Príbehy športovcov, ktorých nečakane prepadli žalúdočné problémy: Naberte odvahu a vyhnite sa tomu!

Zdroj: Unsplash
2019-06-21 15:00:00

Ich plagáty nám visia na stenách, followujeme ich na Instagrame a za fotku by ste darovali aj obličku, prípadne starší iPhone. Ale aj oni sú len ľudia. Poznáte príbehy o tom, ako pustili do gatí vo chvíľach, kedy by to nikto neočakával?

Gary Lineker

Futbalový reprezentant Anglicka, hrával okrem iného za Tottenham Hotspurs a Barcelonu. Teraz patrí medzi obľúbených televíznych komentátorov. Na Majstrovstvách sveta v roku 1990 sa mu podaril takýto kúsok. Po jednej šmýkačke zostal na zemi. Nie, nebol zranený. Volá sa to blato na ihrisku. Jeho Anglicku to však neuškodilo, Albión získal nakoniec pekné štvrté miesto.

Sergio Ramos

Kapitán Realu Madrid a španielskej futbalovej reprezentácie si musel odskočiť v zápase na ihrisku Eibaru. Veľkú vedu z toho nerobil na tlačovej konferencii ani tréner Zinedine Zidane, ktorý len skonštatoval, že Sergiovi trochu ušlo a musel si odbehnúť.

Paula Radcliffe

Jedna z najlepších svetových maratónkyň si išla po zlato na Londýnskom maratóne. Mala slušný náskok, ale potom na ňu prišli žalúdočné problémy. Ona to však zvládla, pretože si išla za svojim cieľom a nemohlo ju nič zastaviť.

Yohann Diniz

Olympijská chôdza na 50 kilometrov v Rio de Janeiro patrila nášmu Matejovi Tóthovi. Ale málokto pozná príbeh ďalšieho hrdinu tohto preteku. Prvých 30 kilometrov viedol práve francúzsky chodec, potom však prišli žalúdočné problémy, kvôli ktorým viackrát zastavil. Vždy sa však pozbieral a napriek extrémnej teplote a vyčerpaniu závod dokončil na ôsmom mieste.

A podobných príkladov je na svete oveľa viac. Keď musíš, tak jednoducho musíš. Niekedy v boji o gól, zlatú medailu, po päťdesiatke však pri boji o vlastný život.

Rakovina hrubého čreva je totiž strašiakom pre rizikovú skupinu ľudí nad 50 rokov. Je to tretie najčastejšie onkologické ochorenie s druhým najvyšším počtom úmrtí. Ročne naň na Slovensku zomrie viac ako 2 300 ľudí, čo je takmer dvojnásobok priemeru EÚ. A to je obrovská škoda, lebo pri včasnej diagnostike je šanca na vyliečenie až 100%. Stačí pri tom iba nabrať odvahu a podstúpiť krátky bezbolestný test.

Nikto sa nebude nikomu nikde hrabať. Stačí, aby tvoji rodičia navštívili obvodného lekára a ten im poskytne nádobku na odber stolice. Vzorku hnedého pokladu odnesú naspäť, aby sa podrobil testu na prítomnosť krvi. A je to. Finito.

Fotogaléria


Tagy:
rakovina hrubého čreva PR článok

2019-06-21 15:00:00  |  Foto: PR článok  |  Autor: © Zoznam/Janka  |  Zdroj: PR článok

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia