Nezatvárajte oči pred rakovinou: Naberte odvahu a podstúpte test, ktorý vám zachráni život!

Zdroj: Unsplash
2019-07-11 15:00:00

Istotne ste už počuli, že prevencia je základ zdravia. Dvojnásobne to platí pri strašiaku menom rakovina. Preto je dôležité venovať tejto téme primeranú pozornosť.

Rakovina hrubého čreva sa týka hlavne ľudí nad 50 rokov. Je to tretie najčastejšie onkologické ochorenie s druhým najvyšším počtom úmrtí. Ročne naň na Slovensku zomrie viac ako 2 300 ľudí, čo je takmer dvojnásobok priemeru EÚ. Takéto číslo je zbytočne vysoké, lebo pri včasnej diagnostike je šanca na vyliečenie až 100 %. Stačí pritom iba nabrať odvahu a podstúpiť krátky bezbolestný test.

Ako prebieha test? 

Prvým krokom je návšteva obvodného lekára. Opýtajte sa ho na skríningový test rakoviny hrubého čreva. Dostanete skúmavku na odber stolice. Potom si doma pokojne sadnite na WC, prečítajte noviny, odoberte vzorku a odneste ju naspäť lekárovi, ktorý ju podrobí testu na prítomnosť krvi v stolici. To je všetko.

Keď už tam budete, opýtajte sa ho na aktivitu Rok prevencie alebo navštívte webstránku tejto iniciatívy, kde nájdete podrobnejšie informácie.

Návštevy lekára niekedy zanedbávame a pri slove rakovina občas zatvárame oči. Týka sa však nás všetkých, preto naberte odvahu a motivujte seba a okolie na akciu, ktorá môže zachrániť život.

Fotogaléria


Tagy:
rakovina prevencia PR článok

2019-07-11 15:00:00  |  Foto: PR článok  |  Autor: © Zoznam/Janka  |  Zdroj: PR článok

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia