich podľa priority na krátkodobé, strednodobé a dlhodobé. INESS tiež odporučil identifikovať najlepšie skúsenosti zo zahraničia, ktoré by sa dali použiť aj na Slovensku.

 


Tagy:
INESS zdravie za peniaze

2019-07-26 00:01:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: SITA

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia